.
.

Ramazan Ayına Özel Peygamberimizin Faziletli İbadetleri

.
.

Ramazan ayı tüm Müslümanlar için en önemli, en faziletli ve en kutsal ayların başında geliyor. Oruç ibadetini gerçekleştirdiğimiz ve Allah’a her gününde kendimizi daha yakın hissettiğimiz bu ay aslında peygamber efendimizin de önemini defalarca dile getirdiği kadar fazilet doludur. Ramazan’ı daha iyi geçirmek ve Salih amellerimize yenilerini eklemek için neler yapabileceğimizi öğrenmek adına ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu’ndan konuyla ilgili net bilgileri alıyoruz. 

Ramazan ayında Salih amellerimizi arttırmak, amel defterimizi sağ omzumuzdan doldurmak için ibadetlerimizi aksatmamalıyız. Bu insanlığıyla bize ışık tutan ve hepimizin ortak kanaat önderi olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in bize nasihat ettiği bir olgudur. O’nun izinden giden Müslümanlar ne mutludur ki bir gün Allah’ın rızasıyla karşı karşıya kalacaklardır. Dolayısıyla peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in izinden giderek Ramazan ayında da kat ve kat fazla yazılan sevaplarla ebedi hayatımızı nurlar içerisinde inşa etmeliyiz.

Dünyevi zevklerden arındığımız, tamamıyla Allah’a ve onun elçisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e yöneldiğimiz bir ay geçirerek oruç ibadetimizin yanı sıra faziletlerin tümünden faydalanmaya odaklanmalıyız. Bununla alakalı olarak herkesin aklına takılan en önemli soruları ise ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu cevaplıyor. 

Halk Ağzında Dile Gelen Ramazan Müslümanlığı Nedir?

Halk arasında sürekli olarak bahsedilen ve aynı zamanda rahatsız edici de bir kavram olan Ramazan Müslümanlığı aslında gayet açık bir tabirdir. 12 ay boyunca hiçbir şekilde ibadet etmeyen ya da ibadetlerini sürekli olarak aksatan insanların on bir ayın sultanı Ramazan gelince oruç ibadetini yerine getirmesi, teravih namazı kılması, kötü alışkanlıklarından arınması böyle ifade ediliyor. 

Ramazan ayı boyunca ağzına alkol sürmeyen, sigarayı bırakan, kumar oynamayan, günahlarını işlemeyen ve oruç tutmak gibi, teravih kılmak gibi Salih amellere yönelen insanlar ise Ramazan’ın faziletlerini görmek için bir fırsat yaratıyor. Ömer Döngeloğlu bu konuyla alakalı olarak ‘’Ramazan o kadar kudretlidir ki en günahkârları bile hakikate yönlendiriyor’’ şeklinde bir ifade kullanmaktadır. 

Aynı zamanda ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu’na göre bu tabir doğru bir tabir değildir. Ramazan Müslümanlığı gibi bir ifadenin hiçbir Müslüman için yakışık kalmayacağını belirterek özellikle imamların ya da burada kanaat önderlerinin böyle bir yakıştırma yapmamalarını ifade ediyor. Çünkü Müslüman olsa da kişinin bir insan olması, dünyevi telaşlara kapılması, gaflete düşmesi, ibadetten uzaklaşması dönemsel olarak yaşanabilir durumlardır. Önemli olan içindeki hakikati kaybetmemesi ve Ramazan ayında bu hakikate dönüyor olmasıdır. Onu bununla yaftalamak yerine Ramazan ayından sonra da bu Salih amellerine devam etmesini sağlamak amaçlanmalıdır. 

Ramazan Ayının Faziletleri Nelerdir?

.

Ramazan ayı o kadar kutlu bir aydır ki diğer on bir ayın sultanı olarak anılır. Aynı zamanda bu Müslümanlar tarafından belirtilmiş bir tabir olmanın dışında Kuran-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in hadislerinde bizzat geçen bir ifadedir. Kuran mucizelerine baktığımızda Kadir gecesinde inmeye başladığını ve yine Kadir gecesinde indirilmesinin tamamlandığını görmek mümkün. Burada da aslında Ramazan ayının ne kadar faziletli olduğunu anlamak mümkün oluyor. 

Çünkü Kadir gecesi Ramazan ayı içerisinde son 10 gününe denk gelen bir günü temsil ediyor. Ömer Döngeloğlu tarafından belirtilen bir diğer önemli detay ise Bakara suresinde insanların batıl inançlarla Hakk’ı birbirinden ayırabilmeleri için Kuran’ın Ramazan ayı içerisinde indirildiği ifade ediliyor. 

Yine Kuran-ı Kerim’i kaynak aldığımızda ”Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr” ifadesine rastlayabiliyoruz. Burada da Kadir gecesinin bin aydan daha faziletli, bin aydan daha kutsal olduğu ifade edilmektedir. Ömer Döngeloğlu bu detayın altını çizerek yalnızca Kadir gecesinin faziletini ölçmek için bile 83 yıl 4 aylık bir önemden söz etmek gerektiğine vurgu yapıyor. 

Bunu farz ibadetlerinizi yaparken Ramazan ayı içerisinde 80 farz sevabı almanızla ilişkilendirmek mümkündür. Yine nafile ibadetlerinizi Ramazan ayı içerisinde ve özellikle Kadir gecesinde yaptığınızda onlardan nafile ibadetler için sevap kazanmazsınız. Tıpkı farz sevaplarınız kadar sevap kazanırsınız buyuruyor hadis-i şerif. 

Ramazan Ayına Özel Peygamberimizin Faziletli İbadetleri
Ramazan Ayına Özel Peygamberimizin Faziletli İbadetleri

Ramazan Ayında Yapılması Gerekli İbadetler 

Ramazan ayına özel olan ibadet tabii ki oruçtur. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de bununla alakalı pek çok hadis-i şerif buyurmuş ve her sağlıklı Müslüman’ın bu süreci oruçlu geçirmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Oruç ibadeti Ramazan ayında Allah’a yönelmenin merkezinde yer alır. Çünkü bu sayede on bir ayın sultanını en iyi şekilde karşılamış oluruz. Yine Hz. Muhammed’e özel olan ve daha önce hiçbir peygamber tarafından ortaya konulmamış olan Sahur ve İftar süreçlerini iyi analiz etmek gerekiyor.

Ömer Döngeloğlu bu konuyla alakalı olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in ‘’Sahur berekettir, mutlaka sahur yapınız’’ dediğini hatırlatıyor. Ayrıca iftar için de peygamberimizin ‘’Bir Müslüman için iki ebedi mutluluk vardır. Bunların birisi oruçlu bir günün akşamında iftar sofrasına oturmak, diğeri ise cennet kapılarını aralamaktır’’ dediğini hatırlatıyor. 

Ramazan ayının sünnetleri arasında da itikafa işaret ediyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından itikaf mutlak suretle yapılması gereken sünnetler arasında kılınmıştır. Ramazan ayı boyunca erkeklerin camide cemaat ile kadınların ise evlerinde itikafta bulunması tavsiye ediliyor. 

.

Ramazan ayının faziletlerini ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu aç kimseleri anlamak üzerine kurulu bir sistemle açıklıyor. Bu yüzden bu ay sadaka-ı fıtr ayı olarak anılıyor. Bir muhtacın, açın, yetimin, yoksulun halinden anlamalı, ona hem sabah hem de akşam yemeği alarak sevap işlemeliyiz. Ayrıca ramazan ayı boyunca kılınan teravih namazları kesinlikle kaçırılmamalıdır. Zira bu ay boyunca kılınmasına karşın Ramazan ayı dışında teravih kılınmaz. Bir diğer önemli ve yapılması kesinlikle önerilen Ramazan ayı ibadeti ise mukabeledir. Mukabele ise bilen birinin Kuran-ı Kerim’i sesli olarak okuması ve diğer insanların da onun okuyuşunu Kuran’dan takip etmesidir. Çok sevap getiren bir Ramazan ibadetidir. 

Teravih Namazı Kaç Rekat Kılınır?

Aslında teravih namazı için peygamber efendimizden gelen net bir referans bulunmuyor. Buna dair bir kaynağın olmamasına karşılık Hz. Aişe Annemizin  Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) için söylediği bazı rivayetler var. Normal namazlarının dışında Ramazan aylarında Resul’ün 8 rekât namaz kıldığını ifade eden Hz. Aişe’den dolayı çok büyük bir kesim 8 rekat Teravih namazı kılmaktadır. 

Tabii ki Teravih ismi sonradan çıkarak literatüre girmiş bir isimdir ve aslında bu namaz aralıklı, dinlenerek kılınan namaz olarak ifade edilir. Dolayısıyla 20 rekat Teravih namazı da pek tabii kılınır. Ayrıca 8 rekat kılınan Teravih ile 20 rekat kılınan Teravih namazının sevabı bir olmayacaktır. 


Hz. Aişe rivayetinden ötürü Şafii mezhebi tamamıyla 8 rekatı baz alarak Teravih namazlarını böyle kılmaktadır. Ancak İmam-ı Malik için teravih namazı 40 rekat olarak kılınır. Tüm Müslümanlara bakıldığında ise çok büyük bir çoğunluk 8 ile 40’ın ortası gibi görünen 20 rekatı benimsemiş ve kılmaktadır. Fakat teravih namazını 8 rekat kılmak caiz değildir ya da teravih namazı kesinlikle 40 rekat kılınmalıdır gibi bir ifadede bulunmak yanlıştır. Almak istediğiniz sevap kadar teravih namazı kılabileceğiniz aşikâr. 

Oruç Tutmak Neden Önemlidir? Faydaları Neler?

Ömer Döngeloğlu özellikle halkın en merak ettiği soru olan oruç tutmanın faydaları konusuna da değiniyor. Burada hem maddi hem de manevi olarak insana kattığı huzurdan söz etmek mümkün. Geçmişten beri oruç ve sıhhat her zaman aynı cümlelerde geçmiştir. Çünkü oruç tutulduğunda beden fazlalığı atmayı, az ile doymayı, nefsini köreltmeyi öğrenebiliyor. 

Ne kadar yiyeceğini, ne zaman yiyeceğini tayin etme becerisini insan kendisinde buluyor. Bunun ulvi açıdan çok önemli bir unsur olduğunu ve insanı maneviyatla doldurduğunu vurgulamak gerekiyor. Yemek yedikten hemen sonra namaz kılmanın bile şişkinlikten dolayı zor olduğunu ifade eden ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu insan vücudunun düzene girmesi ve sağlığına kavuşması için oruç en önemli altın anahtardır diyor. 

Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Oruca niyet etmek ve sahur kavramı aslında son derece önemlidir. Özellikle sahur yapmadan oruç tutulur mu sorusunun pek çok yanıtının olması ilahiyatçıları iki farklı gruba ayırmış durumda. Tabii ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından ‘’sahur berekettir’’ denildiği için kesinlikle sahura kalmak sünnettir. 

.

Ancak sahura kalkmadan da niyet edilebilir ve oruç tutulabilir. Orucun amacı bellidir ve samimi bir şekilde Allah rızası için yapacağınız her ibadet O’nun tarafından kabul edilecektir. Dilerseniz iftardan hemen sonra da ‘’Niyet ettim Allah’ım, senin rızan için farz olan orucumu tutmaya’’ diyerek bir sonraki gün oruçlu olacağınızı ifade edebilirsiniz. Ayrıca imsak vakti gelene kadar niyet etmiş olsanız dahi yemek yemek, su içmek oruca aykırı değildir. İmsak vaktinden sonra iftara kadar yememek önemlidir. 

Peygamberimiz Nasıl Sahur ve İftar Yapardı?

Her şeyiyle bize örnek olan, tüm dünyaca kabul görmüş bir insan olmasıyla ünlü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in sahur ve iftarda ne yaptığı çok merak ediliyor. Bu konuda da ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu tarafından merak edilen tüm detaylar belirtiliyor. Hz. Muhammed’in en etkili sözlerinden birisi Ramazana ayında yalnızca midenize değil dilinize de oruç tutturun ifadesidir. Ramazan boyunca kötü söz söylememek, yalan konuşmamak, insanları kırmamak Peygamber sünnetidir. 

Ayrıca sahurun bereketinden yararlanmak için bir bardak su ve bir hurma ile de olsa mutlaka sahurunuzu yapmalısınız. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in özellikle iftara doğru oruçlu olan bir kişinin ettiği tüm duaların kabul olacağıyla ilgili söylediği cümle insanlara huşu vermektedir. Oruçluyken ettiğiniz dualar Allah katında her zaman çok sevaptır. 

İftarlarda da tüm günün açlığının verdiği etkiyle çok fazla yememek, midenizi belirli bir miktarda boş bırakmak ve gerçek amaç olan muhtaçların halinden anlamak önemlidir. Yine Ramazan ayı boyunca insanların birbirlerini iftar sofralarına davet etmeleri önerilir. 

Ramazan Ayı Nasıl Karşılanmalı ve Uğurlanmalı?

Ramazan ayı faziletleri arasında en dikkat çeken detayın ‘’mükâfat’’ olduğunu belirtiyor ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu. Çünkü Allah’ın kelamında tüm ibadetler için mükâfatlar belirli olsa da orucun mükâfatı tamamen bende saklıdır buyurduğunu ifade ediyor. Yani oruç tutanların nasıl bir mükâfat alacakları tamamıyla Allah’ın kudretine, rızasına ve merhametine kalıyor. Her şeyi yaratan ve yöneten Allah’ın büyüklüğüyle birlikte alacağımız mükâfatın büyüklüğü de bir o kadar önemli olacaktır. 

Bu kadar büyük bir mükâfat içinse Ramazan ayı karşılanırken tüm günahlardan arınmayı temenni etmek ve tövbeleri aksatmamak önem taşımaktadır. Mekruhlardan uzaklaşmak, haram olan alışkanlıkları bırakmak ve tövbe etmek her Müslüman için önemlidir. Allah’ın Ramazan ayı boyunca insanların oruç tutmasını yalnızca salt olarak aç kalmalarını istemek gibi köhne bir amaca bağlamadığını idrak etmek gereklidir. Allah bilinç olarak, manevi açıdan ve zihnen insanlara, hayvanlara ve doğaya karşı tutumunuzu baştan yaratacak bir zaman dilimi sunmuştur. Bunu Allah’a yönelerek aksatmadığınız oruç ile ona gösterebilirsiniz. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap