.
.

Sardalya Nasıl Saklanır? Kalorisi, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sardalya, tavada en çok kullanılan balık türlerinden biridir. Düşük kalorisi, yüksek besin değerleri ile faydaları vardır. Aşırısı zararlı olabilir.

.
.

Sardalya

Hamsinin familyasından olan sardalya, sürüler halinde yaşayan ve kıyılar boyunca göç eden bir balık türüdür. Hamsi balığı gibi ticari değeri yüksek bir balıktır.

Karadenizliler için hamsi ne ise Akdeniz kıyısı ülkeleri Portekiz ve İspanya için de sardalya odur. Birçok yemekleri sardalya üzerine kuruludur. Sardalya kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır. Sardalya adı konserve işlemi de yapıldığından  konserve ile özdeşleşmiştir. Hatta farklı bir cins olan ringa konservesine bile aynı ad verilir.  

Sardalya Nasıl Saklanır?

Balığı mevsiminde tüketmek en güzeli fakat bazen yazın da aynı lezzetleri tatmak isteriz. Böyle zamanlarda derin dondurucuda sakladığımız balıklarımızı çıkartıp sevdiklerimize ziyafet çekmek hiç de zor değil.

.

Sardalya balığı ülkemizde en çok Ege kıyılarında yakalanır. En lezzetli olduğu aylar Temmuz – Ekim arasıdır. Kasım – Haziran arası aynı lezzeti alamazsınız. Hal böyle olunca sardalya nasıl saklanır? sorusuna bir açıklık getirelim.

Sardalya veya hamsi gibi bu tarz küçük balıkların ayıklanmadan saklanması en doğrusudur. Öncelikle balığı alırken taze olmasına dikkat etmelisiniz. Balığınız taze ise Ortalama 200 C’lik oda sıcaklığında balık 20 saat tazeliğini muhafaza eder.

Eğer 20 saatten uzun bir süre kalacak ise ayıklayarak buzdolabına koymanız doğru olacaktır. Bu şartlarda da balığınız 3 gün tazeliğini koruyacaktır. Eski tip buzluğu olan buzdolabınız varsa da buzluk bölümünde 0 0C’de balığınız 14 gün tazeliğini korur.

Derin dondurucuda balığınızı saklayacak iseniz, konumuzun başında belirttiğimiz gibi küçük balıklar temizlenmeden konulmalıdır. Bu şekilde konulan balığınız -18 0C’ de sardalya saklama ömrü 3 ay boyunca tazeliğini koruyacaktır.

Bir dikkat edilmesi gereken çok önemli konu da yiyeceğiniz miktarda balığı çıkarıp tüketmenizdir. Çünkü bir defa buzu çözülmüş balık tekrar buzluğa konulmaz çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine sebep olur. Buna çok dikkat etmeli, saklarken kullanılacak porsiyonlar şeklinde saklanmalıdır.

Sardalya Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Sardalya mevsiminde ve alındığı cinsine göre lezzeti değişen bir balıktır. Çoğunluğu Ege denizinden avlanan sardalya en lezzetli Temmuz – Ekim aylarında sardalya ızgara, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi olur.

Daha sonraki dönemde yani Kasım – Haziran arası ise Sardalya pilaki ve sardalya buğulaması iyidir.

Sardalya’nın ufağına papalina denir ve ayıklamadan yemeği yapılır. Sardalyanın en büyüğüne ise Tirsi denir. İnce bir kılçığı vardır fakat sardalya gibi lezzetli olmaz.

Sardalya yemekleri dendiğinde birçok seçeneği bulunan bir balık türüdür. Birçok pişirme şekli olduğu için tüketimi çok rahattır.

Sardalya mevsimi olsun ya da olmasın rahatlıkla alıp tüketmeniz mümkün. Eğer tazesini alamayacağınız bir mevsim ise konserve sardalya imdadınıza yetişir. Sardalya konserve fiyatı birçok güvendiğiniz marketten kolayca temin edebileceğiniz her bütçeye uygun fiyatlardadır.

Sardalyanın Faydaları Nelerdir?

.

Sardalya bedeni küçük fakat faydası büyük bir balıktır. Balık yağı ve balık unu yapımında da kullanılması ile ülke ekonomisine ayrıca fayda sağlamaktadır.

Sardalya içerinde bulunan mineral ve besin değerleri ile beden ve ruh sağlığımız için çok yararlıdır. Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik gelişiminde etkilidir.

Kalp sağlığı ve cilt sağlığında faydalıdır, yaşlanmaya karşı etkilidir. İçeriğindeki Omega-3 beyin gelişimde önemli rol oynar. Omega-3 besi kaynağı sardalya beyin gelişimi ve ruh sağlığı için önemli yer tutar. Ayrıca kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Sardalya Nelere İyi gelir?

Sardalya mevsiminde veya mevsimi dışında konserve olarak hiç fark etmez her zaman sofranızda olması gereken besin değeri yüksek, sağlık için faydalı bir besin kaynağıdır.

Çocuğunuzun gelişimi veya siz ve sevdiklerinizin sağlığı olsun zengin mineral ve vitamin kaynağı sardalya nelere iyi gelir? Birçok faydalı etkisi olan sardalyanın sağlığımızdaki etkileri nelerdir bir bakalım;

  • Yüksek Omega-3 sayesinde depresyon ve anksiyete problemlerinize çözüm olur. Beyin gelişimi ve beyin sağlığı için faydalıdır.
  • İçerisindeki kalsiyum kemik gelişiminde önemli yer tutar. Düzenli tüketimi  sizin ve çocuklarınızın kemiklerinin güçlü olması için faydalıdır.
  • Kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Protein ve değerli yağlar sayesinde şeker emilimini kontrol ederek kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.
  • Vücutta iltihap ve hastalık riskini en aza indirir. İçerdiği yağ asitleri sayesinde enflamasyonu engeller. Pişirirken az miktarda zerdeçal eklerseniz etkisini daha da artırmış olursunuz.
  • Vitamin ve mineral kaynağıdır. İçeriğinde bol miktarda B12, D vitamini ayrıca selenyum ve kalsiyum mineralleri vardır.
  • Anti kanserojen etkisi vardır. İçeriğinde bulunan D vitamini ve kalsiyum yapılan bir kaç bilimsel araştırmaya göre bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olmaktadır.
  • Antioksidandır. İçeriğindeki selenyum sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek organ hasarlarını önler.
  • Kilo vermeye yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek protein ve yağlar sayesinde tok kalmanızı sağlarken gereksiz yemek yeme ihtiyacınızı keserek kilo almanızı engeller.
  • Bağışıklık sistemini destekler. Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekler hastalıklara yakalanmanızı engeller.
  • Kan pıhtı problemini engeller. Omega 3 içeriği kolesterol ve kan basıncını düşürür. Kötü kolesterolü engeller , kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • İnsülin direncini azaltır. Bu özelliği ile diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir balıktır.
  • Makula dejenerasyonunu riskini azaltır. Yaşa bağlı olarak gelişen makuler ve retina dejenerasyonunu görme kaybına neden olmaktadır. Düzenli sardalya tüketimi bilimsel araştırmalar göre %50 oranında azaltmaktadır.
  • Cilt sağlığınız için faydalıdır. Cildinizde iltihaplanmaları engeller ve cildinize parlaklık verir.
  • Sağlıklı hücre gelişime yardımcı olur. Hücrelerdeki karbonhidratı enerjiye çevirmek için vücut bakır bileşenine ihtiyaç duyar. Sardalya zengin bir bakır kaynağıdır.

Sardalya içindeki vitaminler nelerdir?

.

Yazımızın başından itibaren vitaminli ve mineralli balık dedik. Peki nedir sardalya içindeki vitaminler?

Sardalya temiz balık grubuna girer. Nedir temiz balık? Sardalya diğer büyük yırtıcı balıklar kadar bünyesinde toksin ve metal içermez. Ayrıca ekolojik yapıya uygun olarak düşük ekolojik yapıda ve çevresel etkisi az bir balıktır. Sardalya ekolojik besin zinciri sıralamasında en altlardadır. Bu noktada planktonlarla beslenir.

100 gr sardalya besin değeri; 11 gr toplam yağlar, 142 mg kolesterol, 505 mgr sodyum, 397 mgr potasyum, 25 gr protein bulundurur.

Vitamin ve mineral ise; yine 100 gr sardalya’ da 108 IU A vitamini, 382 mgr. Kalsiyum, 2,9 mgr. Demir,193 IU D vitamini ve 39 mgr. Magnezyum’ dur.

Sardalya Kalorisi Ne Kadardır?

Sardalya içerdiği toplam yağlar ve yüksek proteini sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca yemesi kolay bir balıktır. Orta yağlı bir balık olduğu için ızgara, buğulama ve fırında pişirilerek tüketilmesi doğru olacaktır.

Sardalyanın kalori değeri (pişmiş) 100 gr için 138 Kcal’ dir. Bir porsiyon yani 65 gr sardalya ise 90 Kcal. ’dir.

.

Sardalya iki yönden, ihtiva ettiği kalsiyum ve yağlar sayesinde zayıflama konusunda size yardımcı olacaktır. Yüksek yağ oranı iştahınızın azalmasına ve tokluk hissinin uzun sürmesine yardım ederken, kalsiyum ise metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlar.

Sardalyanın Zararları Nelerdir?

Sardalya tüketiminde yan etkileri ya da zararları en az olan balık türlerindendir. Fazla sardalya tüketimi herhangi bir sağlık probleminiz varsa tetikleyebilir.

Sardalya yüksek pürin içerir. Pürin vücut yapı taşımız hücrelerin içindeki DNA ve RNA içindeki yapılardır. Bu elementin yüksekliği vücutta kendisini ürik asitin yükselmesi şeklinde gösterir. Bu durum özellikle böbrek hastaları ve gut hastalığı olanlar için sıkıntılı bir durumdur. Dikkatli tüketilmelidir.

Sardalya civa oranı çok az olan bir balıktır. Fakat son yıllarda çevrede yaşanan kirlilikler nedeniyle bazı bölgelerde yaşayan sardalyada cıva oranı yükselebilmektedir. Aşırı olmadığı takdirde sardalya kaynaklı civa zehirlenmesi yaşamazsınız.

Sardalya bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Sardalya içinde bulunan tiramin, serotonin, triptamin ve histamin gibi bileşenler bu alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir. Bu bileşenler, bağırsak kaslarının sıkışması, nabzın yükselmesi, baş ağrısı, kan damarlarında sıkışma veya hipertansiyon gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

.

Aşırıya kaçmadan düzenli olarak tüketilmesi durumunda sardalya adına münhasır “yaşam iksiri” bile olabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap