Plakadan Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? Plakadan borç sorgulama işlemi önceden yapılabilirken artık bu mümkün olmuyor. Kişiler özellikle de ikinci el araç alırken aracın hasar kaydına ulaşmak istiyorlar. Bunun nedeni ise bazı arızaların aracın görünüşünden anlaşılamıyor olmasıdır. Araç alırken iyi bir şekilde araştırmak ve bilgi edinmek gerekiyor. Plakadan borç sorgulama bu durumda en iyisi olacaktır.

Üstelik araçtan anlayan ya da bu konuda uzman olan kişilerden fikir almak da fayda bulunuyor. Sonrasında ise satın alınacak olan aracın ekspertize götürülmesi ve raporunun çıkartılması gerekiyor. Bu sayede araca ait hasar varsaya da herhangi bir arıza mevcut ise ortaya çıkmış oluyor.

Araç alırken araca ait sicil kayıtlara ve plakadan borç sorgulama artık sistem üzerinden ulaşılamadığı için genel bir kontrol yaptırılması gerekiyor. Bu incelemeler ikinci el araç satın alacak kişiler için oldukça fazla önem taşımaktadır.

Araç Plakaya Yazılan Ceza Kaç Günde Sisteme Düşer?
Araç Plakaya Yazılan Ceza Kaç Günde Sisteme Düşer?

Araç plakaya yazılan cezanın araç sahibi tarafında e-devlet üzerinden görüntülenmesi mümkündür. Ancak plakadan borç sorgulama işlemi için birkaç gün beklemek gerekiyor. Plakaya yazılan trafik cezaları anında sisteme düşmüyor. Araca ceza yazıldığı takdirde sonraki 3 iş günü takip edilmelidir. 3 gün sonra e-devlet sistemine şifre ya da mobil imza ile giriş yaparak plakaya yazılan cezayı görüntülemek mümkündür. Bu sorgulama işlemi için kişinin araç borç sorgulama ekranından plaka bilgisini ve kişisel bilgilerini girmesi yeterli olacaktır.


Araç Alırken Plakadan Sigorta Sorgulama!

Son dönemlerde en çok kullanılan sistem olan e-devlet sistemi birçok konuda vatandaşlara yardımcı oluyor. Aynı zamanda sistem üzerinde birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. E-devlet üzerinden plaka ile araç sorgulaması yapılıyorken son dönemlerde bu sorgulama işlemlerine eklemeler yapılarak daha fazla seçenekler mevcut hale geldi. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü il iş birliği içerisinde vatandaşlara sunulan e-devlet sistemi üzerinden artık üçüncü kişilerin araç borçlarını öğrenmesi mümkün değildir.

Başka İçerik:  Kasko Değeri Listesi Hakkında Bilgi

Ancak kişiler kendi araç plakaları ile e-devlet üzerinden giriş sağlayarak kendi araçlarına ait plakadan sigorta borç sorgulama işlemini yapabiliyorlar. Araç satın alırken kullanılan bir sistem olmasa da kişinin kendi aracına ait borç bilgilerini sunuyor olması vatandaşlar tarafından ilgi görüyor ve kolaylık sağlıyor. E-devlet üzerinden vatandaşlar araçlarına ait vergi borcunu, HGS borcunu ve plakaya yazılmış olan trafik cezası borcunu görebiliyorlar. Bu imkanlara e-devlet sistemine mobil imza, e-devlet şifresi, elektronik imza ya da banka bilgileri ile giriş sağlayarak ulaşmak mümkündür.

Vergi ve Trafik Borcu Olan Araç Satılabilir mi?
Vergi ve Trafik Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

Vergi ve Trafik Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

İkinci el araç satın alacak olan kişiler e-devlet üzerinden plakadan borç sorgusu yapamadıkları için tedirgin oluyorlar. Ancak tedirgin olacak bir durum bulunmuyor çünkü bu soruna çözüm olarak daha kolay ve net bir çözüm yolu kullanılıyor. İkinci el araç satımı yapılırken vergi borcu olan araçların satımı engelleniyor. Bu sayede ikinci el araç satın almak isteyen kişilerin borç sorgulama sistemine ihtiyacı kalmıyor. Plakadan borç sorgulama ile artık kolayca öğreniliyor.

Bu konuda özel bir kural belirlendiği için ikinci el araç alım ve satımları güvenli bir şekilde gerçekleşiyor. Üstelik Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından vergi borcu olan araçlara elektronik haciz de koyulabiliyor. Vergi ve trafik borcu olan araç sahibi tarafından satışa çıkarıldığı zaman aracın vergi borcu bulunuyor ise uyarı alıyor ve araç satım işlemleri durduruluyor.

Ancak araca yazılmış olan HGS borçları, ödenmemiş otopark ücretleri ve plakaya yazılmış olan trafik cezaları araç satımına engel olmuyor. İkinci el aracı satın alacak kişi için de bu borçlar herhangi bir sorun yaratmıyor. Bunun nedeni ise araç üzerinde bulunan bu borçlar, borçların yazıldığı tarihte araç kimin üzerine ait ise o kişiden talep ediliyor. Bu durumda da aracı satın alan kişi için herhangi bir zarar ve tehlike oluşmuyor.

Başka İçerik:  Araç Klima Gazı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Plakadan Borç Sorgulama Hasar kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Araç satın alırken araca ait kaza geçmişi, hasar kaydı ve borç bilgilerine tramer sistem üzerinden ulaşmak mümkündür. Bu sistem araca ait borç ve trafik kazalarına ait verileri topluyor. Aynı zamanda araca yapılacak sigorta prim ödemeleri hesaplamasında yardımcı olurken hasar kaydı sorgulaması işlemlerinde de işe yarıyor.

Aracına ait hasar kaydı bilgisine ulaşmak isteyen araç sahipleri telefondan SMS ile tramer sistemi üzerinden de ulaşabiliyorlar. Bu sistem sayesinde araç sahibi güvenli bir şekilde aracına ait hasar kayıtlarına ve pert kayıtlarına ulaşabiliyor. Bunun yanında aracın muayenesi olup olmaması aracın satışına engel olmuyor. Araca ait muayene bilgisinin sorgusu tamamen alıcı tarafın sorumluluğuna bırakılıyor.

Fakat araca ait ödenmemiş vergi borcu bulunuyor olması araç alım satım işlemlerinde sorun yaratıyor. Alıcıların haklarını korumak amaçlı belirlenen kurallar çerçevesinde vergi borcu bulunan bir aracın satım işlemleri durduruluyor. Bu durumda ikinci el araç alım ve satım işlemleri güvenli bir şekilde sağlanmış oluyor. İkinci el araç satın alacak olan kişilerin diğer borç bilgilerini sorgulamasında ve bilgi edinmelerinde büyük fayda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap