Rezene Çayı Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Rezene çayı, kuru halde saklanır. Sakinleştirici etkisi ile bilinir. Sivilce ve ankelerin azalmasına iyi gelir. 2 bardaktan fazlası zararlıdır.

Rezene Çayı

Rezene maydanozgiller familyasına ait olan Anadolu’da adı arapsaçı olarak bilinen bitkidir. A, B, C, D vitaminleriyle zengin bir içeriğe sahip olan rezene çayının vücuda sağladığı yararlar çok fazladır.

Akdeniz ve Yakın Doğu’da yetişen rezene bitkisi akademik kaynaklarda baharat bitkisi olarak geçmektedir. Rezene bitkisinin boyu 1,5 metreye kadar ulaşabilir. Kök ve tohumları koyu renklidir.

Kokusu keskindir ve aromatik bir tada sahiptir. Rezene çayı, kokusu sayesinde vücudu rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle yoğun stres ve anksiyete ataklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Taze rezene daha çok yemeklerde tüketilirken kurutulmuş rezene ise çay olarak tüketilmektedir. Bağışıklık kuvvetlendirici özelliğinden regl ağrılarına iyi gelmesine kadar pek çok faydası olan rezene, metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde diyet yapan kişiler tarafından da oldukça fazla tercih edilmektedir.

Kendine has ve kokusuyla, vücuda sağladığı yararlarla pek çok insanın tercihi olan rezene çayı özellikle kış aylarında çok fazla tüketilmekte olan bir bitkidir.

Rezene Çayı Nasıl Saklanır?

Rezene çayı nasıl saklanır, toplandığı zaman nasıl muhafaza edilir, tohumları nasıl bozulmadan saklanır? Bu sorular pek çok kişinin aklına gelmektedir.

Rezene bitkisi toplandığı anda taze olarak 2-3 gün saklanabildiği gibi kurutularak da saklanabilir. Tohum rezeneyi saklamak oldukça kolaydır. Rezene çayı yapmak için kurutulmuş rezene kullanılmaktadır.

Cam kavanozda ağzını güzelce kapatarak rezene çayını saklayabilirsiniz. Fakat arada sırada kavanozun ağzını açık bırakarak rezeneyi havalandırmak gerekmektedir. Böylelikle olası kelebeklenmenin önüne geçmiş olursunuz. Tohum şeklinde olan rezene buzdolabında da muhafaza edilebilir.

Rezene Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Rezene bitkisi kök, yaprak ve tohum kısımlarından oluşmaktadır. Halk arasında daha çok rezene tohumu kullanılmaktadır. Rezene tohumu ile yemeklere lezzet katılabilir. Rezene çayı yemeklerde nasıl kullanılır:

Rezene tohumunu havanda ezerek yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Balık, kırmızı et ve tavuk etlerinizi marine ettiğiniz sosa dövülmüş bir miktar rezene tohumu katarak eşsiz bir lezzet elde edebilirsiniz. Ayrıca ünlü aşçıların da çorba tariflerine bakıldığında rezene kullandıklarına şahit olabilirsiniz.

Rezeneyi kavurarak ya da direkt olarak salata soslarına da katabilirsiniz. Ama havanda ezdiğiniz takdirde daha lezzetli bir salata sosu elde edebilirsiniz.

Rezenenin en yaygın kullanımı şekli çay olarak kullanımıdır.  Rezene çayı vücudumuz için oldukça yararlı olduğu gibi yapımı da epey pratiktir.

Öncelikle bir bardak kadar su kaynatılır daha sonra 2 çay kaşığı kadar rezene çayı eklenerek 5 dakika daha kısık ateşte kaynaması beklenir. Böylelikle rezene çayının içerisindeki uçucu ya ve vitaminler su ile daha iyi özdeşleşmiş olur. Ocağı kapattıktan sonra çay süzülür ve tüketilir.

Rezene Çayı Faydaları

Rezene içerisinde bulunan pek çok vitamin ve mineral sayesinde vücut sağlığımıza iyi gelmektedir. Peki rezene çay faydaları nelerdir bakalım:

·       Rezene çayı ciltte oluşan sivilce ve lekelerin azalmasını sağlar.

·       Stres, depresyon ve anksiyete gibi mental rahatsızlıklar yaşayan insanların rahatlamasına yardımcı olur.

·       Uykuya dalmakta zorlanan kişilerin uykuya dalmalarını kolaylaştırır.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzun hastalıklara karşı savaşma gücünü arttırır.

·       Solumun yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.

·       Rezene rahatlatıcı etkisi sayesinde doğal bir ağrı kesici olarak alternatif tıp alanında oldukça fazla kullanılmaktadır.

·       Rezene çayı anti bakteriyeldir bu nedenle ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

Rezene Çayı Nelere İyi Gelir?

Pek çok faydası bulunan rezene çayı nelere iyi gelir en çok merak edilen konulardan biridir. Rezene çayı mide yanması, hazımsızlık, kabızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ağrı kesici özelliği sayesinde böbrek ağrılarını da giderdiği görülmüştür.

Rezene çayı ılıdıktan sonra bir pamuk yardımıyla gözlere konulduğu takdirde göz ağrılarına da çok iyi gelmektedir.

Rezene çayı düzenli olarak kullanıldığı zaman bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Yağ yakımına yardımcı olur, uzun süre tokluk hissi verir ve metabolizma hızını arttırır. Bu nedenle diyet yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirir. Grip, nezle gibi viralenfeksiyon sonucu ortaya çıkan hastalıklara yakalanma riskini düşürür ve daha çabuk iyileşme sağlar.

Rezene çayı içerisinde bulunan fenkon ve anetol sayesinde öksürük, balgam ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

C vitamini yönünden zengin olduğu için antioksidan özelliği çok yüksek olan rezene aynı zamanda içerisinde bulunan potasyum minareli sayesinde damarların rahatlamasını sağlar ve kan dolaşımını düzenler. Damarların rahatlaması sonucunda tansiyon dengelenmesine de yardımcı olur.

Yeni doğum yapmış ve sütü az gelen anneler tarafından düzenli olarak tüketildiği takdirde süt yapımına yardımcı olan rezene çayı, aynı zamanda bebeğin ve annenin gaz şikâyetlerine de iyi gelir. Fakat tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Ciltte oluşan leke, sivilce ve kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Cildin parlamasını ve yenilenmesini sağlar.  Böylelikle daha sağlıklı gözüken bir cildiniz olur.

Rezene Çayı İçindeki Vitaminler

Yüzyıllardır tüketilen rezene çayının faydaları pek çok araştırma sonucu ortaya konmuştur. Bu araştırmalar sonucu rezene çayı içindeki vitaminler sayesinde vücudumuza epey yararlı olduğu görülmüştür.

Rezene çayı içindeki vitaminler: A, B, C ve D vitaminleridir. Rezene aynı zamanda sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengindir.

Rezene Çayı Kalorisi

Rezene çayı kalorisi 100 gramda 1 kalori olarak belirlenmiştir.

Rezene Çayı Zararları

Faydaları anlatmakla bitmeyen rezene çayı çok fazla tüketildiği takdirde yan etkileri de olabilmektedir. Rezene çayı zararları hala araştırılsa da zararlı olduğu durumlardan bahsetmek gerekir.

Hamilelikten sonra tüketildiğinde yararlı olan rezene çayı gebelik esnasında tüketildiğinde düşük ve erken doğuma sebep olabilir. Bu nedenle anne adaylarının rezene çayı tüketmesi tavsiye edilmez. Gaz sancısına iyi geldiği için kullanılan rezene gaz sıkıntısı çeken yeni doğan bebeklere verilmemelidir. Bebeklere ve çocuklara verileceği takdirde doktora başvurulmalıdır.

Etkisi güçlü bir bitki olan rezene çok fazla tüketildiği zaman vücuda faydadan çok zarar getirebilir. Günde bir bardak rezene çayı tüketilmesi tavsiye edilen miktardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap