.
.

Papaya Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Papayanın Faydaları ve Zararları

Papaya meyvesi, belki de daha önce bilmediğiniz bir tattır. Aroma katması için yemeklerde kullanılır. Faydalarının yanı sıra fazlası zararlıdır.

.
.

Papaya

Papaya, görünümü kavuna tadı balkabağına benzeyen bir meyvedir. Papayanın anavatanı Hawaii, Tayland ve Meksika gibi tropikal bölgelerdir. Bu meyvenin bir çeşidi tıpkı kavuna benzediği için “kavun ağacı yemişi” de denilmektedir.

Papaya çiğ olarak yenildiği gibi pişmiş olarak da tüketilebilmektedir. Olgunlaşmadan toplanan papayalar sebze olarak tüketilmektedir. Papaya çiğ olarak yenebildiği gibi pişirilerek de yenebilir. Papaya 3 yıl içinde meyve verebilen yapıda bir bitkidir. Ancak soğuk havaya karşı dayanıksızdır.

Papaya Nasıl Saklanır?

Papaya zengin vitamin ve mineraller sayesinde çok faydalı bir besindir. Faydalı olması yanı sıra yanlış tüketim sonucu zararlı olabilen bir besindir.

Toplanma zamanından, tüketilme şekline kadar dikkat edilmesi gereken bir yapısı vardır. Eğer olgunlaşmadan toplandı ise tüketimi için olgunlaşmasını beklemek daha iyi olacaktır. Satın alırken dikkat etmelisiniz.

.

Rengi yeşilden turuncuya dönüyor olmalı, meyvenin dış kabuğu pürüzsüz ve hafif yumuşak olmalıdır. Eğer aldığınız papayalar bu şekilde değil olgunlaşmamış yeşil renkte ise, güneş görmeyen mümkünse karanlık bir yerde oda sıcaklığında saklanmalı, olgunlaşması beklenmelidir.

Papaya Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Papaya Tarifleri Nelerdir?

Papaya meyvesi ilginç bir tat ve yapıdadır. Birçok tarifte kullanılabilecek bir lezzet aromasına sahiptir. Olgunluk durumuna göre yemek, salata ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Olgunlaşmadan toplanan meyvenin zararlı etkilerinin önlenebilmesi için pişirilerek tüketilmelidir.

Papaya aynı patates kızartması gibi pişirilebileceği gibi, sarımsaklı yoğurt ile afiyetle yenebilir. Salatalarda direk rendeleyerek veya haşlayıp rendeleyerek kullanma şansınız vardır.

Papaya çekirdeği yenir mi? Derseniz. Evet papaya çekirdeği tereye benzeyen aromalı tadıyla salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır. Eğer siyahlaşmış ise dövülerek, daha beyaz ise direk salatalarınıza katabilirsiniz.

Papayayı yemek ve salatalarda kullanmanız haricinde papaya kurusu sizin için alternatif hoş bir lezzet olabilir. Papaya meyvesini çiğ olarak kavun gibi kesip tüketirken çok az tuzlamanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı papayayı ayrıca milkshake ve smootilerde de kullanabilirsiniz.

Papaya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Tropikal meyveler maliyet açısından diğer meyvelere göre daha pahalı olurlar. Papaya fiyat olarak da aynı şekilde adetle satılması sebebiyle pahalıya gelmektedir.

.

Yalnız papaya içerdiği bileşenler sayesinde çok besleyici ve sağlıklı bir besindir.  Sık sık olmasa da ara sıra alıp faydalarından yaralanmanızı tavsiye ederiz.

Ülkemizde de artık papaya yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya mutfağı , kozmetik, sağlık endüstrisinde çok sık kullanılmaya başlanan papaya bir çok faydası ile hayatımıza girmiştir. İçeriğindeki vitamin ve bileşenler sayesinde iltihap giderici özelliğe sahiptir. Kötü kolestrol olarak adlandırılan LDL değerinin düşmesine yardımcı olur. Bu sadece kalp sağlığını korur.

Tokluk hissi verir, diyet ve kilo kontrolünde yardımcı olur. Saçları besleyen özelliği ile birçok şampuan markası bu özelliğinden yararlanmaktadır. Lifli yapısıyla sindiriminizi düzenlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki vitaminler sayesinde de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Papaya Nelere İyi Gelir?

Papaya meyvesi demir, kalsiyum fosfat ve potasyum gibi mineraller, A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden de çok faydalı bir besindir.

Bünyesinde bulundurduğu kıymetli bileşenler nedeniyle, gıda olarak tüketilebilen papaya aslında kozmetik ve sağlık endüstrisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Hem meyve hem de sebze olarak tüketilen papaya, ham iken pişirilerek, olgunlaşınca çiğ olarak tüketilir. İster çiğ, ister ham olarak tüketilsin sağlığınız için çok faydalı papaya nelere iyi gelir? İşte faydaları;

Doğal bir iltihap giderici özelliği vardır. Vücudunda iltihabi problemleri olan kişiler rahatlıkla kullanabilir. İltihabın giderilmesi ve oluşumunu engellemede etkilidir.

.

Yapısında bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde yüksek LDL kolestrol değerlerinin düşürülmesine yardımcı olur. LDL kolestrolünün düşmesi ise kalp sağlığı açısından çok önemlidir.

Papaya çabuk doyuran ve tokluk hissini artıran bir özelliktedir. Tokluk hissi vermesi diyet dönemlerinde size avantaj sağlar. Bir dilim papaya verdiği tokluk hissi ile daha az yemek yemenizi sağlayacaktır.

E vitami saç ve saç derisi sağlığınız için çok değerlidir. Papaya içindeki E vitamini ve papaya çekirdekleri içindeki özler ile hazırlayacağınız papaya suyu sayesinde kurumuş, yıpranmış sağların sağlıklı uzamasını sağlar.

Kas ve eklem sağlığınıza faydalıdır. Kas ve eklemlerinizde oluşan kireçlenmelerin gerilemesini sağlayarak tedavinize yardımcı olur. İltihap giderici özelliği ile eklemlerinizde oluşan kireçlenme ve romatizmal rahatsızlıkların iyileşmesinde faydalıdır.

Cildinize parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Kozmetik endüstrisinde bu özelliğinden yararlanılan papaya etkisi uzmanlar tarafından da kanıtlanmıştır. Evde yapacağınız papaya maskesi ile siz de güzellik salonlarında zaman harcamadan güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. Gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur, sivilce oluşumunu engeller.

Gözlerimize zarar veren UV ışınlarının etkisini azaltma özelliği ile göz sağlığınız için çok faydalı bir meyvedir.

Lifli yapısı nedeniyle bağırsaklarınızda oluşabilecek zararlı parazitlerin dışkı yoluyla atılımını sağlar. Lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı engeller.

.

Vücudunuzdaki ödemi atmada yardımcı olur. Zayıflamanıza yardımcı olur.

Kimyasında bulunan A, C ve E vitaminleri doğal antioksidandır. Bunlar sayesinde vücudunuzun bağışıklık sistemi güçlenir. Papayayı çiğ ya da pişmiş tüketebileceğiniz gibi papaya kurusu yaparak veya papaya çayı olarak tükebilirsiniz.

Ayrıca papaya içerdiği likopen maddesi ile sizi karaciğer kanserine karşı korur.

Papaya İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kalp sağlığından, sindirim sistemi problemlerine, kemiklerin gelişiminden göz sağlığına kadar birçok şeye faydası olan bir meyvenin içinde acaba hangi vitaminler olmalı? İçerisindeki zengin vitamin ve mineral yapısını incelemek gerekirse;

100 gr lık papaya vitamin içeriği; 950 IU A vitamini, 60,9 mg C vitamini, 8 mg sodyum, 182 mg potasyum , 20 mg kalsiyum, 0,3 mg demir  ve 21 mg magnezyum ihtiva eder.

Papayanın Kalorisi Ne Kadardır?

Papaya lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır ve tokluk hissi verdiği içinde uzun tokluk dönemi sayesinde diyetinize yardımcı olur. Bu özelliklerinin yanısıra düşük kalorisi ile beslenme listenize rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir meyvedir.

.

Papaya besin değeri incelendiğinde 150 gr lık bir orta porsiyon papaya kalori değeri 65 Kcal.dir. Protein, karbonhidrat ve yağ oranı çok düşük olması nedeniyle meyveniz ile hazırlayacağınız papayalı salata tarifleri  ve  papaya kurusu  diyetinizin en iyi tercihleri olacaktır

Papayanın Zararları Nelerdir?

Papaya saydığımız faydaları yanında birçok zararları ile dikkatli kullanılması gereken bir meyvedir. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Öncelikle hamilelikte papaya yemek zararlıdır. Özellikle olgunlaşmamış olan papaya meyvesinde yüksek miktarda konsantrasyon lateks  fazla olması nedeniyle hamilelikte düşüğe neden olmaktadır. Aşırı tüketimi fetal ve fetüs için öenm arz eden zarlara ciddi zararlar vermektedir. Bu dönemle dikkatli kullanılması önemlidir.

Papaya da bulunan papin enzimi iyi bir iltihap giderici maddedir fakat alerjen reaksiyona neden olabilir. Solunum yolu problemlerine neden olabilir.

Papaya yaprağı çayı  antibakteriyel ve mantar hastalıklarına iyi gelen sağlıklı bir içecektir fakat fazla içilmesi yemek borunuza zarar verebilir. Kararında içilmesi tavsiye edilir.

Papaya aşırı tüketimi ayrıca böbrekler için zararlıdır. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle böbrek taşı oluşumuna neden olurken, potasyum bileşeni nedeniyle de böbrek problemi olan kişiler için zararlıdır.

Papaya bitkisi üzerinde polen kalıntıları ve yüksek C vitamini kozmetik ürünlerinin kullanımında alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz.

.

Dikkatli kullanıldığı takdirde papaya meyvesi cildiniz ve vücudunuz için mucize bir meyvedir. Cristof Kolomb’un bahsettiği “Melek Meyvesi” adını her anlamda haketmektedir.

.

1 Yorum

siteniz harika başarılarınızın devamını diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap