Peynir Otu Neye İyi Gelir?

Bilimsel olarak lanse edilen ismiyle Zosima Absinthifolia Türkiye’de bazı yörelerde aktif olarak kullanılmaktadır. Birçok kişinin bilmediği bir ot olması..

Bilimsel olarak lanse edilen ismiyle Zosima Absinthifolia Türkiye’de bazı yörelerde aktif olarak kullanılmaktadır. Birçok kişinin bilmediği bir ot olmasına karşılık maydanozgiller familyasına ait olduğunu söylemeliyiz.

Üzerinde araştırmalar yapılmaya devam ediliyor ve sürekli olarak yeni faydalarıyla göz önüne çıkmayı başarıyor. Fakat yabani olarak yetiştiğinden ötürü birçok kişinin farkına bile varmadığı bitkiler arasındaki yerini korumayı sürdürüyor.

Çoğu kişi Van otlu peyniri ve diğer otlu peynirlerin içerisinde yer alan ota Peynir otu ismini verir. Ancak hepsini bir arada değerlendirmek için biraz geniş bir skaladan bakıyoruz.

Zira Van otlu peynirinin içerisine konulan Sirik otu günümüzde Peynir otu ile karıştırılan bitkilerden birisidir. Bazı yörelerde aktif kullanımı sürse de hazmı kolaylaştıran ve sindirime faydası olduğu için tercih edilen Peynir otunun kullanım alanları bitecek gibi gözükmüyor.

Peynir Otu Neye Benzer, Nerede Yetişir?

Peynir otu çoğu zaman gördüğümüz, fakat maalesef yabani otlar arasında değerlendirdiğimiz bitkilerdendir.

Yol kenarlarında görebileceğiniz gibi kumsallardan plajlara, kullanılmayan kayalık bölgelerden, şehir parklarına kadar geniş bir alanda yer edinmiştir.

Ki görüldüğünde Peynir otu değil bitkisi olarak anmanıza sebep olacak boylara ulaşabilir.

Her ne kadar 10 santimetre olma ihtimali olsa da genelde yabani olduğundan ötürü uzayabildiği kadar uzamaktadır.

Yağış konusunda sorun olmayan bir bölgedeyse 1 metreye kadar uzayan bir boyla karşınıza çıkabilir. Tüylü yapısına karşılık ot gibi kökleri vardır. Çiçekleri sarı renk açtığından güzel bir görünüm sunar.

Türkiye’de Ayıeli ismiyle çok fazla anılır. Leptahergi ismiyle ise alternatif olarak yurtdışında anıldığı bilinmektedir. Peynir otu Anadolu’da ve Kafkaslar civarında sık yetişir.

Peynir Otu Bitkisi Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Yapılan araştırmalar sürekli olarak Peynir otu faydalarını ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Bu noktada laboratuar çalışmaları sürdürülürken ne gibi bir içeriğe sahip olduğuna dair bilgiler güncelleniyor.

Hazımsızlık için faydaları kanıtlanmış olup, sindirim sistemini rahatlatan etkisiyle sükse yapmayı başaran Peynir otunun içeriği şu şekilde tanımlanıyor.

Deltoin ve Zosimin temelli Kumarin

Oktilasetat

Oktilbutirat

Oktilspriti

Maksimum %1.8 oranında uçucu yağ

Peynir Otunun Faydaları

Peynir otunun faydaları arasında yeni duyulan ve ilgi gören detay iltihap kurutucu olmasıdır. Bu gibi yeni araştırmalar ise bitkilerin yararları açısından bize daha geniş bir yelpaze sunmaktadır.

Hazımsızlık

Hazımsızlık sorunu yaşayıp yaşamamanız önemli olmadan hazmı kolaylaştırması sindirim sistemini rahatlatan bir etki yaratır.

Mide ve Bağırsak Hastalıkları

Sindirimi ve boşaltımı ideal seviyeye getiren bitkinin aynı zamanda araştırmalar sonucunda bu organların sağlığı için önemli enzimlere sahip olduğu belirtiliyor.

Bilhassa çayının içilmesi bu yönüyle yarar sağlıyor.

Sindirim Sistemi

Doğal olmayan sindirim düzenleyici yoğurtlara kıyasla çok daha faydalıdır.

İltihaplara Karşı

İltihaplara karşı kullanımda kurutucu özelliğiyle iltihabı vücudunuzdan söküp atabilen yapısı dikkat çekmektedir.

Bu yönden Peynir otu yararları önümüzdeki dönemde çok daha sık bir kullanım alanıyla karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap