.
.

Şeker Kamışından, Pancarından Şeker Nasıl Üretilir?

Şeker içeren birçok tür bitki vardır. Özellikle şeker, kamışından ve pancarından üretilir. Yaklaşık 1 dönüm araziden 15 ton civarı şeker üretilmektedir.

.
.

Şeker Kamışından, Pancarından Şeker Nasıl Üretilir?

Hayatımızda üç beyaz olarak nitelendirilen gıda maddelerinin bir tanesi olan şekerler en yaygın olarak kullanılmakta olan sükroz türüdür.

Şeker sofra şekeri olarak kullandığımız bildiğimiz Şekerdir ekonomik şekilde elde edilebileceği gibi bünyesinde şeker bulunduran 12 bitki bulunmaktadır Bunların başında şeker kamışı ve şeker pancarı gelmektedir. Şeker nasıl üretilir şimdi bu aşamaları etraflıca beraber inceleyelim.

Şeker Kamışından Şeker Üretimi

Şeker kamışının anavatanı olan Arap ülkeleri ve Hindistan bölgelerinde tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişmekte olan şeker kamışı Türkiye’de tropikal bölge olmadığı için yetiştirilmektedir.

Ortalama yüzde 15 civarında içeriğinde şeker bulunduran şeker kamışının sapları uç kısmında bulunan uzun ve tüylü yaprakları hasat zamanı işler tarafından Keskin bıçaklarla diplerinden kesilerek yapraklarından ayrılırlar.

.

Yaklaşık olarak Bir dönüm araziden Yaklaşık 15 ton kadar ürün elde edilir toplanmış olan bu kamışlar fabrikalarda silindirlerden geçirilerek sıkılır ve amaç kamışların özsuyunu ortaya çıkardı bilmektir

Bazen çok basit bir şekilde elde edebilmek için kamışlar buharlı da ıslatılarak gerçekleştirilebiliyor. Elde edilen Özsu geçti su ile karıştırıldığı zaman içerisinde bulunan yabancı maddelerden ayrılır ve Daha sonrasında kireci yok etmek için şekerin saf rengini oluşturmak adına basınç altında Sülfür dioksit ile karıştırılır.

Şeker pancarından şeker üretimi

Fabrikaya getirilen pancarlar kuvvetli bir su akımı ile yıkandıktan sonra üzerinde bulunan toprak çamur ve pisliklerden arındırılır ve Keskin Bıçak bir silindirlerden geçirilerek dilimler haline getirilir.

Pancarlar basınçlı su ile beraber sıcak sularda büyük sarnıçtan içerisinde beklettiler ve bu şekilde pancarların öz suyu elde edilir ortaya çıkarılmış olan bu Özsu kireç kaymağı ve karbondioksit gazı ile beraber işlenir çeşitli süreçlerden geçirildikten sonra son olarak Sülfür dioksit rengi açılır ve daha sonra geniş kaplara dökülür.

Şurup haline geldikten sonra santrifüj makinalarından geçirilerek şeker bulunduğu sıvıların tamamen ayrıştırılır diğer işlemlerden de geçmeye başladıktan sonra istenildiği takdirde toz ya da kesmeşeker olarak piyasaya satışa sunulur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap