Sakallar Neden Beyazlar? Beyazlar Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Sakalların Beyazlamasının Temel Nedenleri ve Tedavisi

Sakallarımız belirli bir yaştan sonra beyazlamaya başlar. Bu ağarma ileri yaştan olsa da bazen bir Vitiligo rahatsızlığından, genetik olarak erken beyazlama gibi nedenlere bağlıdır. Yoğun stres altındaki kişilerin sakalları ve saçları daha çabuk beyazlar.

Sakallarım Beyazladı Eyvah! Neden Olur?

Herkesin cilt, saç ve sakal rengi farklıdır. Vücudun diğer bölgelerindeki kıllar, tüyler de melanin pigmenti sayesinde kişiye özel bir renk alır. Melanin zamanla azalmaya başlar. Bu azalma bazen hastalıktan olsa da genellikle yaşa bağlı azalmaya başlar ve sakallar da beyazlar. Bazı kişilerin sakalları kırçıldır. Siyahların arasında az bir beyaz görülür. İşte burada melanositler görevini tam olarak yapamamaya başlar ve bazı kıllar beyazlar. Belirli yaştan sonra bu üretim hiç gerçekleşmez ve vücuttaki bütün kıllar beyaza dönmeye başlar. Saç, sakal beyazlamasının nedeni buna bağlıdır.

Tabii, her zaman yaşla ilgili beyazlama yaşanmaz. 15 yaşındaki bir arkadaşımın bütün saçları beyazdı. O zamanlar erken çökmüş derdik, öyle zannederdik. Sonra bu durumun genetiğe bağlı olduğunu öğrendik. Muhtemelen ailesinden birinde de aynı sorun vardı. Bu kişinin oğlu olursa onda da beyazlama olması muhtemeldir. Yazımızın başında vitiligodan bahsetmiştik, işte bu durum, melanin pigmentinin doğduğu günden bugüne olmaması anlamına gelir. Yani bir çocuk bembeyaz saçlarla da doğabilir. Sakal beyazlamasının farklı nedenleri de vardır.

  • Sakal veya diğer bölgelerin erken ağarmasının nedeni de vitamin noksanlığıdır. B12 ihtiyacı karşılanmayan kişilerde sakal beyazlaması daha yoğun görülür.
  • Dertten, kederden saçlarım, sakallarım beyazladı lafı doğrudur. Çok stresli bir yaşamınız varsa sakallar çok hızlı şekilde ağarmaya başlar.
  • Tütün mamulleri için ve elinden kahveyi bırakmayanlarda da erken beyazlama görülür. Ayrıca alkolün aşırı tüketimi de melanin pigment üretimini azaltır ve sakalların ağarmasına neden olur.
  • Kronik bir rahatsızlığı olanlarda da görülür.
  • Anksiyete gibi sağlık problemi olanların da sakalları erken ağarır.
  • Sağlıksız beslenme, tüm sağlık sorunlarının temelini oluşturur ki sürekli yağlı besinler tüketenlerin sakalları erken beyazlar.
  • Kola ve cipsi çok yoğun yiyenler, yaşıtlarına göre daha erken beyaz sakalla boğuşurlar.

Sakal Beyazlaması Nasıl Geçer, Tedavisi Nedir?

Sakalları erken beyazlayan erkekler, bu sorunun hemen geçmesi, tedavi edilmesi için yollar arar. İlk olarak akla boyatmak gelse de acele etmemek gerekir. Öncelikle bir cildiyeye giderek beyazlamanın nedeni öğrenilmelidir. Herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa ilaçla tedavi başlayabilir.

Sakalların beyazlamasını yavaşlatmak, önlemek için en iyi yol uzman yardımı almaktır. Eğer, vitamin yoksunluğundan ötürüyse uygun besinlerin tüketilmesi veya gıda takviyeleri yazılabilir. Bazı kişilerdeki tiroid hastalıkları da beyazlamaya neden olur ve bu hastalık tedavi edildiğinde beyazlama yavaşlayabilir. Tabii, internetten araştırıp bulduklarınız değil, reçete edilenleri kullanmanız gerekir.

İnternette araştırma yaparken şu doğal karışımı kullanın beyazlar gitsin gibi ibarelere itibar etmeyin. Eğer genetik yapıdan kaynaklıysa ve tedavi ile geçmiyorsa doğal boyaları kullanabilirsiniz, kına buna örnek olarak verilebilir. 

Cilde zarar vermeyen beyaz sakal boyasını eczaneden alırsanız daha sağlıklı olacaktır. Ucuz etin yahnisi yavan olur, fazla para vermemek için sağlığınızı tehlikeye atacak ürünler kullanmayın, yüzünüzde tekrar geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabilir.

Sakal Beyazlamasının Bitkisel Yolla Tedavisi Nedir?

Çörek otunun, ölüm hariç birçok sorunu deva olduğu hadisi duymuşsunuzdur. Sakalların genç yaşta beyazlamışsa çörek otu yağının sakal köklerinize masajla uygulayabilirsiniz. Bu bitkisel yağı bıyık bölgesine de sürerek beyazlamanın yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap