.
.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in Önerdiği Faziletli Günlük Zikirler Nelerdir?

.
.

Şüphesiz, ALLAH’ı hatırlamanın ve her daim adından bahsetmenin en faziletli yollarından birisi zikirlerdir. Basit ve az zaman alan bir ibadet yöntemi olmasına karşın sevabı çoktur. Özellikle farz namazlarını tamamlamanın ardından söylenen zikirler düzenli hale getirmek bizi kötü, haram yollardan da uzak tutacaktır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) her gün düzenli olarak hangi zikirleri söylerdi?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) mümin kardeşlerine aşırının İslam ile örtüşmediğini söylemiştir. Yani, her konuda olduğu gibi ibadet konusunda da dengeli olmalıyız. ALLAH’ın bizleri affetmesi, nimetlerinden nasip etmesi ve cennetine kabul etmesi için elbette ki ibadetlerimizi aksatmayacağız. Lakin herkesin bir limiti vardır ve bunun aşılması kişiye zarar verebilir, bu yüzden de aşırısı tasvip edilmez. Belirli günlerde her saniye ibadet yerine gün kaçırmadan ama daima ALLAH’ı anmak daha uygun ve kullar için iyi olacaktır. Aşırıya kaçmadan yapılan ibadetin sürekliliği daha mümkündür, fazlası sonunda kendinizi O’nu anmaya vermeyi azaltabilir. 

Bu açıklama belki bazılarınıza garip gelmiş olabilir ama ALLAH’ın Resulü şöyle diyor: Yaradan Rabbimizin nezdinde amellerden uygun olanı nedir? Diye soranlara: Şüphesiz ki gün içerisinde yapılan ibadet az dahil görülse süreklilik esastır. Bir mümin kardeşimiz Hz. Aişe’ye şöyle bir soru yöneltir: Peygamber Efendimiz (s.a.v) ALLAH’ın herhangi bir günü için ayrı, farklı daha özel şeyler yapar mıydı? Soruya cevaben: Hayır! Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in ameli sürekliydi. O’nun ibadetlerine, amellerine kimin kudreti kafi gelebilir ki.

ALLAH’ı anmanın, O’na tapmanın süreklilik arz edebilmesi için hiçbir inanana fazla yük olmadan her gün düzenli olarak çekilebilecek, fazileti yüksek olan zikirleri derledik. 

Dünya fani, bugün varız yarın yokuz… Bunun ne zaman gerçekleşeceğini de bilemeyiz. Bu dünya boş, biz kendimizi ahirete hazırlayalım diyerek zikirleri belirli günlere yayarak kendimize düzenli sevap kazandırarak cennet yolunda önemli bir adım atabiliriz. 

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in Önerdiği Faziletli Günlük Zikirler Nelerdir?
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in Önerdiği Faziletli Günlük Zikirler Nelerdir?

Zikir Nedir? Türleri Nelerdir? 3 Başlıkta Zikir

Zikir çekmek kendi içinde bazı türlere ayrılı ve biz bunu 3 farklı şekilde değerlendirebiliriz. Dil, vücut ve yürekten zikir. 

Dil ile Zikir Nedir?

.

İsminden de anlayabileceğiniz gibi söylemlerle ilgilidir. ALLAH’u Teala’nın Esmaül Hüsna yani isimlerini zikretmek bunlara örnektir. 

Vücut ile Zikir Nedir?

 Bu tabir ilk başta garip gelse de aslında günlük hayatımızda düzenli uygulamamız gereken zikir çeşididir. Yaradan Rabbimizin bize yasak kıldıklarından uzak durmak ve onu söylediklerini yapmaktır. 

Yürekten Zikir Nedir?

Bazı ibadetler vardır, inanırız, kural olarak konduğu için yapmak isteriz ama yüreğimizde, kalbimizde şüphe vardır. İşte, bunun dışında olan ve her işini kalpten yaparak ALLAH’a tapmakla olur. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in Önerdiği Faziletli Zikirler Listesi

Bir rivayete göre: Peygamber Efendimiz ile birlikte oturan ashaplarından biri ALLAH’ın Resulünün şöyle bir soru yönelttiğini söylemiştir: Burada bulunan mümin kardeşlerimizden herhangi birisi, günlük düzenli olarak 1000 sevap kazanamayacak kadar güçsüz müdür? Ashablardan biri ise, Ya ALLAH’ın Resulü, düzenli olarak 1000 sevap kazanmanın yolu nedir? Sorusunu yöneltti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ise cevaben: Eğer düzenli olarak Yüz kere Sübhanallah (ALLAH bütün kötü kelamlardan noksandır, uzaktır) diyen mümin kardeşlerimiz sadece bin sevap kazanmakla kalmaz, 1000 hatası da affedilir der. 

Bunun dışında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in düzenli olarak, aksatmadan gün içerisinde 100 kere La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve hüve ala kulli şey in kadir.’ Zikrini ederse 10 tane köleyi özgürleştirmiş ve 100 kere iyilik yapmış gibi amel defterine sevap yazılır. Ayrıca yaptığı yüz tane hata da affedilir. Ayrıca, bu zikir aynı günün bitimine dek şeytanın vesvesesinden de korur. Kim ki bunu o kuldan daha çok söylese onun haricinde hiçbir kul daha çok faziletli bir davranışta bulunmamış olur. 

Eğer bir mümin kardeşimiz günlük olarak yüz kere Subhanallahi ve bi hamdihi cümlesini tekrarlarsa denizlerdeki köpüklerin bolluğu kadar günahları affedilir. 

Bir rivayete göre: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) sabah namazına müteakip çıktı. Geç vakit tekrar döndüğünde Onunla birlikte namaza duran Hz. Cüveyriye ise halen kaldığı yerden ibadetine devam ediyorken gördü ve sordu: Bu kadar zamandır halen zikir mi yapıyorsun? Eve dedi. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ise şöyle dedi: Sabah namazının ardından ben çıktım sen devam ettin, ama üç kere tekrar ettiğim şu cümleler, senin bu zamana kadar ettiğin zikirle ile sevap açısından terazide aynıdır. 

.

”Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.”

Anlamı: ALLAH’ın var ettiği her varlığın sayısınca, O’nun memnun olduğu sürece, herhangi bir sayı ile temsil edilemeyen, sınırsız şeyleri söyleyince ve O’nu kötü kelamların dışında tutar ve daime O’nu överim yani hamd ederim. 

Ebu Hureyre (r.a)’ın rivayetlerine göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) der ki: ”Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber” Yani, bu kul için O, güneşin dokunduğu her şeyden daha değerlidir.

Ayrıca Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) demiştir ki: Ben ve benden önceki nebiler dahil olmak üzere “La ilahe illallah” kelimesinden daha büyük, faziletli bir kelamda bulunmamışlardır. 

Namazlardan Sonra Okunması Gereken Zikirler ve Dualar

Yaradan korkarak, çekinerek aynı zamanda ona karşı saygı duyarak namaz kılmanın ardından zikir sevap kazanmak için elzemdir. Bir rivayete göre: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e En hızlı şekilde kabul olunacak dua nedir? Sorusu üzerine ALLAH’ın Resuülü: Gece bitiminin orta saatleri ile farz namazı sonrası edilen dualardır demiştir. 

Başka bir rivayete göre ise: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) üç kere tövbe eder ve: “Allahümme ente’sselâm ve minke’sselâm tebârekte ve teâleyte yâ ze’lcelâli ve’l-ikrâm. Derdi. Anlamı: Ya Rab! Selam sana, mutluluk ve huzur da sende. İhsan sahibi, istediği kuluna her şeyi veren, ulu, en duru ve temiz olan Sensin. 

  • Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh.
  • Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi​.
  • Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm.
  • Subhanallah, Elhamdülillah, Allahu ekber ve La ilahe illallah hepsi 33’er kere tekrar edilecek. 
  • Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.’
  • Allahumme ecirna minennar. (Sabah ve akşam namazı kılındıktan sonra yedi kere okunacak)
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v): “Benim adıma bolca salat u selam getirin. Böylece kabrinizde, sırat köprüsünde ve ALLAH’ın cennetinde bir nurdur. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap