Sararmış Brokoli Nasıl Değerlendirilir? Yenir mi? Zehirli midir?

Kışın tezgahları süsleyen brokoli, zengin vitamin ve mineral değerleri ile mutlaka sağlıklı beslenme listemizde yer alması gereken bir sebzedir. Yemeği de çok yapılır ama en fazla salata olarak tüketilir. Özellikle limon ve sarımsakla efsane lezzete kavuşur. Bazıları haşlanmış kokusunu sevmese de sağlı faydaları var diye yemektedir.

Brokoli de her sebze gibi belirli bir raf ömrüne sahiptir ve zamanla dalından koparıldığı için sararmaya başlar. Özellikle güneş alıyorsa, nemli ve açık ortamda duruyorsa çok hızlı sararır, bozulur, vitaminleri ölür ve yenmez hale gelir. Tabii, sarardığı zaman; bizi zehirler mi, yenir mi, neler yapılır, israf olmaması için nasıl değerlendirir? Soruları da akıllara geliyor. Merak ettiklerinizi sizler için hazırladık.

Sararmış Brokoli Yenir mir, Sakıncalı mı?

Brokoli sararma noktasına geldiyse ilk olarak belirli bir yerinden başlar. Hepsini atmak israf olur, sararan bölümü bıçakla alın ve kalan yeşil kısmı yiyin. Eğer uzun süredir dolaptaysa ve komple sararmışsa yenmez. Aslında bilimsel olarak bir sakıncası, zararı söylenmese de yenmesi önerilmez.

Sararmış brokoli artık vitaminsiz, boş bir sebze haline gelir. Tadı da eskisi gibi değil, neredeyse yenmeyecek kıvama gelir. Zaten kokusu ağırdır, sararınca daha da ağır olur.

Sararmış Brokoli Yedim Zararı Var mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, sararmış brokolinin, sağlığa tespit edilmiş bir zarar yoktur. Zaten hiçbir vitamini kalmadığı için tüketmenin manası yok. Bize kalırsa tüketmeyin ama israf olmasın derseniz deneyebilirsiniz. Çürümüş olanları bunun dışında tutuyoruz, sararma başka çürüme başkadır.

Sararmış Brokoli Yersem Zehirlenir miyim?

Sararmış brokoli tüketilebilirdir bu yüzden de zehirli değildir. Ama birçok uzman sararan bölümlerin tüketilmemesini söylemektedir. Başka bir yemeğe karıştıracaksanız tadını çok bozacaktır onun için önermiyoruz.

Sararmış Brokoliyi Değerlendirmenin Yolları

Sararmış brokoli yenmediği için başka gıdayla karıştırmanız da iyi olmaz. Tavuk, ördek besliyorsanız onlara verebilirsiniz. Arada yeşil bölümler varsa onları ayırın ve güzel bir çorba hazırlayın. İlk aldığınız günde yaptığınız brokoli çorbası ile sararmışlar arasından ayrılanlarla yaptığınızın tadı bir olmaz. Yeşil kısımlarını salata içerisine de ilave edebilirsiniz.

Brokoliyi nerden aldığınızın bir önemi yok. Taze görünüyorsa alın ve dört günde yemeye bakın. Bazı dolaplar, farklı özellikleri sayesinde daha uzun süre taze tutabilir ama normal süresi dört gündür. Tabii, satın aldığınızda buruşmalar başlamışsa süre kısalabilir.

Brokolinin Sararma Nedeni

Brokoli yeşil yapraklı sebzelerdendir köklerinden koptuğu zaman tazeliğini koruyamaz ve sararır. Bizim durdukça yaşlanmamız gibi onların da belirli bir ömrü vardır. Satın aldığınız brokoliyi güneş göre yerde unuttuysanız, eviniz çok nemli bir yerse o zaman acımsı olmaya başlayacaktır ve hızla sararacaktır. Buzdolabı daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Buzdolabı dışında brokoliyi oda sıcaklığında tutuyorsanız besin değerleri daha hızlı kaybolur. Satın alırken gramaj olarak az alın, düzenli olarak salata, çorba yaparak tüketin.

Brokoli en iyi nasıl saklanır?

Brokoli ve diğer sebzeler için en iyi saklama alanı buzdolabıdır. Genelde 4 ve 6 derecedir ama 4’te saklamak gerekir. Direk sebzelik bölümüne koymak yerine, buzdolabı poşetinin içine koyun, ağzını kapatın ve birkaç ufak delik açın. 4 derecede 6 – 7 güne kadar dayansa da yine de süreyi fazla uzatmamaya bakın.

7 gün geçtikten sonra sararma başlayacak ve dolabınızda kötü kokular olacaktır. Brokoliyi yıkadıktan sonra sularının tamamen akmasını bekleyin ve tamamen kuruyunca dolaba koyun. Islak brokoli daha çabuk sararır, bozulur, çürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap