.
.

Reflü Nedir? Nedenleri ve Tedavisi, Ne İyi Gelir?

.
.

Reflü kadınlarda daha sık görüldüğü biline bir rahatsızlıktır. Ağızda sindirimin ilk aşamasından geçmiş olan besinler özofagus yani yemek borusu yardımıyla mideye inerler. Yemek borusu şekil itibariyle hortumu andıran bir yapıdadır. Bu yapının mideyle birleşim sağlayan alt kısmında bir kapakçık bulunur ve bu sfinkter adı verilen kapakçık yalnızca besinler geçeceği zaman açılmaktadır. 

Sfinkterin en önemli görevi mide asidinin ters yöne yani yemek borusuna doğru kaçmasını önlemektir. Sfinkter bozukluğu olduğunda yani gevşediğinde mide asidi yemek borusuna kaçmaktadır. Alına bakılırsa bu asidin geri kaçması olayı Reflü nedir sorusunun yanıtıdır. Bu sorun, yetişkinlerin %20’sinde görülen bir hastalıktır.

Reflü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sorusuna yanıt verildiğine göre bu hastalığın detaylarına inmeye başlayabiliriz. Sfinkter adı verilen kapaktaki gevşeme mide asidini geri kaçırarak bazı belirtilere yol açar. Bu Hastalığın belirtileri olarak adlandırılır. Bunlar ise;

Kronik sinüzit 
Kilo kaybetme
Göğüs bölgesinde yanma ve ağrı
Ağıza yenilen yemeklerle birlikte ekşi veya acı su gelmesi
Ağızda kötü koku oluşması
Kronik farenjit
Şişkinlikle birlikte gelişen gaz çıkarma ihtiyacı
Alerjik astım
Dişlerde çürüme gibi şikayetlerdir.

Bu şikayetleri arasında en çok görüleni göğüste yanma ve ağrı hissidir. Aynı zamanda vücudun omuz, boyun, sırt ve kalp bölgelerinde de yanma hissi görülebilir.  Bu his çoğu zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır. Konuya hâkim olan uzman bir doktora başvurarak şikayetlerinizin nedenlerinin araştırılması uygun olacaktır.

Bu Hastalığın nedenleri de bu rahatsızlıkla baş etmeye çalışanların merak ettiği bir başka konudur. Bu rahatsızlığa neden olabilecek pek çok etken vardır. Bu nedenleri bildiğinizde Bu rahatsızlığının başınıza gelmemesi için daha rahat önlem alabilirsiniz. 

Bu hastalığının en bilinen nedeni yemek borusunda uzun süre duran mide asidi salgısıdır. Bu salgı, yemek borusuyla uzun süre boyunca temas halinde kalırsa ciddi problemleri beraberinde getirmektedir. 

.

Reflü sebepleri arasında en başta bir anda aşırı yiyecekle mideyi doldurmak gelir. Aşırı yağlı kızartmalar yemek, çok fazla baharat tüketmek, asit içeriği olan meyveler ve meyve suları tüketmek, sigara ve başka tütün ürünlerini kullanmak, alkollü veya kafeinli içecekler içmek Bu Hastalıgın nedenlerindendir. Hamileliğin de reflüye sebep olduğu bilinmektedir. Son olarak bazı ilaçlar da bu rahatsızlığı tetiklemektedir.

Reflü tedavisi genelde kişinin hayat tarzını değiştirmesiyle mümkün olur. Örneğin; obezite rahatsızlığı olan bir kişinin yeme alışkanlıklarını tümüyle değiştirmesi gerekir. Yaşam tarzı değiştirme dışında ilaçla veya cerrahi bir girişimle de tedavi gerçekleşebilir. Fazla kiloları vermek, sigara ve alkolden uzak durmak tedavi yöntemleri arasındadır. 

Reflü tedavisi

Reflüye Ne İyi Gelir?

Bu soruya yanıt alanların aklında reflüye ne iyi gelir sorusu belirmektedir. İyi gelen yöntemler arasında reflü yastığı ve reflü yatağı kullanmak en yaygın olanlarıdır. Reflü yastığı veya yatağı kullanmak yerine kendi yatağınızı veya yastığınızı 30-45 cm arası yükselterek de aynı etkiyi alabilirsiniz. Bu yöntemin şikayetlerinizin hafiflemesine yardımcı olduğunu fark edeceksiniz.

Bu hastalığa iyi gelen yöntemler arasında ilaçla reflü tedavisi ve cerrahi tedavisi de vardır. İlaçla yapılan müdahale genelde hafif şiddetli geçiren vakalar içindir. Şiddeti artmış bir reflüyü iyileştirmek ise cerrahi yöntem uygulamayı gerektirmektedir. 

Reflünün şiddeti arttıkça beraberinde mide fıtığını da getirdiğini bilmekte fayda vardır. Bu derece ilerlemiş bir reflü rahatsızlığını ilaçla veya evdeki yöntemlerle değil de cerrahi yöntemlerle geçirmek mümkün olacaktır. 

Bebeklerde Reflü ve Tedavisi

Reflü nedir sorusunun yanıtını bilenler kolaylıkla bebeklerinin geçireceği reflü rahatsızlığını fark edeceklerdir. Tedavi açısından durumu fark edebilmek oldukça kıymetlidir.  Bebeklerde reflü oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu sıkça rastlanan durumla ilgili teşhis doğru yapılırsa ve tedavi yöntemleri de doğru uygulanırsa çok çabuk sonlandırılan bir rahatsızlıktır. 

Bebeklerde reflü tanısı koyulması için bebeğe bir elektrot prop yutturulmaktadır. Ayrıca bunun dışında özofagusun mideye en yakın kısmına iki adet pH ölçer bir elektrot yutturulmaktadır. Bu işlemler birkaç kez tekrar edilerek midedeki asit derecesi ölçülmektedir. Başka bir teşhis koyma yöntemi de endoskopidir.

.

Bebeklerde reflü tedavisi yöntemleri tüm ebeveynlerin bilmesi gereken bir konudur. Bebeğin beslenmesinin düzenli aralıklarla olmasına ve bebeğin 2 saatten fazla aç kalmamasına tedavi için özen gösterilmelidir. Bebek beslendikten sonraki yarım saatlik süreçte yatırmamak veya bebekler için üretilmiş reflü yastıklarıyla yatırmak tedavi edici olacaktır. 

Aynı zamanda bebeklerin özellikle ilk altı aylık süreçte anne sütünden başka bir besin almaması ve ilerleyen süreçte de doktor önerileriyle besin takviyesi yapılması gerekmektedir.

Reflü için Evde Ne Yapılabilir?

Reflü için evde yapılabilecek yöntemler denildiğinde akla ilk gelen yöntem diyet yapmak olacaktır. Bu diyette tüketilmesi zararlı olan yiyecekler arasında soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler bulunmaktadır. Alkollü veya kafeinli içecekler, kakaolu gıdalar (çikolata gibi), kızartmalar ve turşu gibi yiyecekler de sakıncalıdır. Bu yiyecekler mevcut rahatsızlığını tetiklediğinden dolayı  tüketmemesi gerekmektedir.

Reflü için evde ne yapılabilir sorusuna verilecek bir başka cevap da kişinin yemek yedikten kısa bir süre sonra yatmaması gerektiğidir. Mide doluyken yatar pozisyona geçmek yemeklerin ters yöne hareket etmesine sebep olarak reflüyü tetikleyecektir.

Yemek yedikten hemen sonra eğilme veya doğrulma hareketleri yaparak karın basıncını arttırmamak da bu hususta önemlidir. Evde ufak egzersizler yaparak sindirime yardımcı olmanız mümkündür, bu sayede de etkilerini azaltmış olacaksınız.

Reflü için Evde Ne Yapılabilir?

Mide Reflüsüne Ne İyi Gelir Bitkisel?

Mide reflüsüne ne iyi gelir bitkisel çözümler olarak araştırma yapıldığında karşınıza pek çok sonuç çıkacaktır. Bunlar:

  • Papatya Çayı: Gaz ve yemek sonrasında oluşan şişkinliği giderebilmek iyi demlenmiş bir papatya çayıyla mümkün olabilmektedir. Papatya çayı dahil olmak üzere pek çok mide rahatsızlığına iyi gelmesiyle bilinir.
  • Karaağaç Çayı: Sıkça önerilen bitkisel yöntemler arasındadır. 
  • Yulaf Ezmesi: Sabah kahvaltılarında tüketeceğiniz yulaf ezmesi Bu hastalığı etkilerini azaltmaktadır.
  • Ananas: Çok yağlı bir besin tükettiyseniz ananas tüketimi midenizin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Kavun: Kavun tüketimi mide reflüsüne iyi gelen bitkisel çözümler arasındadır. 
  • Maydanoz: Maydanozu yemeğin içinde pişirerek tüketebileceğiniz gibi taze olarak pişirmeden de tüketebilirsiniz, reflünüzü hafifletecektir.

Reflü Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

İgrus platformu sayesinde reflü nedir sorusundan başlayarak pek çok sorunuz hakkında yanıt aldınız. Aklınızdaki sorulardan bir tanesi de Bu hastalığı tedavi edilmezse ne olur ise bu yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Tedavi edilmediği takdirde kansere yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Bu yüzden rahatsızlığın önemsenmesi gerekir.

.

Tedavi edilmediği takdirde birçok istenmeyen sonucu beraberinde getirmektedir. Yemek borusunun alt kısmında oluşacak daralma ve bununla beraber yutma güçlüğü ortaya çıkması oluşacak sorunlardandır. İlerlerse ülsere yani mide yarasına da dönüşebilmektedir. Yemek borusunun alt kısmında mideye ait hücrelerin bulunması da oluşacak tehlikeli sorunlardan biridir. 

Kısacası reflünün bu gibi tehlikeli sorunlara yol açmasını istiyorsanız evde denemeniz gereken yöntemleri iyi bilmeli ve doğru şekilde uygulamalısınız. Yöntemleri doğru şekilde uyguladığınıza eminsiniz fakat yine de rahatsızlığınızda bir hafifleme olmuyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Reflünün yol açacağı sorunlar hiç de göz ardı edilecek türden sorunlar değildir.

.

4 yorum

Yıllardır var bende bir türlü doktora gidip gösterme fırsatım olmadı

çok fena birşey bu azıma azıma geliyor

sinir stres ve dediklerinize dikkat edeceksiniz, ortak olan şey bu

en önemli faktör stressss

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap