Prolaktin Nedir, Yüksekliği Neden Olur

Prolaktin Nedir, Yüksekliği Neden Olur Prolaktin Nedir, Yüksekliği Neden Olur? Prolaktin, tıp dilindeki ismi ile namı değer HiperProlaktinemi, bayanların süt üretiminin artmasını sağlayan hormon ola..

Prolaktin Nedir, Yüksekliği Neden Olur?

Prolaktin Nedir, tıp dilindeki ismi ile namı değer HiperProlaktinemi, bayanların süt üretiminin artmasını sağlayan hormon olarak bilinmektedir. Hamile bayanlarda hormon dengeleri değiştiği için Prolaktin tetiklenir ve süt üretimi gerçeklemeye başlar.

Gebe olmayan bayanlarda Prolaktin yükselmesi neden olur?

Kadınların gelişme çağında bu hormonunun etkisine ihtiyaç vardır, bu nedenle hamile olmayan bayanlarda da HiperProlaktinemi görülebilmektedir ve zararı yoktur.

Prolaktin Nedir, Yüksekliği Neden Olur

Prolaktin Yükseldiği Zaman Vücutta Görülebilecek Değişikler

Prolaktin yüksekliği özellikle bayanların adet günlerindeki düzensizlikler ile belli olur. Adet tarihinde değişiklikler olması, eskisine nazaran daha az gün adet görme gibi problemlere neden olur.

Bu hormon aşırı yükseldiği zaman hamile olunmadığı zamanlarda da memeden akıntı gerçekleşebilir. Tıp dilinde buna Galaktore ismi verilmektedir ve bu durum normal karşılanmaktadır.

Prolaktinin çok yüksek olması durumunda karşılaşabilecek en kötü senaryo ise yumurtalıklara zarar vererek gebe kalınmamasına neden olabilmesidir.

Prolaktin Yüksekliğine Neden olur

Her kötülüğün başı stres olduğu gibi, Prolaktin yükselmesinin ana nedeni de strestir. Gün içerisinde çok yoğun çalışıyorsanız, üstüne bir de kilo vermek için spor yapıyorsanız, bu sizi hem fiziki hem de psikolojik olarak etkiler. Bu durumda hormonun yükselmesine neden olur.

HiperProlaktin bazen gereğinden fazla yükselebilir. Bu sadece aşırı yorgunluk ile olmaz. Farklı bir hastalık da (böbrek yetmezliği ve siroz gibi…) hormonun yükselmesine sebep olur.

Tiroid bezinin işlevine tam olarak yerine getirmemesi durumunda da Prolaktin yükselir. Bu gibi durumlarda yapılan tahliller sonrası tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir.

Bir diğer neden ise ilaçlardır. Özellikle günümüzde en ufak sorun yaşayan artık ilaç kullanmaya başladı. Moralim bozuk antidepresan içeyim. Bir yerlerim ağrıyor bilmediğim ağrı kesiciyi içeyim derken sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ilaçların yan etkisine bağlı olarak Prolaktin yükselmesi meydana gelebilir.

Çağımızın en kötü hastalıklarından tümör de Prolaktin artmasına neden olabilir. Bu tümörler genelde yayılmaz, iyi huylu olarak bilinirler.

Gelelim en önemli nedenlere… Göğüs uçlarının aşırı şekilde deforme olması, çok dar iç çamaşır ile sıkışması, sürekli yapılan ameliyatlar, bir yerlere çarpmak Prolaktin hormonunu artırabilir.

Özellikle diyet yapan bayanlar protein bazlı ürünleri çok tüketir. Vücudun belli ölçüde proteine ihtiyacı vardı ve aşırı tüketim istenmedik sorunlara yol açabilir.

Prolaktin Yükselmesi için Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yukarıda tümörlerden bahsetmiştik. Bunlar iyi huylu olduklarından dolayı basit ilaç tedavisi yöntemi (cabergolin, bromokriptin) ile giderilebilir. Yapılan testler sonucunda hastalıkların yarı yarıya iyileştiği görülmüştür. Bu ilaçlar bazen büyük yan etkilere neden olur, bu nedenle birçok kişi kullanmaya bırakmıştır. Kuvvetli başağrısı, mide bulantısı, hayali şeyler görme gibi yan etkiler görülebilir.

Eğer ilaç yöntemi ile tedavisi mümkün olmuyorsa ameliyat yapılması zorunlu olabilir. Sağlık sorununa yol açan tümör kesilerek alınır, 5-6 ay gibi bir sürede de Prolaktin yükselmesi sorunu çözülür.

Onkoloji bölümüne uğramış biri varsa Radyoterapiyi bilirler. Bu tedavi yöntemi etkisiz olması ve başka sorunlara yol açması nedeni ile pek kullanılmamaktadır.

Prolaktin Testine Girmeden Önce Neler Yapılmamalı?

Birçok tedavide olduğu gibi Prolaktin ölçümü kan tahlili ile olmaktadır. Bu tahlil yapılmadan önce bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor.

Spor yapıyorsanız tahlil öncesi 1 gün boyunca fazla yorulmayın.

Siniriniz bozabilecek, sizi üzecek durumlardan uzak durun.

1 gün boyunca cinsel ilişkiden uzak durun.

Kan tahlilinin yeterli olmadığı durumlarda başka testlere ihtiyaç duyulabilir, bu gibi durumlarda telaşa kapılmayın. Doktorunuza başvurmadan bilmediğiniz ilaçları kullanmayın.

Teste sabah saatlerinde gidebileceğiniz için aç gitmeniz gerekmektedir…

Geçmiş olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap