Poliçe Nedir? Türleri Nelerdir? Neleri Kapsar?

Poliçe Nedir? Türleri Nelerdir? Neleri Kapsar? Poliçe, sahip olunan maddi değere sahip varlıkların güvence altına alınması için sigorta şirketi ile karşılıklı yapılan anlaşmaya dayalı olan belgeye verilen isimdir. Bir poliçenin içeriğini oluşturan maddeler ise özel şartlar ile genel şartlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

 Poliçenin özel şartları, kişisel ihtiyaç ile beklentiye göre şekillenirken genel şartlar ise standart olarak bütün poliçelerde aynı şartları içeren koşulları barındırmaktadır. Sigorta senedi anlamına gelen poliçenin rolü ise karşılıklı güven ilişkisinin sürdürülmesidir.

Sigorta şirketlerinin farklı avantajlar sağlayan birçok sigorta poliçesi paketi bulunmakta ve sigorta poliçeleri, farklı dayanak noktaları baz alınarak farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Kasko poliçesi, sahip olunan aracın başına gelebilecek olumsuzlukların giderilmesi amacı ile yapılmakta ve kasko poliçesi, hasar tazmini ile belirli koşullara göre şekillenen kaza teminatı gibi pek çok avantajı sağlamaktadır.

Araç güvenliğini garanti altına alan kasko poliçesidir ve olası kaza durumlarında karşı taraf ile üçüncü kişilerin zararlarının tazmini için de zorunlu trafik sigortası yaptırılması gereklidir. Trafik sigortası, kanuni şartlar ile zorunlu hale getirilmiştir ve araç teminatı açısından büyük bir öneme sahiptir. Özel sağlık sigortası ise sağlığı güvence altına almakta ve hem hafif hem de önemli hastalıklarda büyük bir teminat oluşturmaktadır.

Özel sağlık sigortasında cinsiyet ve yaş gibi etkenlerin sağlık üzerinde olan etkisine göre poliçe fiyatında değişkenlik gösterir. Deprem ile doğal afetlere karşı evinizi koruyan zorunlu deprem sigortası yani DASK ise herhangi bir doğal afet durumunda evinizi güvence altına almaktadır.

Poliçe Nasıl Kesilir?
Poliçe Nasıl Kesilir?

Poliçe Nasıl Kesilir?

Sigorta şirketine sigortalanması istenen eşya, mal veya teminat altına alınması istenen hayat ve sağlık gibi kişisel değerlere ilişkin bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde ulaştırılması ile süreç başlamaktadır. Sigortalı ile sigorta şirketi arasında sözleşme yapılması ile başlayan sigorta poliçesinin kesilme süresi yirmi dört saat içerisinde sigorta poliçesinin sigortalıya teslim edilmesi ile devam etmektedir.

Başka İçerik:  Aile Sağlık Sigortası Kapsamı Nedir?

Sigorta poliçesinin sigortalıya zamanında teslim edilememesi ya da yirmi dört saatlik zaman diliminde kesilememesi sonucu ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan ise tümüyle sigorta şirketi yükümlü durumdadır. Çünkü kanuni bir zorunluluk hali olan sigorta poliçesinin teslimi, sigorta şirketinin sorumluluk alanı içerisindedir.

Eskiden kâğıt üzerine yazılı olarak düzenlenen sigorta sözleşmesi günümüzde ise online olarak incelenip onaylanabilmektedir. Sigorta yaptırmak isteyen herkes, internet üzerinden hazır formlara bilgilerini girerek veya sigorta şirketlerinin 7/24 hizmet vermekte olan çağrı merkezlerinden destek alarak günün her saatinde sigorta poliçesi oluşturabilme imkânına sahiptir.

Bu sistem, zamandan tasarruf edilmesini sağlamasının yanı sıra trafik ve kasko sigortasının yanı sıra özel sağlık sigortası yaptırılmasına da olanak tanımaktadır. Poliçenin zorunlu unsurları içerisinde yer alan bilgilerin bulunmadığı sigorta poliçelerinin yasal bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Sigorta poliçesinin zorunlu unsurları arasında ise sigorta türü, sigorta ücreti, poliçenin düzenlenme tarihi, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihi, sigortalı ile sigorta şirketinin adı ile iletişim bilgileri ve prim tutarı gibi bilgiler yer almaktadır.

Sigorta Poliçesi Neleri Kapsar?

Bütün sigorta poliçesi çeşitlerinde, güvence bedeli, sigortalının adı, başlangıç ile bitiş tarihi, sigorta şirketi, güvence şartları ve güvence bedeli gibi maddeler koşulsuz olarak bulunmaktadır. Her sigorta çeşidi, içeriğinde bulunan şartlar açısından incelemek istenen poliçe örneği farklılıklar göstermektedir.

Ev sigortası için sigortalanacak mülkün metrekaresi ve adresi gibi şartlar gerekirken araç sigortası için aracın modeli, markası, motor ile şasi numarası gibi şartları içermekte olan bir poliçenin hazırlanması gereklidir.

Sigortalılık süresi ise sigorta poliçesi üzerinde belirlenmiş olan başlangıç ile bitiş tarihleri arasında geçerli olmaktadır. Her sigorta poliçesinin güvence bedelleri ile yükümlülükleri farklı olabildiği gibi sigorta poliçesinin fiyatı da şartlara göre belirlenmektedir.

Başka İçerik:  YurtDışı Eğitim İçin Sağlık Sigortası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap