Para Tasarrufu ve Tutumlu Yaşamanın Yolları

Her insanın yaşam standartları farklıdır. Bu hayat standartlarındaki engebeli gözüken birçok yolu aşmanın çözümü bireylerin ellerinde bulunan maddi imkanları çok iyi değerlendirebilmelerinden geçer.

Her insanın yaşam standartları farklıdır. Bu hayat standartlarındaki engebeli gözüken birçok yolu aşmanın çözümü bireylerin ellerinde bulunan maddi imkanları çok iyi değerlendirebilmelerinden geçer.

Bunu çok iyi yapabilen insanlar, bugün hem hayat kalitelerinin artırmışlar hem de gereksiz yetmeyen bütçe krizlerinden kendilerinin korumuşlardır. Peki parayı tasarruf etmek sonradan öğrenilen bir yetenek midir?

Bu sorumuzun cevabı evet sonradan öğrenilen bir yetenektir. Birey yaşadığı ailede veya çevrede bunu gözlemleyerek öğrenir.

Ama bunu öğrenip uygulayanlar ve uygulamayanlar da vardır. Bazıları para tasarrufuyapma uğruna birçok hayatın zevklerinden kendinin mahrum eder. Halbuki parayı hesaplı harcamak tamamen bu değildir.

Hesaplı harcayarak da hayat standartlarımızı düşürmeyebiliriz. Ama bunun için çok alıştırma yapmak gerekir. Ve denem yanılma yöntemiyle birçok alışveriş konusunda uzmanlaşılabilinir.

Para Tasarrufu İçin İlk Şart Tutumlu Olmak

Bu kelime Arapça kökenli olup, anlam bilgisi ise şudur; Yaşam devam ederken bütün canlıların ihtiyaç sebebiyle kullandığı vazgeçilmez olan maddelerin tüketiminde ihtiyaç kadar kullanma, kullanırken dikkatli olma, tüketimde iktisatlı olmaya tasarruf denir.

Yaşanılan şu dünyada her kaynağın bir gün tükeneceğini düşünerek idareli kullanmaya kendimizi alıştırmamız lazımdır.

Bunun en kötü tarafı, tam tersi bir şekilde kullanılan kaynakların bugün tükenmekle karşı karşıya olmalarıdır. Ve insanlık bugün her alanda her şekilde para tasarrufuyoluna gitmelidir.

Buna önce kişinin kendinden başlayıp para harcamalarında tasarruf yöntemlerinin iyi değerlendirmelidir.

Her birey toplumun bir parçası olduğundan, birey kendi özel alnında tasarrufu öğrenirse; dünyada toplumsal bir tasarruf reformu oluşur. Tasarruf yönetimi insanı gelecekte istenmeyen ekonomik sürprizleri atlatmasına yardımcı olur ve birey hafif sıkıntılarla bu süreci tamamlar.

Gereksiz Alışverişten Kaçınmak

Aylık giderleri bir yere not alarak, düzenli bir şekilde takip etmek gerekir. Ama bu takipte yapılması gerekenler şu şekilde olmalıdır.

Yapılmış olan harcamanın gerçekten bir ihtiyaç sebebiyle mi yapılmış; bireyin bunu enine boyuna sorgulaması lazımdır.

Eğer ihtiyaç fazlası harcama yapılıyorsa bunun değerlendirilip, bir dahaki sefere yapılmaması için kararlar alınmalıdır.

Mesela alınan telefon kılıfı için evde olanları da düşünüp gerçekten ihtiyaç olup olmaması yönünde bir sorgulanmanın yapılması lazımdır. İşte tasarruflu alışverişin en temel dinamiklerinden biri budur.

Kaliteli Ürünler Satın Almak

Alışveriş yaparken en çok yapılan hatalardan biri de beğenilen ürünün üzerinde düşünülmeden alınmasıdır.

Özellikle indirimdeki ürünler bunu daha cazip hale getirmektedir. İndirimli ürün alıp, karlı çıkalım derken kalitesi bir gün kullan çöpe at cinsinden olmamalıdır. Ürün alırken çok pahalı olması onun kaliteli olması anlamına da gelmez.

O yüzden ürünleri alırken her yönden ciddi bir incelemeden geçirdikten sonra almak bireyi kazançlı kılar.  Böylelikle para tasarrufuyapılmış olur.

Kişinin alacağı ürün hakkında biraz araştırma yapması da ona büyük bir katkı sağlayacaktır. Kaliteli ürünler alma adına ihtiyaç olamayan ürünü de almamak lazımdır.

Kazançtan Fazla Harcamamak

Bireyin tasarruf için en önemli yapacağı şey, bütçesinden fazla borca girmemesidir. Hatta almak istenilen büyük ürünlerde önce birikim yapıp sonra onu peşin olarak almayı alışkanlık haline getirilmesi tasarruf için çok önemli bir adımdır.

Kazanılan paranın üzerinde yapılan harcama devamlı olarak bütçede verilen bir açığa sebep olacaktır.

Bu açık uzun vadede insanın bütçesini zorlayacaktır. İşte bu yüzden harcama yaparken ihtiyaç üzerine ciddi bir kafa yormak gerekir.

Hatta gıda alışverişine çıkarken dolap gözden geçirilmeli ve var olan yiyeceklerden tekrar almamalıdır. Gıdayı bittikçe, ihtiyaç oldukça almak gerekir.

Bu gıdaların başında ekmek yer almaktadır. Ekmek birçok ülkede çöpe atılan bir besin maddesidir. Ekmek almadan önce mutlaka evde olup olmadığına bakmalı ve eğer yok ise öyle alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap