Pepperoni Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Pepperoni bir et türüdür ve pizzada sıklıkla kullanılır. Kalorisi yüksek olduğundan fazlası zararlıdır. Süt sindirimi zorluğunu önleyen faydası vardır.

Pepperoni

Bazı kesimlere göre sosis bazı kesimlere göre salam türü olarak kabul edilen pepperoni ayrıca sucuk olarak da isimlendirilir. Temel olarak dana eti ve domuz eti ile yapılan bir harman sonucunda elde edilmektedir.

Pepperoni yapımı için dana etinin bulunamaması veya damak zevki tercihlerine göre hindi eti veya tavuk eti kullanımı da söz konusu olmaktadır. Genellikle pizza yapımında kullanıldığından, İtalyan ve Amerikan pizzalarıyla özdeşleşmiş bir lezzettir.

Amerikan salamı olarak da isimlendirilen bu özel lezzet, domuz eti içeriyor olması nedeni ile mutfağımızda kendisine pek fazla yer bulamıyor.

İçeriğinde domuz eti ve dana eti dışında çok sayıda farklı biber türü, sarımsak ve yanı sıra hardal çekirdekleri bulunmaktadır. Yapılışında kullanılan malzemelerin farklılığına göre hem tat hem de acılık durumu da değişen çeşitlere sahiptir.

Pepperoni Nasıl Saklanır?

İtalyan türü pizzaların vazgeçilemez lezzetlerinden birisi olan pepperoni mutfağımızda çok fazla yer bulmayan bir besin olmasından mütevellit pepperoni nasıl saklanır bilinmeyebiliyor.

Pepperoni içeriğinde yoğun olarak dana eti ve domuz eti gibi et ürünleri bulunmasından dolayı bir et ürünü olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle de pepperoni buzdolabında saklanmalıdır. Çok uzun süreler tutulacak ise buzdolabında tutulmaya ise uygun değildir.

Bozulmadan ve lezzetini kaybetmeden derin dondurucuda pepperoni çok uzun süreler muhafaza edilebilir. Kullanılacağı zaman bir miktar kesilerek, çözülmeden kullanılmayacak kısmının yeniden dondurucuya kaldırılması önerilir.

Pepperoni Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yapımında kullanılan biberleri, baharatları ve et ürünleri ile son derece özel bir lezzet deneyimi sunan pepperoni pek çok farklı tarifte kendisine yer bulur. Batı mutfağının en popüler besinlerinden birisi olan pepperoni yemeklerde nasıl kullanılır merak ediliyor.

Pepperoni özellikle Amerikan mutfak kültüründe oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle de pek çok farklı tarifte çok sık şekilde pepperoni kullanımı ile karşılaşabiliyoruz. Pepperoni kullanımı yaygın olarak pizzalarda gerçekleştirilir.

Amerika’da pizzacılar tarafından üretilen özel yapım pizzalar içerisinde sıklıkla pepperoni kullanılır. Bununla birlikte pepperoni roll olarak isimlendirilen pepperonili ekmek de Amerika’da oldukça popülerdir.

Pizza, İtalyan mutfağının dünya mutfağına sunduğu özel bir lezzettir. Bu nedenle İtalyanlar için pepperoni oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu durum İtalyan mutfağının temel parçası spaghetti yapımında da tercih edilmesine neden oluyor.

Pepperoni spaghetti sosu içinde de yoğun olarak kullanılır. Pepperoni makarna sosu ile makarnaya özel bir lezzet katabilmek mümkündür.

Pepperoni, İtalyan ekmeği ve Fransız ekmeği çeşitleri ile hazırlanan özel sandviç içerisinde de yüksek miktarda kullanılır. Submarine sandwich olarak isimlendirilen bir sandviçtir.

Çok özel bir lezzete sahip olması dolayısı ile pepperoni sade olarak da tüketilebilmektedir. Fırınlanmış pepperoni özel sos ile çıtır çıtır bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

Pepperoni Faydaları

Pepperoni kendisine özel lezzetiyle kullanıldığı her yemekte ve her pizzada çok özel bir lezzet kazandırıyor. Herkesin damak zevkine hitap edecek bir tat dokusuna sahip olan pepperoni, fast food kültürünün bir ürünüdür.

Bu özelliği nedeniyle pepperoni faydaları konusunda çok fazla şeyden bahsedebilmek mümkün değildir. İçeriğinde bulunan besin değerleriyle pepperoni çok besleyici bir besindir.

  • Bir tür salam ve sucuk olarak kabul edilmesini sağlayacak domuz eti ve dana eti içeriyor olması özellikle güçlü bir protein kaynağı olmasını sağlamaktadır.
  • Vücut enerjisinin geri kazanımı konusunda zengin içeriğe sahiptir.
  • Bağışıklık sisteminin direncini arttırır.
  • Laktaz enziminin uygun miktarda olmasını sağlayarak, süt ve süt ürünlerinin sindirimindeki sorunları ortadan kaldırır.
  • Kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engeller.
  • Karaciğer yağlanmasına karşı korur.

Pepperoni Nelere İyi Gelir?

İçeriğinde bulunan dana eti ve domuz eti ile et ürünlerinin insan sağlığı için mevcut olan faydalarını korur. Bu nedenle hazır gıda ürünü olmasına karşın aynı kategorideki pek çok besine göre çok daha faydalıdır.

Pepperoni nelere iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtların en başında laktoz sindirimi gelir. Laktoz sindirimini zorlaştıracak düşük enzim sayısını yükseltir. Karaciğer yağlanmasına karşı fermente bir ürün olmasıyla güçlü bir koruma sağlar.

Bağırsak sağlığı sorunlarına da iyi geldiği bilinen pepperoninin faydaları arasında sindirim sistemini düzenlemesi de gelmektedir.

Pepperoni İçindeki Vitaminler

Vitamin ve mineral yönünden çok zengin olmayan bir besin olan pepperoni bu açıdan düşük değerlere sahiptir. Pepperoni içindeki vitaminler özellikle harmanlandığı besinlerle birlikte ciddi kayıp yaşar.

Dana eti içeriyor olmasından mütevellit düşük miktarda da olsa A vitamin ve B12 vitamini içerir.

Pepperoni Kalorisi

Dana eti, domuz eti ve çeşitli baharatlar içeren pepperoni adeta bir protein kaynağıdır. Çok yüksek yağ ve karbonhidrat içeren pepperoni kalorisi de oldukça yüksek seviyededir.

Pepperoni pizzası kalorisi 100 gramda 466 kcal seviyesinde bulunur. İçeriğindeki bu kalori seviyesinin dağılımı ise 79% yağ ve yanı sıra 4% karbonhidrat ve 18% protein şeklindedir.

Ayrıca pepperoninin 100 gramında 20.35 gram protein, 1788 mg sodyum, 118 mg kolesterol ve 315 mg potasyum bulunur.

Pepperoni Zararları

Düşük vitamin ve mineral değerlerine sahip olmasından dolayı pepperoni için faydalı bir besin olarak bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenle de tüketimi noktasında hassas şekilde hareket edilmesi gerekir.

  • Pepperoni zararları aslında kurumuş et olmasından dolayı yüksek sevidedir.
  • Vücudun “toksoplazmoz bakterileri” karşısında savunmasız kalmasına neden olur.
  • Aşırı tüketilmesi durumunda sindirim sisteminde düzensizliğe neden olarak hazımsızlığa neden olur.
  • Yüksek miktarda ve sık tüketimi vücutta yağ hücrelerinin birikmesine bağlı kilo alımına neden olur. Obezite riskini arttırır.
  • Ülser şikayetlerinin artmasına neden olur.
  • Vücutta aşırı miktarda su tutumuna neden olur.
  • Gebelik döneminde anne sağlığı ve bebek sağlığı açısından risk teşkil eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap