Sahur ve İftar Sofraları için Faziletli Dualar! Peygamberimizin Oruç Açma Duası!

Ramazan ayı boyunca sürekli olarak akla gelen şeylerin başında hurma gelmektedir. Aynı zamanda her Müslüman için farz kılınan oruç tutmanın sahur ve iftar ile taçlandırıldığı on bir ayın sultanının simgelerinden de birisidir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) tarafından yapılan tüm hareketler biz ümmeti için sünnet olarak nitelendirilir. O’nun güzel ahlakı kadar her davranışı da bize rehber olur.

Bu yüzden peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından yapılan sahurlar ve iftarlar aslında bizim için doğruyu göstermektedir. Paylaşmanın, merhamet etmenin, başkalarının hissettiklerini anlamanın ve Allah’ın bize verdiği ve vereceği rızıkların kıymetini bilmenin en güzel yollarını Ramazan ayında keşfederiz. Peygamberimiz (SAV) Ramazan-ı şerif geldiğinde orucunu tutar, namazını kılar, teravih namazlarını aksatmaz ve son 10 gününde de itikafa çekilirdi. 

Nefsin terbiye olduğu ay olan Ramazan-ı şerif aslında yalnızca yemek yenmeyen ve su içilmeyen bir süreç olarak düşünülür. Oysa bu ay Müslümanların asla kalp kırmaması, kötü söz söylememesi, yalan konuşmaması, iftira atmaması ve kul hakkından uzak durması gereken bir aydır. Ramazanda yapılan ibadetlerin fazileti saymakla bitmez. Öyle ki Ramazan ayının son günlerine rast gelen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim’in indiği gecedir. 

Bu nedenle Ramazan ayına yaraşır bir biçimde onu karşılamalı, aynı şekilde uğurlamalıyız. Sahur berekettir diyen peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV)’in izinden gidip sahurumuzu onun adabıyla yapmalı, iftar açarken de onun nasihatlerini dinlemeliyiz. Unutulmamalıdır ki peygamber sünnetinin fazileti çok büyüktür. 

Peygamber Efendimiz(SAV) Orucu Nasıl Açardı?

Peygamber efendimiz(SAV) gerek Ramazan ayı boyunca gerekse diğer zamanlarda başta kendi ashabı olmak üzere tüm ümmetine yol gösterici olmuştur. Bu yüzden de peygamberimizin yaşadığı gibi bir hayat yaşamaya çalışmak bizler için en önemli vazifeler arasındadır. Orucu açarken bile onun nasihatlerine kulak vermek gerekir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) orucunu açarken bu duayı okurdu. 

Hz. Muhammed(SAV)’in oruç açarken okuduğu dua

“Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.”

Hz. Muhammed (SAV)’in orucunu açarken okuduğu duanın anlamı 

‘’Allah’ım orucumu yalnızca senin rızan için tuttum. Orucumu da yalnızca senin verdiğin rızıkla açarım’’ 

Peygamber efendimiz (SAV)’in oruçluluk dönemine ait rivayetlerde Mervan ibni Salim, ibni Ömer ise ‘’Orucumuzu açtık, susuzluğumuz gitti ve damarların tümü ıslandı. Allah (c.c) sevabımızı verdi’’ şeklinde aktarıyor. Rezin ise bu hadisi peygamberimiz bundan öncesinde “Elhamdülillah” diyerek orucunu açardı diyerek tamamlıyor.

Orucunu açmaya niyetlenen peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘’Eğer ki orucunuzu açacaksanız bunu hurma ile yapın. O berekettir. Hurma o an yoksa su ile de oruç açılabilir’’ buyuruyor. Selman ibni Amir tarafından rivayet edilen bu hadis-i şerifte peygamberimizin özellikle orucu hurma ile açmamızı nasihat ettiği açıkça görülüyor. 

Oruç Açarken Neden Hurma Önerilir? Bilimsel Niteliği Var Mı?

Peygamber efendimiz (SAV) tarafından ümmetine nasihat edilen hurma ile oruç açma hadisesini bilimsel açıdan da araştıran büyük bir kesim var. Oruç tutmak gün boyunca herhangi bir şey yememek ve dolayısıyla vücudun kendi içerisinde yer alan besin değerlerini kullanmasını sağlamayı amaçlar. Bu bağlamda da karaciğer gibi şeker enziminin var olduğu organlarda artık stoklar tükenme noktasına kadar dayanır. Öyle ki sahurda yenilmiş bir yiyecek ya da iftarda tüketilecek yiyeceğin totalde insan vücudunu götüreceği süre için 6 saatlik bir dilimden söz edilir.

Bu süreç çoktan geçmiş olacağı için bilhassa şeker dengesi kaymış olacaktır. Hurma ise yaş ve kuru olarak iki türü bulunan, şeker oranı yüksek bir yiyecektir. Dolayısıyla yemekten hemen evvel orucu açarken hurma tüketmek direkt olarak karaciğer enzimlerinde eksik olan şeker dengesini kurmaya yardımcı olur. 

Fruktoz içeriği bulunan hurmayı tükettiğinizde karaciğer ile beraber vücut enzimleri şekeri algılar ve beyne sinyaller göndermeye başlar. İftara doğru başlayan halsizlik ve enerji düşüklüğü aslında bu enzimlerden kaynaklıdır. Dolayısıyla hurmanın içerisindeki fruktoz bu enerjiyi geri kazanmanız için beyne gönderilecek sinyallerin başlangıcıdır. Hurma tüketmeden yemek yenmesi durumunda bağırsaklara önce yemekler ulaşacağı için şeker enzimine erişerek aynı etkinin doğması saatler sürebilir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bu yüzden varsa hurma ile, yoksa yemekten önce mutlaka su ile orucun açılmasını uygun görmüş ve ümmetine hadis olarak sünnet kılmıştır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap