.
.

Rektum Nedir? Anatomisi Ve Fonksiyonu Nedir?

İnsanın sindirim sistemi kuşkusuz vücudundaki en önemli düzeneklerden biridir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın da yolu sindirim sisteminizin düzenli olarak ç..

.
.

İnsanın sindirim sistemi kuşkusuz vücudundaki en önemli düzeneklerden biridir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın da yolu sindirim sisteminizin düzenli olarak çalışmasından geçer.

Rektum dışkının bir süre geçici olarak depolanmasını sağlayan kalın bağırsağın anüsten önceki kısmıdır. Kalın bağırsağın son bölümü olarak da tanımlanır. Bağırsak hareketleri kişiden kişiye göre değişse de sağlıklı her insanda haftada üç veya günde üç kez olacak şekilde bağırsak hareketi görülür. Sindirilen besinlerin atık kısımlarının vücuttan uzaklaştırılabilmesinden ise rektum sorumludur. Rektum Nedir Anatomisi Ve Fonksiyonu Nedir

Rektumun Anatomisi

Yaklaşık 8 metre olan kalın bağırsağın 1.8 metrelik kısmını ise rektum, çekum, kolon ve anüs kısımları oluşturur. Rektumun ise çevresi kalın bir kas duvarıyla kaplı yaklaşık 10-12 cm uzunluğunda bir yapı olduğu bilinmektedir. Üreme organları ve dalak, karaciğer, pankreas gibi organlar rektuma yakın olduğu için kolon kanserinin kalın bağırsağın dışına doğru yayılması durumunda bu organlar da zarar görmektedir. Rektum bitiş kısmına doğru deriyle benzer bir yapıya sahiptir.

Rektumun Fonksiyonu

Yenildikten sonra sırasıyla yemek borusu, mide ve kalın bağırsağa gelerek sindirilen besinlerin sindirilemeyen ve atık olan adlandırılan kısımları vücuttan dışkı yoluyla atılıncaya dek depo görevi gören rektumda biriktirilir.

Rektum Nasıl Çalışır?

Besinlerin sindirilemeyen atık kısımları rektumda birikmeye başlar. Rektum dolmaya başladığında beyne sinyal göndererek dışkılama talebinde bulunur.

Beyin ise dışkılamanın uygun olup olmadığını kontrol eder ve eğer dışkılama için onay verirse rektum kasılır, dışkılama isteği anüste, anal kanalda, karında, hatta göğüste de basınç olarak hissedilir ve rektum biriktirdiği atıkları anüse doğru yollar. Beyin dışkılama için onay vermezse de rektum atıkları biz süre daha tutar ve dışkılama isteği engellenir.

.

Vücudunuzu ve vücudunuzdaki organların fonksiyonlarını bilip tanımak hem daha sağlıklı bir bedene sahip olmanızı hem de yaşadığınız sorunların nedenini daha kolay anlamanızı sağlayacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap