Patates Haşlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar

Patates Haşlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar. Patates yemek için pek çok farklı yöntem uygulanabilir. Yemeği yapılabildiği gibi kızartması 7’den 70’e herkesin damak tadına hitap edebiliyor.

Ancak kızartma gibi sağlığa negatif yansımaları olan besinlerden ziyade daha sağlıklı beslenme yöntemleri üzerine yoğunlaşma olduğu gözlemleniyor. Doğal olarak haşlama ön plana çıkıyor. Haşlanmış gıdalar arasında da en çok tercih edilen seçeneklerin başında patates geliyor.

Patates ile ilgili pek çok pişirme yöntemi olduğu gibi haşlama aşamasında da farklı tatlara erişebilmek mümkün oluyor. Püf noktalarını bildiğiniz zaman gerek haşlama süresini gerekse baharatlamayı yaparak bunu evde yapabilirsiniz. Servis ederken farklı yiyeceklerle bir araya getirerek daha güzel bir sunum yapma şansına da sahipsiniz.

Patates Nasıl Haşlanır?

Patates Nasıl Haşlanır?

Haşlamak neredeyse tüm besinler için benzer standartlarda yapılan bir pişirme işlemidir. Kaynama noktasındaki suyun içerisine atılan besinler belli bir süre sonra haşlanmış olarak tüketilebilir. Patates için bu süreci en sağlıklı şekilde yapmak istiyorsanız bazı işlemlere dikkat etmeniz elzem.

Toprakta yetişen bir sebze olmasından dolayı patateslerin çok güzel yıkanması önem taşımaktadır. Buna ek olarak patatesleri soymaya başlamadan önce bir müddet tuzlu suda bekletmeniz öneriliyor.

Soyma işlemi ise tercihen uygulanan bir yöntemdir. Kimisi patatesleri kabuklarıyla haşlar ve haşlandıktan sonra yumuşamış kabukları soyar.

Bazen patatesleri ortadan keserek haşlamak ve kabukları sonradan soymak yine bir seçenek olarak değerlendirilebiliyor. Ancak genellikle kabuklar soyulduktan sonra tencereye atılır ve haşlanır.

Haşlanmış olan patatesleri pek çok yiyecekle birlikte kullanabilirsiniz. Patates salatası ya da garnitür için kullanmak bunlar arasında sayılabilir. Bu kapsamda patatesleri soymanın dışında aynı zamanda dilediğiniz boyutlarda parçalara kesebilirsiniz.

Kullanım alanı önemli olduğu için eğer püre yapacaksanız patatesleri bütün olarak haşlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Patateslerin kesinlikle suyun alt kısmında kalması haşlama aşamasında önem kazanıyor. Çünkü suyun üst kısmına taşan bir patates olursa bu bölüm sert kalacak ve haşlanmayacaktır.

Daha hızlı bir haşlama süreci olmasını umuyorsanız patateslerin bütün hallerinden ziyade ufak parçalara bölünmüş hallerini tencereye atabilirsiniz. Bunu patatesi soyduktan sonra dört parçaya bölmek olarak düşünmek en mantıklısıdır. Boyut ne kadar küçülürse haşlanma süresi o kadar kısalacaktır.

Patates Haşlama için Püf Noktalar

Patates Haşlama için Püf Noktalar

Özellikle haşlama süresi lezzeti bakımından patates için altın değerindedir. Kabukları soyulduktan sonra patatesleri bütün olarak tencereye atıyorsanız bunun için yaklaşık 30 dakikalık bir süreç yeterlidir. 30 dakika kaynama noktasında olan suda haşlanması en iyi sonucu almanızı sağlar.

Eğer patatesi soymadan haşlamak istiyorsanız 30 dakika tam anlamıyla haşlanmasına yeterli gelmeyebilir. Kabuklarla birlikte haşlama işleminde 40-45 dakikalık bir süreç ideal olacaktır.

Kesildikçe ve hacmi küçüldükçe sürenin kısaldığından söz etmiştik. Bütün patatesler 30 dakikada haşlanıyorken ortadan ikiye bölünmüş ya da üç parçaya bölünmüş patatesler 20 dakika gibi bir sürede aynı standarda ulaşabilir.

Çok daha ufak parçalara bölerek kuşbaşı ya da küp doğrama modellerini kullanıyorsanız haşlanma süresi ortalama olarak 15 dakikaya düşer.

Bu süreleri bilmek en lezzetli haşlama için gerçekten önemlidir. Haşlamaya başladıktan sonra üzerine tuz atmak lezzet açısından önemlidir. Genellikle baharatlar haşlandıktan sonra eklense de haşlanırken kekik gibi keskin baharatların suya atılması olumlu sonuçlar doğurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap