Şekere İyi Gelen Yiyecekler

Şekere İyi Gelen Yiyecekler   Diyabet olarak tanımlanan ve halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen rahatsızlık kanda bulunan glukoz seviyesinin düzens..

Diyabet olarak tanımlanan ve halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen rahatsızlık kanda bulunan glukoz seviyesinin düzensizliğini sembolize eder. Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri gibi farklı gruplara ayrılmasıyla beraber öz bir tedavi şeklinin bulunmaya çalışıldığını söylemek mümkün. Günümüzde diyabete iyi gelen yiyeceklerden ziyade sebepleri merak edilir. Çoğu zaman pankreas tarafından üretilen insülin seviyesinin düşmesi, bunun dışında da insüline karşı bir direnç oluşması bu konuda ana etkendir.

Şeker tedavisi için beslenme ayrı bir öneme sahip olurken dışarıdan insülin takviyesi yapılması glukoz oranını dengeleyerek olası risk faktörlerini sıfıra indirir. Hastaların insülini direkt olarak iğne ile yapması en sağlıklı olan kısımdır. Fakat bazı hastalar çok sık insülin vurdukları için hap kullanmayı tercih edebilir. Yine de kan glukoz seviyenize, kan basıncınıza, diyabet hastalığının seviyesine ve vücudunuza bağlı olarak doktorunuza danışarak verebileceğiniz bir karar olduğunu belirtmek gerekiyor.

Hormonların önem kazandığı bir süreç olmasının dışında şeker yapısının tüm vücutta bir anda değişime uğradığını belirtmek istiyoruz. Basit bir rahatsızlık gibi gözükse de felç, kalp krizi, kalıcı rahatsızlıklar ve farklı hastalıkları tetiklemesi gibi sonuçlarla karşılaşılması muhtemeldir. Bu yüzden de beslenme alışkanlıklarınızın baştan aşağı değişmesi gerekmektedir.

Şekere Ne İyi Gelir?

Şeker hastalarının yemesi gerekenler arasında çok geniş bir yelpaze vardır. Vitamin ve mineral yönünden çok yoğun bir beslenme takvimine ihtiyaç duydukları gibi bunu belirli bir diyet formunda azaltıp sık tüketmek durumundadırlar.

Toplam öğün sayısının 7-8 seviyesine çıkmasıyla beraber ara öğünler ve düşük porsiyonlar ortaya çıkmaya başlar. Birçok diyabet hastası beslenme konusunda sorun yaşasa da genellikle besin lifi yönünden zengin gıdalar tüketmek zorundadırlar. Bir şekilde şekerin doğrudan kana karışımının önüne geçilmesi yüksek glukoz seviyelerini önler.

Tahıl Ürünleri

Kepekli tahıllar glukoz seviyesine etki edecek bir içerik barındırmazlar. Vücudu yormayacak gıdalar olmasından ötürü kan şekerini de düzene sokmaları mümkündür. Özellikle beyaz ekmek yerine tüketilmesi gereken ekmek tahıl ürünleri arasından seçilmelidir. Tam tahıllı çavdar ekmeği en sık önerilen ekmek türüyken makarna gibi gıdalarda da kepekli ürünler tercih edilmelidir.

Bakliyatlar

Hemen akla geldiği gibi bezelye, mercimek ya da fasulye gibi gıdalar sofraların vazgeçilmezleri arasına girmektedir. Baklagillerin en büyük avantajı besin lifi açısından zengin olmalarıdır. Bu durum kan ve glukoz karışımının ağırlaşmasına neden olur ki yüksek şeker oranı yakalanmaması için bu gereklidir. Yemek alışkanlıklarınızda baklagillere yönelmek bu açıdan son derece önemlidir. Kalbe yönelik bir risk oluşturuyorsa bunu engellemek yine bakliyatlar ile mümkün olacaktır.

Tarçın

Yemeklerden içeceklere birçoğu için tüketebileceğiniz tarçının günlük kullanım miktarının 5 gramı geçmemesi gerekiyor. Tüketeceğiniz tarçın kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını düzenleyici etkisiyle yemeklerden daha fazla tat almanızı kolaylaştıracaktır. Üstelik kolesterol dengesini de koruyacağı için sağlığınıza olumlu etkiler gözlemlenebilir.

Omega 3

Diyabet hastaları aslında potansiyel anlamda kalp ve damar yolu rahatsızlıklarına da gebedir. Dolayısıyla Omega 3 yağ asidi tüketimi bunun önüne geçmek, şeker dengesini de koruyabilmek için önem taşır. Haftanın en az 2 öğününde balık tüketilmesi önerilir. Keten Tohumu yine başrolde bulunan besinler arasındadır.

Et Tüketimi

Yağsız olduğu sürece, doymuş yağ içermeyen, donmuş gıda olmayan tüm et ürünleri tüketilebilir. Kolesterolü gözetip yağsız tüketim çok önemlidir. Somon, Sardalye, Ton, Alabalık, Tavuk eti, Hindi eti gibi et çeşitleri favorileriniz arasına girmeli, düşük porsiyonlarda sıkça tüketilmelidir.

Sebze

Özellikle yeşil yapraklı sebzelerin şeker hastalarının diyet listelerinden eksilmemeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Çoğunlukla ıspanak, brokoli, turp, lahana ve karalahana gibi türevleri önerilmektedir. Vitamin ve mineral deposu olabilecek tüm sebzelerin diyabet için uygun olduğunu görebiliyoruz.

Meyve

Eğer meyve tüketimi çok sık olursa şeker düzeyini kontrol etmek bir o kadar zorlaşır. Böğürtlen, greyfurt, çilek, ıhlamur ve portakal en sık tercih edilen meyveler arasındadır. Buna ek olarak şalgam yine tüketilebilecek içecekler arasındadır.

Yağ Kullanımı

Yemeklerde, etlerde ve birçok besin grubunda yağ tüketimini minimal düzeye çekmek gerekiyor. Haliyle zeytinyağı dışında bir yağ tüketmemeli, bunu da belirli bir dozajın üzerine çıkarmamalısınız. Hem kolesterol açısından hem de kan glukozu için önemli adımlardan birisidir.

Şeker Hastalarının Yememesi Gerekenler

Diyabete kötü gelen yiyecekler arasında verilen en net cevap tatlılar olmaktadır. Elbette ki şeker yoğunluğu olan her gıdanın bu noktada sorun yaratacağına eminiz. Bunu zaten doktorunuz size bizzat sağladığı listede beyan edecektir. Fakat şeker olduğunu zannetmediğiniz besinlerin bile sizin için risk oluşturacağını unutmamalısınız.

Tatlılar

Sütlü tatlılardan tutunda şerbetli tatlılara kadar tümünden uzak durmanız gerekir. Bu süreçte tatlı tüketmek bir nevi intihar olarak algılanabilir. Kan glukoz seviyesinin bir anda artarak dalgalanması ani rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Ekmek

Eğer tahıl ürünleri tüketiyorsanız bir nebze, fakat beyaz ekmek şeker hastalarının masasında olmaması gereken bir gıdadır. Ekmek tüketimini de her ne olursa olsun minimum seviyeye indirmeniz gerekir.

Aşırı Meyve Tüketimi

Meyve tüketmek vitamin ve mineral açısından tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanıza olanak verir. Ancak tatlı meyvelerin tüketilmesi, sıklıkla ya da yüksek porsiyonda yenmesi yine diyabet açısından zararlı olacaktır. Örnek olarak muz, karpuz, kavun, üzüm gibi meyveler şekeri yükselten yiyecekler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap