.
.

Pırasanın İnsan Sağlığına Faydaları

Pırasa “allium” familyasına mensup olup sarımsak ve soğan ile yakın akrabadır. Başta çocuklar olmak üzere pek çok kişi tarafından sevilmemesine rağmen uzmanlar..

.
.

Pırasa “allium” familyasına mensup olup sarımsak ve soğan ile yakın akrabadır. Başta çocuklar olmak üzere pek çok kişi tarafından sevilmemesine rağmen uzmanlar tarafından faydaları nedeni ile çok sık tüketilmesi önerilmektedir.

Ek olarak diyet yapanlar için 1 bütün pırasanın sadece 50 kalori olduğunu hatırlatalım. Besin lifi bakımından oldukça zengin olan pırasa sindirimi düzenlerken aynı zamanda tokluk hissi de verir. A, K, C ve B6 vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.

Pırasanın dezavantajlarına gelecek olursan, tek dezavantajı yüksek oranda sodyum içerir ve sodyum oranınıza dikkat etmeniz için aşırı miktarda pırasa tüketmemelisiniz.

Sağlığımız İçin Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Damarlar için: Pırasanın içerisinde “kaempferol” olarak bilinen flavonid bol miktarda bulmaktadır. Pek çok araştırmada belgelendiği üzere damarları koruduğu kanıtlanmıştır. Damarlarımızda taşınan oksijen moleküllerinin aşırı aktif olması sonucu damar duvarlarında oluşabilecek tahribata karşı damarlarımızı korur.

Yüksek tansiyonu düşürebilen sebzeler arasında bulunan pırasa, içerdiği “kaempferol” ile nitrik oksit üretimini yükselterek damarları rahatlatır.

Folat İçermesi: Pırasanın içerisinde “5- methyltetrahydrofolate” bulunur ve bioaktif bir folat türüdür. Gebelik döneminde önemi artan bir vitamin olan folat, damar ve kalp rahatsızlıklarının artmasına sebep olan “hemosistein” isimli amino asidin seviyesini düşürür.

.

Antioksidan Olması: Vücudumuzu çeşitli kronik hastalıklara karşı koruması için pırasa tüketilebilir, çünkü içerisinde “polifenol” isimli çok güçlü bir antioksidan bulunur.

Mineraller ve Vitaminler: C, K, A, B6 vitaminleri ve demir, manganez mineral türleri bakımından zengin bir sebze olan pırasa doku ve kemik gelişimine katkıda bulunduğu gibi vücudumuza enerji de sağlamaktadır.

Kemik Sağlığı İçin: Kemik sağlığı için çok önemli bir yere sahip “osteocalcin” isimli proteini aktive eden K vitamini pırasanın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

200 gram pırasa K vitamini ihtiyacımızı bir gün için neredeyse tamamen karşılayabilir. Kan akışının düzenlenmesi ve kemik sağlığı için hayati bir rol oynar.

Göz Sağlığı İçin: Amerikan otoritelerince katarakt riskini azaltmak için tüketilen gıdaların başında pırasa gelir, pırasanın yanı sıra kale, ıspanak, bezelye ve brokoli de bu listede üst sıralardadırlar. Pırasa içerisinde göz hücrelerini koruyan “lutein ve zeaxanthin” isimli bileşenlere sahiptir.

Pırasa İçin Besin Değerleri

100 gram taze pırasa sadece 54 kalori gelmektedir. İçerisinde 18 miligram sodyum, 2 gram besin lifi ve 3 gram şeker bulundurur. Vitamin olarak zengin bir sebze olan pırasa 1484 IU A vitamini, 10,7 miligram C vitamini, 0,8 miligram E vitamini, 41,8 mcg K vitamini, 0,2 miligram B6 vitamini bulundurur.

Bunlara ek olarak 0,4 miligram niasin, 57 mcg folat, 52,5 miligram kalsiyum, 1,9 miligram demir, 24,9 miligram magnezyum vardır. Pırasa içerisinde 160 miligram potasyum, 21,2 miligram fosfor, 0,1 miligram çinko, 0,1 miligram bakır, 0,4 miligram manganez ve 0,9 mcg selenyum bulundurur. Çiğ haldeyken 88,1 miligram omega 3 yağ asidi ve 59,6 miligram omega 6 yağ asidi içermektedir.

Pırasa Nasıl Seçilmeli ve Muhafaza Edilmeli?

.

İyi bir pırasa arıyorsanız dikkat etmeniz gerekenler; kesinlikle yaprakları sararmamış olmalı koyu yeşil ve ya koyu yeşile yakın olmalı. Alt kısmı beyaz olmalı, dışını saran yaprakları ve alt kısmı üzerinde kesinlikle çürük ve çatlak bulunmamalıdır.

Yılın her zamanı bulabileceğiniz bir sebze olan pırasa için en iyi zaman sonbahar ve baharın başlangıcıdır.

Nemini muhafaza etmek için bir poşetle buzdolabında yıkanmadan 7 ile 10 gün arasında pırasayı taze bir şekilde saklayabilirsiniz.

Pırasayı pişirdikten sonra bozulması çok kolaylaşır bu yüzden buzdolabında en fazla 2 gün saklamanızı tavsiye ediyoruz.

Tadının ve kokusunun değişmesini göze alıyorsanız yaklaşık 3 dakika kaynattıktan sonra derin dondurucu da 3 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.

Her ne kadar sevilmese içerdiği antioksidanlar, mineraller ve vitaminler ile haftalık yemek programınıza mutlaka almanız gereken bir sebzedir pırasa. Eğer ki hala yememekte ısrar ediyorsanız pırasaya alternatif olarak aynı familyadan gelen soğan ve sarımsağı tüketebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap