Sedef Hastalığı Psöriazis Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün müdür?

Sedef hastalığı ciltteki pullanmalar ile belirti gösterir. Genetik nedenlerle olur. Bulaşıcı değildir. Farklı tedavi yöntemleri vardır.

Psöriazis(Sedef Hastalığı)

Sedef Hastalığı Halk arasında Sedef hastalığı olarak bilinen psöriazis, sadece cildi etkileyen bir hastalık değildir. Aynı zamanda eklem tutulumu da yapabilir. Toplumun yaklaşık yüzde 1’i ile 3’ünde görülür. Kronik seyirlik bir hastalıktır. Her yaşta görülmesine rağmen genellikle en çok etkilenen yaş grubu 20’li-30’lu yaşlardır.

Çocuk yaşlarda daha çok deri tutulumu gözlenirken, yetişkinlerde tüm vücut etkilenmektedir. Sedef hastalığında deri hücreleri tarafından antijen üretilir. Bu antijenler vücudun bağışıklık sistemini uyarır. Uyarılar hücreler de tekrar deriye döner ve hücre çoğalmasını tetikler. Sonuç olarak Sedef hastalığında görülen plaklar meydana gelir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Sedef Hastalığı

Hastalık insanlara nasıl bulaşır? Konusu devamlı konuşulan ve merak edilen bir durumdur. Sanki sedefli bir insanın başkasına dokunmasıyla hemen bulaşacağı yönünde yanlış algılar mevcuttur. Kesinlikle vücudun bir yerinden diğer bir bölgesine veya bir kişiden başka bir kişiye temas ile bulaşmaz. Ancak genetik olarak bir geçiş söz konusudur.

Aile bireylerinden birinde Sedef hastalığı varsa çocuğa geçme ihtimali yüzde 10’dur. Eğer her ikisinde de varsa geçiş yüzde 50’dir. Çocukluk çağında ortaya çıkan psöriazis hastalığında genetik geçiş söz konusudur. Ailede birden fazla kişide olması hastalığın genetik geçişli olduğunu gösterir.

Sedef Hastalığında Semptomlar Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Normalde deri kendini 28 günde bir yeniler. Ancak Sedef hastalığının belirtileri 3-4 günde kendini göstermektedir. Derideki hücreler tam olarak olgunlaşmaz, dökülmeden tekrardan üst üste birikerek plaklar oluşturur. Hastalığın ortaya çıkma sebeplerinden biri, strestir.

Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlara sonrası var olan bulgular şiddetlenebilir. Aynı şekilde sigara ve alkol de hastalığı tetikleyen faktörler arasındadır.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı lezyonları çok tipik lezyonlardır. Keskin sınırları olan, kırmızı renkli, üzerlerinde pullanma olan plaklardır. Hastalık genellikle vücudun darbe gören bölgelerinde oluşur. Diz, dirsek bölgeleri etkilenir.

Sedef hastalığının belirtileri arasında bunların yanı sıra saçlı deri, tırnaklar, topuklar, genital bölge de etkilenmektedir. Hastaların çoğunda, deride lezyon ve pullanma ile beraber kaşıntı bulgusu da olur. Meme altı, kasık bölgesi, koltuk altı gibi yerlerde kepenlenme olmadan sadece plaklar olabilir.

Bu bölgelerdeki semptomlar egzama ve pişikten ayırt edilmelidir. Sedef hastalığı sadece tırnağı da tutabilir. Bu durumda tırnakta sararma, kalınlaşma olabilir.

Sedef hastalığının en sık görülen belirtisi toplu iğne başı büyüklüğündeki çukurcuklardır. Avuç içi ve topuklarda da tutulum olabilir. Bunun da mantar hastalığından ayırt etmek gerekir. Bazı vakalarda eklem tutulumu olabilir. Eklem tutulumu olan hastalarda etkin tedavi gerekmektedir.

Psöriatik artrit denilen Sedef hastalığına bağlı eklem tutulumu belirtileri; eklem yerlerinde ısı artışı, kızarıklık, ağrı, eklem hareketi kısıtlılığı, şişme veya sırt ağrısı ile beraber bir saatten fazla süren sabah sertliği olabilir. Psöriatik artrit etkin bir şekilde tedavi edilmelidir. Aksi halde eklemlerde kronik ağrı ve hasara sebep olur.

Sedef Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Kronik bir hastalık olduğu için zaman zaman semptomlarda alevlenme, bazen de yavaşlama görülür. Tedavi her hasta için aynı değildir. Tedavide yaşın ve cinsiyetin önemli bir yeri vardır. Dermatoloji doktoru tarafından belirlenen tedaviye, hasta da dahil edilmelidir.

Çünkü hastanın yaşı, daha önceki kullandığı tedavi, bu hastalığın beraberinde olan obezite, hipertansiyon gibi hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın tedaviye uyumu çok önemlidir, çünkü kronik bir tedavi söz konusudur. Doktor tedaviyi planlarken, hastalığını şiddetini ve hastanın yaşam kalitesini bozup bozmayacağını göz önünde bulundurmalıdır.

Sedef hastalığı tedavisinde topikal tedavi olarak keratolitikler kullanılabilir. Bu ilaçlar pullanmayı ve kabuklanmayı giderir. Aynı zamanda D vitamini, kortikosteroid gibi ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar krem formunda kullanılır. Nemlendirici krem ve losyonlar da kullanılabilir.

Fototerapi uygulanabilir. Fototerapi işlemi, derinin ultraviyole ışıklara maruz bırakılmasıdır. Düzenli seanslar halinde yapılmalıdır. Metotreksat gibi kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da Sedef hastalığı tedavisinde kullanılabilir. Tedavideki amaç, uyarıcı etkenden uzak durmaktır.

Sedef Hastalığından Nasıl Korunulur?

Sedef hastalığından korunmak için yaşam kalitesini yükseltmek gerekir. Bunun için de en başta stresten uzak durmak gerekir. D vitamini açısından yazın güneş ışığından faydalanmak, sigara ve alkolden uzak durmak lazım. Doğru tedavi yöntemleri ile sedef hastalığından kurtulmak ve onun öncesinde korunmak mümkündür. Tabi ki genetik etkenler haricinde…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap