.
.

Sardalya Balığı En Kolay Şekilde Nasıl Temizlenir? Püf Noktaları

.
.

Sardalya Balığı En Kolay Şekilde Nasıl Temizlenir? Püf Noktaları. Balık türlerinin genelinde sardalya gibi sağlığa faydalı pek çok enzim bulunduğu için sıkça tercih edilirler.

Temizlemek ise bilhassa sardalya gibi küçük balıklar için insanı çileden çıkaran bir aktiviteye dönüşebilir. Oysa püf noktalarını bildiğinizde bunu yaparken hiç zorlanmayacağınız ve aksine keyif alacağınız aşikâr. Dünya çapında tüketilen bir balık olduğundan ötürü sık sık festivalleri düzenlenen bir türdür.

En çok ızgarası ile meşhur olsa da diğer pişirme yöntemleriyle de parmaklarınızı yiyebileceğiniz bir ziyafet yaratabilir. Sardalya boyutlarının küçük olması genellikle ülkemizde daha büyük bir balık tutmak için kullanılmasına sebep olabiliyor.

Oysa en lezzetli balıklar arasında yer aldığını bilmeyen insan sayısı oldukça fazla. Ayrıca 85 gram bir ortalama sardalya, içerisinde 23 gram kadar protein barındırıyor. Potasyum, sodyum, A, B6, B12, C ve D vitaminleri, magnezyum, selenyum, demir, kalsiyum ve kobalamin ile sağlıklı beslenmenin altın anahtarlarından birisi olarak görülüyor.

Sardalya Balığını Temizleme Yöntemi

Sardalya Balığını Temizleme Yöntemi

Uzmanların sürekli olarak önerdiği beyaz et için en önemli alternatifin balık olduğunu söylememize gerek yok. Keza sardalya tüketimi son dönemlerde sağlığa olan etkisiyle birlikte artmaya başladı.

Küçük boyutlarda balık sevenlerin zaten favorisi olan bu balık türünün temizlenmesi ise kolaylığıyla şaşırtıyor. Özellikle sardalya hakkında küçük olmasından ötürü zor temizleniyor gibi bir algı var. Bu gerçeği yansıtmayan genel geçer bir yanılgıdır.

.

Kolesterol düşmanı olan bu balık ciddi bir antioksidan kaynağıdır. Cilt için pek çok enzimi içerisinde barındırır.

Cildi gençleştiren yapısı haricinde açık yaraların daha hızlı kapanmasında da onarıcı etkisi büyüktür. Bu kadar sağlıklı bir balık türü olduğu için sardalya ızgara yapacağınız zaman nasıl temizlemeniz gerektiğini çok pratik bir yöntemle aktarıyoruz.

Balık hazırlarken kesinlikle kesim aşamasına gelene kadar buz içerisinde bekletmeniz önerilir. Bunun sebebi ise ben başta taze kalmasıdır. Balık dışarıda beklediği ve havayla temas halinde olduğu süreç boyunca bayatlama eğilimi gösterir. Sardalya kuyruk tarafından parmaklarınızla tutarak temizleme işlemine başlayabileceğiniz bir balıktır.

İlk olarak tabii ki üzerindeki pulları almamız gerekiyor. Bıçağı dik pozisyonda yatay olarak gezdirerek birkaç hamlede pullarını temizleyebilirsiniz.

Pişirme aşamasına geçmeden önce pulları alınmalı ve içi boşaltılmalıdır. Tabii ki çok ince bir kılçığı olduğu için kılçık yapısına dikkat etmek önemlidir. Başını kestikten sonra iç kısmını yararak iç organlarını boşaltabilirsiniz. Kılçık direkt olarak karşınızda olacaktır. Baş kısmından tutup çekerek çıkarabilirsiniz.

İnce ve hassas bir et tipine sahip olduğu için direkt olarak tavada da pişirilmeye uygundur. Ancak hem ülkemizde hem de yurtdışında sardalya denildiği zaman akla ilk olarak ızgara gelmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap