Regl Döneminde Kadınlar Hangi İbadetler Yapar? Adet Döneminde Okunabilecek Zikir ve Dualar 

Kadınlar bazın günler bütün ibadetleri yerine getiremez. Özellikle Regl döneminde oruç ve Namaz gibi ibadetler yerine getirilemiyor. Tabii, adet dönemi ile geçen sürede ALLAH’ı anmak, O’na ibadeti sürdürmek isteyen kadınlar, dualar ve zikirler ile bu günler boş geçirmeyebilirler. Amel defterine her daim sevap yazdırmak için sizlere özel dua ve zikirleri derledik.

Rabbimiz iki cinsiyete farklı özellikler vermiştir. Regl dönemi aslında kadınların anneliği tadabileceğinin de bir göstergesidir. Bu dönemlerde kadınlara bazı şeyler yasaklanmıştır. Kan gelişinin üç farklı sebebi vardır. Ergenlik çağıyla birlikte her kadında gelen adet kanı, çocuk sahibi olduktan sonra yaşanan dönemdeki kan ve çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle gelen kandır. İşte bu 3 özel durumda da yapılmaması gerekenler şunlardır: 

  • Regl dönemi süresince Kur’an-ı Kerim’e eline almaları ve hiçbir ayet okumamaları gerekir. Ayrıca, abdest tutmayacağı için de namaz kılınmaz. Ayrıca, adet dönemi sona erince, gusül alındıktan sonra kaza namazı kırmaya da gerek yoktur. 
  • Ramazan ayında oruç tutmaları helal değildir. Lakin Ramazan bittikten sonra hasta olmadıkları günler boyunca kaza orucu tutmaları şarttır. 
  • Eğer, regl süresinde hac ziyaretinde denk gelinirse o dönem arasında tavaf yapılması uygun değildir. 
  • Adet, diğer adıyla hayız dönemde karı koca cinsel ilişkide bulunamaz. Dini açıdan helal kılınmadığı gibi bireysel sağlık yönünden de zararlıdır. 
  • Secde ayeti işittiğinde secde etmek zorunda değildir. 
  • Din âlimleri veya bilgisi olan hocalar, dini bir konu hakkında muhabbet ediyorlarsa bunu dinlemekte bir sorun yoktur. 
  • İhlas Suresi, Fatiha Suresi ve Ayetel Kürsi’nin zikir amaçlı okunmasında bir sakınca yoktur.         

Regl Döneminde Kadınların Kur’an Okuması Caiz midir? Fatiha Okunur mu?

Yukarıda da özet olarak bahsettiğimiz gibi, İslam’da regl yani diğer adıyla nifas durumunda, kadınlar abdest alamaz, adet sonrası gusül şarttır, doğal olarak da namaz caiz değildir. Aynı şekilde, temiz olunmadığından yüce Kitabımıza dokunulması ve ayetlerin dillendirilmesi uygun değildir. 

Bununla ilgili bir hadisi şerifte şöyle geçer: Hayız ve gusülsüz durumdaki müminler Kur’an-ı Kerim’den bir kelime okuyamazlar. 

Fatiha Kur’an’da yer alan bir ayettir lakin dua şeklinde okunduğu zaman sakıncası yoktur. Misal: Rabbena atina fiddünya haseneten ve filahireti haseneten ve gına azabennar. Kur’an içerisinde yer alan ama yalnızca dua niyetiyle okunan birçok sure de vardır. Aynı mantıkla bunlarda da sakınca yoktur. Felak-Nas-İhlas bunlara örnek olarak verilebilir. Tabii, bunları okumak için kesinlikle Kitabımızı ellemeyin. 

Adet Döneminde Farz Olduğu Halde Yapılmayan İbadetlerin Kazası Yapılır mı?

Adet, regl zamanı kadınların elinde olan bir durum değil, hayatın akışında yaşanması gereken doğal bir olaydır. Hem bu zamanlarda hem de lohusa döneminde kılınamayan hiçbir namaz sonradan kılmaya gerek yoktur. Oruçta ise durum farklıdır, senede 1 ay olduğu için hayız zamanı tutulmayanların kazası şarttır. Eski kaynaklara göre: Hz. Aişe Annemize birisi şöyle bir soru yöneltti: Hayız süresi bittikten sonra tam olarak arınan kişi farz namazlarının kazasını kılacak mı?

Hz. Aişe Annemizin yanıtı: Sen başkalarından mısın? ALLAH’ın Resulü bizleyken bu dönemi yaşadı, ardından gusül abdestimizi alıp arındık. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bize hiçbir zaman namazları kaza etmeniz gerekir dememiştir. Hayız ve lohusa zamanı namaz kadına yasaktır, haram kılınmıştır. Ayrıca bu şekilde olanlar Kur’an’ı eline alıp hiçbir okuma gerçekleştiremezler. 

Regl Döneminde Kadınlar Hangi İbadetler Yapar? Adet Döneminde Okunabilecek Zikir ve Dualar 
Regl Döneminde Kadınlar Hangi İbadetler Yapar? Adet Döneminde Okunabilecek Zikir ve Dualar 

Adet Dönemindeyken Gerçekleştirebilecek İbadetler

Kendini Rabbinin yoluna adamış kadınlar, ibadetsiz geçen günleri için çok piş olabilirler. Onun için regl zamanı yapılabilecek ibadetleri merak ederler. ALLAH’ı anarak geçirdiğimiz her gün O’na daha çok yaklaşırız ve cennetine alınacak kullar arasında yer alabiliriz. Eğer gerçek iman sahibi kullar, hayız döneminde ibadet edemediği için pişmansa ALLAH onların niyetlerini bilir ve onlara gerektiğini de verir. 

Bu süreçte namaz kılamıyor olmak, ibadet edemiyor olmak anlamına gelmez. ALLAH’ı anmanın birbirinden farklı yolu vardır. Dinimiz kolaylaştırıcıdır, zorlaştırıcı değildir. Zikir çekerek hayız dönemi geçirebilir. Sureler içerisinden dua amacıyla okumalar yapılabilir. ALLAH’ı bu süreçte her daim tesbih edebilirsiniz. Regl süreci kadınlar için halsizlik halinin olduğu zamanlardır. Eğer takati varsa hayız süresini tevhid-tehlil ile geçirmesi de hayırlı olacaktır. Salavat çekmek de regl zamanı yapılacak ibadetlerdendir. 

Hz. Ali bir rivayete göre şöyle konuşmuştur. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’i gusülsüz durumun dışında Kur’an-ı Kerim’i okumaktan hiçbir şey engel olamazdı. İşte bu dönemde kadınların regl zamanı Kitabımızı okuyamayacağının en büyük anıtı olarak kabul edilir. Bazı din bilginleri buna ek olarak okumak değil, kâğıda not almanın bile doğru olmadığını söylemektedir. 

Adet Zamanı Kandile Denk Gelirse Kadınlar Nasıl İbadet Etmeli?

  • Adet süresince Kur’an okunmasa da alternatif olarak dini konulardan bahseden kitaplar okunabilir. Uygun bir zamanda da okunulan şeyler yapılmaya başlanabilir. 
  • Muhabbetini sevdiğiniz, onlardan bir şeyler öğrenebileceğiniz, dini bilgisi olan kişiler TV’den, radyodan takip edilebilir.
  • Regl zamanı kandilde bol bol zikir çekilir, Salavat getirilir. 
  • Sadaka ki her türlü kötülükten, şerden bizi uzak tutar, Rabbimiz adına ihtiyaç sahiplerine sadaka verilir. 
  • Kandil günü ezan sesini duyduğunuzda abdest aldıktan sonra tesbih ile ALLAH hamd edilir. 
  • Sadece kendiniz için değil, ALLAH’ın Resulünün ümmeti için de dua edilir. 
  • İlimin olduğu toplantılara katılarak sohbet edilebilir. 

Regl döneminde bir kadın, tamamen arınıp gusül alıncaya kadar dua etmesinde sakınca yoktur. Bunlar genelde sözlü olur. Fatiha Kur’an’da bulunmasına karşın dua niyetli okunabildiğini söylemiştik. Aynı şekilde, tevbe ve dilek dualarını kafadan söyleyebilirsiniz. Kur’an’ı ellemek kesinlik yok. 

Adet döneminde yüce Kitabımızı elleyemeyiz ama birisi okurken dinlemekte sakınca yoktur. Bu dönemlerde kadınlar camiye de gidemez. Aynı şey gusülsüzken erkekler için de geçerlidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap