Peygamberimizin Kızı Hz Fatma’nın Çeyiz Bohçasında Neler Vardı? Evlilik Çeyiz Seti

İslam dininin temelinde tüm insanlığı düşünecek sevgi, merhamet ve iyi niyet vardır. Buna bağlı olarak israfa yönelmek kesinlikle benimsenmiş bir hayat tarzı değildir. Günümüz yaşam standartları ise bu yaşam tarzının fazlasıyla benimsenmeye başlandığı, özellikle düğün gibi organizasyonlarda bunu daha net gördüğümüz çok acı tablolarla karşılaşmamıza vesile oluyor. Ki Müslümanlar için bir idol ve öncü olan peygamber efendimiz Hz. Muhammed s.a.v her zaman için sade bir yaşamı ve kanaat etmeyi öğütlemiştir.

Bunu çeyiz bohçası hazırlama noktasında da benimsemek mümkündür. Çünkü bu öğütleri bizzat Hz. Muhammed’in kızı olan Hz. Fatma’ya da öğütlediğini kaynaklara bakarak görebiliyoruz. Çeyiz bohçasında neler olmalı noktasında tabii ki günümüz şartlarına hitap edecek pek çok araç gereç, giyim kuşam ya da benzer ürünler yer alabiliyor. Fakat israf etmek, ihtiyaç dahilinde olmayan ve tamamıyla gösteriş amacı güden masraflara girmek hiçbir Müslüman için tavsiye edilmemektedir.

Özellikle popüler kültürün geldiği noktaya göz attığımızda evlilik organizasyonları, nişan bohçaları, çeyiz ve konuklarla alakalı tüm aktivitelerde en uç noktalar tercih edilebiliyor. Bunun getirisi olarak çok büyük maddi zorluklar ve dolayısıyla manevi olarak birlikteliği sarsacak unsurlar doğabiliyor. Müslüman bir genç kadının ilk önceliği sade, abartısız ve gösterişten uzak çeyiz yönünde olmalıdır. 

Evlilik İçin Çeyiz Bohçası Hazırlayanlara Öneriler

Herhangi bir şatafata ihtiyaç duymadan, başkalarının yaptığı müsriflikle yarışmadan ve abartıya kaçmadan hazırlanacak olan her çeyiz bohçası dine uygun kabul edilebilir. Yeni evli bir çiftin ihtiyaçlarını kapsayan çeyiz ile ilgili en temelde alınması gereken unsur ise Hz. Fatma olabilir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in kızı olan Hz. Fatma bu öğütlerle hayatına yön vermiş ve hazırladığı sade çeyiz bohçası ile babasının izinden giden kutlu insanlardan olduğunu göstermiştir. 

Kaynaklara göre asihab-ı kiram ahalinden biri, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’ bu fani dünyayı övmesinin ardından ALLAH’ın Resulü de: “Siz duymuyor musunuz, siz duymuyor musunuz? Süssüz, şatafatsız bir hayat imandandır; Yalın, düz bir hayat imandandır.” cümlelerini söylemiştir.  

Buna bağlı olarak da Hz. Fatma nişanlanmadan önce Hz. Ali ile birlikte geçireceği bir ömrün hazırlığını tüm sadeliğiyle gerçekleştirmiştir. İsrafa yer verilmeyen çeyiz bohçasında günün şartlarına uygun şekilde hazırlanmış bir liste bulunuyordu. 

Hz. Fatma’nın Çeyiz Bohçasında Hangi Eşyalar Vardı? 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in her zaman gül goncası olarak bahsedilen kızı Hz. Fatma’nın çeyiz bohçası hiçbir şekilde şatafatlı eşyalarla süslü değildi. Herhangi bir israfa ya da müsrifliğe sebebiyet veren hiçbir eşya bu bohçada yer almamıştı. Öyle ki yalnızca 18 tane eşya barındıran bohça tamamıyla sadeliği sembolize ederek babasının öğütlerini direkt olarak yansıtmayı başarıyordu. 

Altınlar, gümüşler, mücevherler, pırlantalar ve nice bu dünyada değerli olan ürün baz alınıyor olsa da aslında önemli olan tek şey ahiret hayatınız için doğru olanı yapmaktan geçiyor. Hz. Muhammed’in gül goncası Hz. Fatma’nın çeyizinde bulunan eşyalar yalnızca şöyleydi. 

  • Yeşil renkli kadife kumaştan işlenmiş yorgan
  • 7 dirhem tutarında bembeyaz bir gömlek vardı (7 dirhem günümüzde 25-26 TL etmektedir)
  • 4 dirhem tutarında büyük bir başörtüsü (4 dirhem 14-15 TL eder)
  • Siyah renkli kadifeden yapılmış 1 tane aba (aba yünden yapılan bir hırkadır, eski dönemlerde dervişler giyermiş)
  • Hurma liflerinin kullanarak kaliteli bir divan (divan günümüzde kanepe ve çekyat olarak bilinir, kol koyma yer yoktur, minderlidir)
  • Mısır keteni ile üretilmiş bir mal ve öteki de lifle yapılmış 2 tane döşek (döşek yatak anlamına gelir)
  • Taif derisi barındıran 4 adet yastık (Taif Suudi Arabistan’da bir şehirdir, orada dericilik meşhurdu)
  • 1 tane Kilim
  • Eni geniş çemberden bir un eleği
  • Namaz kılmak için seccade amaçlı kullanım için beyaz renkte püskülü olan koç postu
  • Perde
  • El değirmeni
  • Bakır leğen
  • Tahtadan yapılmış bir çömlek
  • Normal boyutlarda bir su kabı
  • İbrik (bakırdan yapılan bir tür su kabı)
  • Yeşil renklerde üretilmiş bir su testisi
  • Topraktan üretilmiş bir çömlek (ateşe dayanabilen bir tür tencere) ve maşrapa (bardak )vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap