Şeftali Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Şeftali Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları Şeftali, güzel kokusu ile yemeklerde de kullanılır. Buzdolabında saklanır. Böbreklere iyi gelen faydaları bulunur. Fazlası diyabetlilere zararlıdır.

Şeftali Nasıl Saklanır Muhteşem kokusu ve görüntüsüyle bir başka doğa mucizesi olan şeftalinin, gülgiller familyasından olması, kokusunun da güzelliğini açıklıyor. İçeriği büyük oranda su olan şeftali, çok yüksek besin değerlerine sahiptir.

Çok lezzetli ve sulu bir yaz meyvesi olan şeftali, Mayıs ayın sonundan itibaren, Eylül ayına kadar manavlarda bulunabilir. Dış yüzeyinin tüylü yapısı, efsanelere konu olacak denli etkilere neden olur. Bazı insanlar bu tüylü yapısı nedeniyle, ona dokunmaktan nefret eder.

Ancak bu durum bu değerli gıdayı tüketmeye engel değildir. Şeftalinin yakın akrabası nektarinle aralarında ki fark, nektarinin tüysüz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmasıdır. Diğer özellikleri birbiriyle aynıdır.

Şeftalinin besin değerlerinin pek çoğu, kabuğunun hemen altında bulunan bölümdedir. Bu sebeple kabuğunu soyarak tüketmek, büyük ölçüde meyvenin bileşenlerinden faydalanamamak anlamına gelir. Kabuğuyla birlikte tüketilmesi gereklidir.

Bununla birlikte, pek çok zararlının da ilgisini çeken şeftali, bu sebeple olgunlaşması sırasında yetiştiriciler tarafından yoğun şekilde ilaçlanırlar. Bu kalıntıların tüylü dış yüzeyde uzun süre barınması zaten istenen bir durumdur.

Ancak tüketimi sırasında elbette bu zararlı kimyasalları iyi bir şekilde temizlememiz çok önemlidir. Şeftali çekirdeği, tamamı yanabilen ve doğal bir yakıt olarak kullanılır. Aynı zamanda çekirdeğinin içerisinde bulunan bölüm, hayvan yemi olarak da kullanılıyor.

Şeftali Nasıl Saklanır?

Şeftali Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Tazeliğini koruduğunda lezzetini ve besin değerlerini en üst düzeyde sunabilen şeftali, tüketilinceye kadar nasıl muhafaza edilmesini iyi bilmeniz gereken bir meyvedir. Bu sebeple Şeftali nasıl saklanır? Sorusu üzerinde durmak ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir.

Şeftalinin yaz meyvesi olması ve Eylül ayından sonra artık bulunmaması, bu aylarda onu kışında tüketebilmek için çeşitli yöntemlere başvurulmasına sebep oluyor. Elbette ilk akla gelen derin dondurucuda saklamak oluyor.

Ancak şeftalinin derin dondurucuda uzun süre saklanması doğru olmayan bir meyvedir. Tazeliğini hızla yitiren şeftalinin, olağan kullanımda bile buzdolabına girmesi sakıncalıdır. Tazeliğini koruması için, nemsiz ve dış ortamlar tercih edilmelidir. Tüketime yakın kağıt havluya sarılmış ve ıslak olmayan bir şekilde dolaba konulabilir.

Derin dondurucuda uzun süre saklayabilmek için, şeftaliyi önce biraz haşlamak ve sonrasında şoklayarak buzlu suya daldırmak iyi bir yöntemdir.

Bunun ardından kabuklarının soyulması ve küçük parçalar haline getirilerek havası alınmış buzdolabına poşetine konulması gerekiyor. Bu şekilde besin değerlerinin bir kısmını korunmakla birlikte, büyük ölçüde yitireceğini de unutmamanız gerekiyor.

Şeftali Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Şeftali Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

En genel kullanımı meyve olarak ve tazeyken tüketilmesidir. Bunun yanında şeftali tatlılar, pastalar ve keklerin yapımında en çok başvurulan meyvelerden biridir. Şeftali yemeklerde nasıl kullanılır? Denildiğinde akla ilk gelen kompostosu olur.

Ayrıca Eylül ayına doğru marmelat ve reçelinin yapılması, geleneksel uygulamalarımız arasındadır. Şeftali kurusu, yine yüksek Vitamin ve mineral taşıyan bir üründür. Çayının yapılması, bazı başka meyve ve bitkilerle birleştirilerek kullanılmasına sıklıkla rastlanılır.

Kendisi kadar suyu da çok lezzetli, ferahlatıcı ve besleyicidir. Bu sebeple soğuk içilen içeceklerde taze meyve suyu olarak da yoğun şekilde başvurulur.

Şeftalinin Faydaları

Antioksidanlar, Vitaminler, Beta-keroten, Demir, potasyum ve daha birçok faydalı bileşene sahip olan şeftalinin faydaları da, buna paralel bir şekilde çok geniş bir çerçeveye yayılır. Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli pek çok bileşen, orta boy bir şeftali de bulunuyor.

Genellikle kabızlığın giderilmesinde ilk başvurulan ürün olan şeftali, gözlerimizin ve ağzımızın sağlığından, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine kadar mucizevi ve çok hızlı etkileri bulunur. Bu nedenle binlerce yıldır, farklı toplumların tıbbi alt yapısında, tedavi edici bir meyve olarak da kullanılmıştır.

Şeftali Nelere İyi Gelir?

Çok geniş ve bazıları için çok miktarda bulunan faydalı bileşenleri, vücudumuzun tüm günlük ihtiyacını karşılayabilecek bir gıda olmasına neden olur. Şeftali nelere iyi gelir? Sorusunun yanıtı bir hayli uzun olmakla birlikte, olabildiğince uzun bir şekilde ele almaya çalıştığımız şöyle sıralanıyor;

  • Sahip olduğu potasyum ile kalp sağlığına katkıları bulunur, aynı zamanda sakinleştirici etkisiyle, uyku düzeninde olumlu etkiler yapar.
  • Sinirlerin iletişiminin sağlıklı olması ve hücre yenilenmesine de katkılar sağlar.
  • Hazım sorunlarına karşı yardımcıdır,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Böbreklerin temizlenmesinde, taş ve kum gibi oluşumların atılmasında yardımcıdır,
  • Dirüetik etkisi, yani idrar söktürücü etkisi çok güçlüdür.
  • Çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu rolü bulunuyor, aynı zamanda kemoterapi uygulamaları sonrasında ki etkilerin azaltılmasında yardımcıdır,
  • Merkezi organımız karaciğer için dost bir gıdadır. Karaciğerin ve safra kesesinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur,
  • Kanın temizlenmesinde katkıları bulunuyor,
  • Cildimizin parlak ve diri görünmesine katkı sağlar,
  • Enfeksiyonlara karşı vücudumuzun daha güçlü mücadele etmesini sağlar,
  • Göz sağlığımıza güçlü katkıları bulunuyor,
  • Diyetlerde sıklıkla başvurulan şeftali, aslında şekerli bir meyvedir. Bununla birlikte, doğal bir şekere sahip olan şeftalinin bu özelliği nedeniyle, kan şekerini yükseltmez. Antioksidan ve dirüetik etkileri güçlüdür, aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır ve tokluk hissi oluşturur. Bu sebeplerle diyetlere önemli katkılar sağlar.
  • Ağız sağlığına önemli katkıları bulunuyor.
  • Kabızlığa karşı hem kendisi, hem de meyve suyu çok güçlü ve hızlı etkiler gösterir.

Şeftalinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Şeftalinin içeriğinde bulunan Vitamin çeşitliliği, vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamakta çok güçlü etkiler yapmasına sebep olur. Şeftalinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller, onun ne denli değerli bir besin olduğunun altını kendiliğinden çizecek güçtedir.

A,E,C,K Vitaminleri, yüksek oranda şeftalide bulunan Vitaminlerdir. Ancak bunların arasında E Vitamini, çok az besinde bulunan ve şeftali de çok yüksek oranda bulunan bir Vitamindir. Bu açıdan vücudumuz için değerli bir besin olması kaçınılmaz hale gelir.

Bunun yanında İçeriğinde bulunan Beta Keroten, vücudumuz tarafından A Vitaminine çevrilerek, göz sağlığımız için kullanılır. Aynı zamanda bir lif deposu olan şeftali, sindirim sistemimiz ve daha birçok başka şey için vazgeçilmez olumlu etkilere neden olur.

Potasyum, demir, manganez gibi minerallere sahiptir. Niasin, karbonhidrat, çeşitli yağlar, doğal şeker, protein ve su şeftalinin diğer bileşenleridir. Şeftalinin yaklaşık %85’ i sudan oluşur.

Şeftalinin Kalorisi

Orta boy bir şeftali yaklaşık olarak 100 150 gram arasında gelebilir. Küçük boyutlu olanları kadar, oldukça büyük boyutlu olan şeftalilerle sıklıkla karşılaşırız.

150 Gramlık bir şeftalinin kalorisi, yaklaşık olarak 58’ dir. Düşük kalori oranı, lifli olması nedeniyle oluşturduğu tokluk hissi, doğal şekere sahip olduğu için kan şekerinin yükseltmemesi, glisemik indekse faydaları, güçlü dirüetik ve antioksidan etkileri diyetlerin vazgeçilmezlerinden olmasını sağlar.

Şeftalinin Zararları

Aşırı tüketim gerçekleştiğinde, her şeyde olduğu gibi, Şeftalinin zararları da ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yoğun şekilde tüketildiğinde, sindirim sistemimizde yaşanan sorular olarak ortaya çıkar. Kabızlığın tedavisinde güçlü bir etkiye sahip olan şeftali, aşırı tüketildiğinde ishale neden olur.

Benzer şekilde idrar söktürücü özelliği nedeniyle, aşırı ve sürekli tüketimi, böbreklerin yorulması ve çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Şeftalinin çekirdeğinin içi, zehirlidir ve tüketimi, önemli hasarlara neden olabilir.

Tüylü yapısının oluşturduğu alerjik reaksiyonlara sıklıkla rastlanılır. Ancak özellikle hamilelerde bu tüyler, boğazda tahrişe ve alerjik tepkilere neden olabilir. Aynı zaman yüksek K Vitamini değerleri, aşırı tüketimde hamilelerde kanama riskinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap