Paraben Nedir ve Ne İşe Yarar Parabenin Cilde Bilinmeyen Zararları

Paraben Nedir ve Ne İşe Yarar Parabenin Cilde Bilinmeyen Zararları Kozmetik sektöründe kullandığımız ürünler neden uzun süre dayanıyor? İşte bunun cevabı parabendir. İşe yarar bir şey olsa da cilde zararları da vardır.

Paraben nedir

Paraben nedir? Paraben ne demek? İlaç ve gıda dahil olmak üzere şampuan, diş macunu, deodoranut, krem, losyon, tonik, traş jeli gibi neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde kullanılan koruyucu bir maddedir.  Parabenler, özellikle banyo dolabımızda ki ürünlerin aylarca, hatta yıllarca hayatta kalmasını sağlar.

Ancak bu ürünleri kullandığınızda, vücudunuza cildinizden de girebilirler. Paraben ne işe yarar diye sorulacak olursa, içerisinde bulunduğu ürünlere koruyucu görevi üstlenerek maya, küf ve bakteri oluşumuna engel olur. 1980 yılından itibaren düşük maliyetli oluşu ve özellikle kozmetik ürünlerin raf ömrünü uzattığı için üreticilerin vazgeçilmez katkı ürünü haline gelmiştir.

Kozmetik ürünlerinin daha çok kadınlar tarafından kullanılması ve maddenin vücutta birikerek kanser tümoru oluşturması yönünde yapılan açıklamalar, parabenin zararları konusunu tekrar gündeme getirdi. Bu nedenle Paraben nedir? Sorusu son günler de sıkça sorulan sorular arasına girmiştir. 

Parabenin Zararları

Koruyucu bir madde olduğu için paraben cilde faydaları bulunmamaktadır. Aksine, parabenin cilde zararları olduğu bilinmektedir. Buna rağmen özellikle krem ve deodtrant kullanımından vazgeçilmemkle birlikte Cilt hücrelerini öldürdüğü için erken yaşlanmaya neden olur.

Cildi hassaslaştırdığı bilinmekle birlikte allerjen etki gösterebilir veya diğer maddeler ile tepkimeye girerek cildi tahriş edebilir. Bununla birlikte egzama gibi deri hastalıklarına neden olabilir. Kana karışarak içten de zarar verir. Deri yüzeyinde kullanılan parabenlere idrar tahlillerinde karşılaşılmıştır.

 

Paraben

Kanser Ve Paraben

 

Yapılan araştırmalarda kanserli hücrelerde parabene rastlanmıştır. Bunların başında meme tümörü gelmektedir. Beslenme Uzmanı ve Kişisel Antrenör Tom Oliver.2004’te bir İngiliz araştırması, incelenen 20 kadından 19’unun meme dokusunda beş parabenin izlerini buldu.

Çalışma, parabenlerin kansere neden olabileceğini kanıtlamadı, ancak parabenlerin cilde nüfuz edebildiğini ve doku içinde kalabildiğini belirledi. Parabenlerin östrojeni taklit ederek hormon işlevini bozduğuna inanılıyor. Çok fazla östrojen, meme hücresi bölünmesinde ve tümörlerin büyümesinde bir artışı tetikleyebilir, bu nedenle paraben kullanımı meme kanseri ve üreme sorunları ile ilişkilendirilmiştir.

 

Kozmetik Sektörü ve Paraben

 

Kozmetik sektöründeki birçok ürün yüz bakımı için üretilmekte. Tum bu bakım kremlerinde paraben olduğunu düşünecek olursak ve aslında parabenin zehir diye nitelenecek derecede zararlı bir madde olduğunu bilirsek eğer faydadan çok parabenin yüze zararları saymakla bitmez.

Gençliği korumak ve cildi dış etkenlerden korunak için yüksek tutarlar alarak edindiğimiz ürünler cildi uzun vadede yaşlandırabilir. Koruyucu olarak, çok çeşitli yiyecek, içecek, ilaç, kozmetik ve diğer kişisel bakım ürünlerinde bulunduğundan, bu ürünler yutulduğunda veya ciltten emildiğinde paraben maruziyeti meydana gelir.

 

Bilinçli Tüketici ve Paraben

 

Sağlık açısından tüketicilerin bilgilendirilmesi için tüm kişisel bakım ürünlerinin bir içerik listesi ile etiketlenmesi ve bu içeriklerin vücuda zararlarının belirtilmesi gerektirir, böylece tüketiciler üründe ne olduğunu görebilir ve kullanmak isteyip istemediklerine karar verebilir.

Kozmetik üreticilerinin, ürünleri geliştirmek, pazarlamak veya tüketicilere satmak için belirlenen oranda kullanmak zorundadır. Bununla birlikte, bir kozmetik veya kişisel bakım ürününün, ürünün yönergelerine göre kullanıldığında tehlikeli olduğu tespit edilirse, ürün piyasadan çıkarılmalıdır.

Marketlerde bulunan yaygın ürünlerin yüzde 90’ı paraben içerdiğinden, kan dolaşımımızdaki konsantrasyon artıyor, Ve çoğu insan düzenli olarak parabenlerle temas ettiği için tüketiciler bu kimyasalları içeren ürünleri kullanmanın herhangi bir sağlık riski olup olmadığını bilmemekte. Bununla birlikte, bazı kişiler parabenlere diğerlerinden daha duyarlı olabilir.

Potansiyel olarak tehlikeli birçok kimyasalda olduğu gibi, farklı insanlar kendi genetik geçmişlerine dayalı olarak farklı duyarlılıklara ve hassasiyetlere sahiptirler. Belki de paraben içeren ürünleri ölçülü olarak kullanmak, öngörülemeyen sağlık sorunlarından kaçınmanın anahtarıdır.

Toplum sağlığı açısından yetkililer, paraben nerelerde kullanılır içerikli bilgilendirici açıklamalar yapmalıdırlar. Tüketiciler paraben içeren ürünleri kullanmaktan endişe duyuyorlarsa, alternatif olarak koruyucusuz ürünler kullanabilirler.

Parabenin ürünleri koruyucu özelliği olduğunu belirtmiştik. Özellikle büyük boy ürünlerde daha doğrusu kısa sürede tüketilmesi mümkün olamayan ürünlerde parabenin olmaması başka koruyucu madde olmadığı anlamına gelmez.

Parabenin bu noktada popüler bir günahkâr olduğu aşikardır. Bilinçli tüketici olmak demek sadece bilinene dikkat etmek değil ürün içindeki tüm maddeleri tanımak anlamına gelmelidir. Bu nedenle daha çok küçük boy ve kısa sürede tüketilebilecek ürünlerin alınması daha sağlıklı olacaktır.

Paraben free ne demek?

Paraben olmayan ürünlerde paraben free ibaresi yer alır. Maalesef paraben içermeyen ürünlerin de fiyat olarak çok yüksek olması tüketiciyi bu ürünlerden uzaklaştırmaktadır. Tüketicinin sağlık sorumluluğu sadece kendisine ait olmamalı yetkili makamlarca da korunması yönünde piyasa denetlenmelidir.

Parabensiz şampuan satın almak isteyen kullanıcı, doğal içerikli ürünlere yöneldiğinde aradaki fiyat farkı alımı zora sokuyor. Piyasadaki parabensiz sülfatsız şampuan markaları fiyat konusunda oldukça yüksek. Aynı şekilde parabensiz sabun fiyatları da oldukça yüksek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap