.
.

Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir?

Satışı gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmek üzere olan tüm malların bir adresten başka bir adrese taşınması durumunda sevk irsaliyesi belgelerinin düzenlenm..

.
.

Satışı gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmek üzere olan tüm malların bir adresten başka bir adrese taşınması durumunda sevk irsaliyesi belgelerinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Çünkü taşınacak tüm ticari mallar için sevk irsaliyesi kesmek yasal bir zorunluluk olmaktadır.

Sev irsaliye evraklarının olmaması, malın taşındığı araçta bulunmaması veya beyan edilmemesi gibi durumlarda özel usulsüzlük cezaları kesilmektedir.

Sevk irsaliyeleri sadece maliye tarafından irsaliye ve fatura basma yetkisi verilmiş olan anlaşmalı matbaalar tarafından basılmaktadır.

Ticareti yapılan malın cinsi, birimi, konusu ve kime ait olduğu gibi tüm bilgiler sevk irsaliyesi içerisinde bulunacaktır. Satılan malın nakliyesi malı alan kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa sevk irsaliyesi de bu kişi tarafından düzenlenecektir.

Ayrıca bir mükellefin farklı şubeleri arasında mal taşıması durumunda veya satılmak üzere aracı vasfı ile mal taşıması yapıyorsa mükellef tarafından irsaliye belgelerinin düzenlenmesi zorunlu ve gereklidir.

.

Tüketicinin ticari bir amaç gütmeden perakende şekilde satın aldığı maki kendinin veya bir başkasının taşıması durumunda ise taşınan malın faturasının veya fişinin olması yeterli olacaktır. Bu gibi durumlarda sevk irsaliyesi düzenlemeye gerek yoktur.

Ticari malların bir yerden başka bir yere taşınmasında gerekli olan sevk irsaliyesinde şu bilgiler bulunmaktadır;

Belgenin sevk irsaliyesi olduğunu belirten ibare

Sevk irsaliyesinde Maliye Bakanlığı klişesi veya noter onay mührü olmalıdır.

Taşınan malın cini ve miktarı

İrsaliyenin düzenlenme tarihi

Sevk tarihi

.

İrsaliye düzenlemesi yapan işletmenin tüm ticari bilgileri

İsim – Soyisim

Ticaret unvanı

Adres

Vergi dairesi ile vergi numarası

Teslim eden kişinin bilgileri ve imzası ile alıcı bilgileri.

Ticari malların taşınmasında düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesi en az üç nüsha şeklinde düzenlenmelidir.

.

Düzenlenen bu irsaliyelerin 2 nüshası malı taşıyan araçta bulunmalıdır. Satılan mal kim tarafından taşınıyorsa irsaliye o kişi tarafından düzenlenecektir.

Birden fazla sevk irsaliyesi için tek bir fatura kesilecek ise, düzenlenme tarihinin yanı sıra sevk irsaliyesinin numaraları da faturada belirtilmelidir.

Sevk irsaliyesi düzenleme tarihi ile sevk tarihi arasında ay farklı olursa fatura düzenlenme süresi sevk tarihinden itibaren en geç 7 iş günüdür.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap