Panik Atak Neden Olur?

Çok yoğun görülmesine karşın rahatsız olan kişilerin dışında kimse tarafından ciddiye alınmayan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Panik atak aslında psikolojik ..

Çok yoğun görülmesine karşın rahatsız olan kişilerin dışında kimse tarafından ciddiye alınmayan bir hastalıkla karşı karşıyayız.

Panik atak aslında psikolojik rahatsızların birçoğunun bütünü olarak nitelendirilir. Bu doğrultuda da panik bozukluğu adı verilen ve bu doğrultuda kişinin travma yaşayacak boyuta gelmesini sağlayan durum ortaya çıkar.

Aslında burada teşhisi koyan doktorlarda da, bilgisi olmadan fikir beyan eden hasta yakınlarında da büyük bir yanlış davranış biçimi vardır. Öncelikle doktorların her boş rahatsızlığı psikolojik olarak tanımlaması ve panik atak sendromunu da psikolojik olarak lanse etmesi herkesin aklına şımarıklıktan doğan bir sorun izlenimini getirir.

Hatta birçok panik atak hastasına takılan isimlerden birisi hastalık hastasıdır. Oysa sendromu yaşayan kişi zihinsel yani psikolojik bir problemden ziyade yaşadıklarını fizyolojik etkenlere de bağlayabilecek kadar yıpranmıştır.

Bunu tetikleyen etkenler arasında manevi sorunlardan çok maddi sorunların daha ön planda olduğu da gözlemleniyor. Tabi ki manen yaşadığınız bir olayın üzüntüsü buna sebep olabilir. Fakat son dönemlerin en sık rastlanan problemleri arasında geçim sıkıntısı, borçlar ve finansal durumdan kaynaklanan kaygılar başrol oynuyor.

Panik Atak Nedenleri

Panik atak nedenleri arasında hiçlik sendromu olarak bilinen, hayatta tutunacak hiçbir dalının kalmadığını düşünen insanların yaşadığı derin bir boşluk ilk sırada yer alır. Buna sebep olan faktörler arasında cenazeler, ilişkiler, çevre, olumsuz hayat şartları, özlem gibi duygular ağır basmaktadır.

Panik atak geçiren insanlarda çoğu zaman öfke kargaşası ya da duygularında yaşanan değişimlerden kaynaklı olarak sinir ve stres hakim olabilir.

Fakat genel anlamda çok fazla sakinlik gösterdiklerinden hiçbir sorun olmadığı, her şeyin psikolojik kisvesiyle hafifletildiği görülür.

Oysa Panik atak ciddi bir psikolojik sendromdur ve dikkat edilmesi gereken çok sayıda faktör vardır.

Hastalıklar

Özellikle Hipertiroidi ve hipoglisemi teşhisi koyulan hastalarda sıkça görülebilir. Aynı zamanda ağır ilaçların kullanımı, bazı hastalıklar için tüketilen ilaç miktarı panik atak sebebi olabilir.

Genetik

Çoğu zaman kadınlarda görülen panik atak aileden gelen biyolojik bir sebepten ötürü bu şekilde orantılanıyor diye düşünülüyor. Ancak bunun biyolojik anlamda kalıtımsal bir desteği yok. Buna sebep olabilecek detaylardan birisi de ailenin yetiştirme tarzı ve ailevi koşullardır.

Taciz ve Tecavüz Gibi Durumlar

Çoğu kadının psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olan taciz ve tecavüz vakaları çok uzun yıllar sorunlu bir psikolojinin temelini atar. Panik atak geçişleri içinde sık görülen bir sebep olurken bu tip hastalarda intihar riskinin yüksek olduğu bilinir.

Stres ve Kaygı

Genel anlamda tüm psikolojik problemlerin başında yer alan stresin panik atak içinde sebepler arasında yer aldığını söylemeden geçmeyelim. Olur olmadık şeylere kaygılanmak, zamanla bu konuda daha da hassaslaşmak ciddi psikolojik rahatsızlıklara sebep olurken panik atak sendromu içinde elle tutulur nedenler ortaya koyar.

Uyarıcı ve Uyuşturucu Maddeler

Anti depresan gibi uyarıcılardan tutunda uyuşturucu bir maddeye kadar uzanan bir skaladan bahsedebiliriz. Aynı zamanda bu noktada maddeyi kullanmak ya da kullanamamak aynı reaksiyonlara ve panik atak nöbetine neden olabilir.

Nörolojik Faktörler

Beynimizde bulunan Amigdala bölgesi tam manasıyla sinir, stres ve kaygı üçlüsünün yönetildiği yerdir. Bu bölgede yaşanacak bir hassasiyetin kaygı hassasiyetine ve zaman içerisinde de panik atak riskine neden olabileceği açıktır.

Panik Atak Esnasında Ne Yapılmalı?

Öncelikle şunun bilincinde olunmalıdır ki Panik atak tedavisi olan bir hastalık olarak tıbbi çözümlerde oldukça ileri gitmiştir. Birçok tedavi seçeneği hastalara sunulurken rahatsız olan kişinin dilediği tedaviye başlayarak kendi kendisine bununla yaşamayı kolaylaştırması mümkündür. Ancak yine de panik atak geçiren kişiye müdahale etmek bazı noktalarda bilgi isteyen bir durumdur.

Atak geçirdiğinizi anladığınız an ayakta olmanız ya da hareket etmeniz tavsiye edilmez. İlk olarak bir yere oturmak ya da daha da sağlıklı sonuç verecek olan bir yere uzanmak en mantıklısıdır.

Psikolojik olarak geçirdiğiniz rahatsızlık gereği yaşanan bir durum olduğunu kendinize tekrarlayın. Bu durumun korku, kaygı ya da strese sebep olabilecek bir olgu olmadığını kabul edin ve kendinize kabul ettirin.

Bir süre devam eden panik atak sonrasında durarak bitecektir. Bu süre boyunca geçici olduğunu unutmayın ve biteceğini düşünün.
Mümkün mertebe panik atak geçirirken başka insanlarla muhatap olmayın. Sizi sevindirecek, üzecek, heyecanlandıracak, strese sebep olabilecek aktivitelerden de kaçının.

Hem atak sırasında hem de bu dönemlerde alkol ve sigara tüketimini bırakmanız en doğru karar olacaktır.
Zihninizi kontrol ederek bunun yalnızca bir atak olduğunu ve geçtiğinde iyi olacağınızı düşünün. Düşünmenin dışında da bu konuda kendinizi eğitmeye çalışın.

Günümüz şartlarında panik atak tedavisi hangi yöntemlerle yapılıyor diye merak eden bir kitle olduğunun farkındayız. Eskiden kısıtlı bir bilgiye sahip olduğumuz ataklar hakkında artık çok daha geniş bir bilgimiz var.

Dolayısıyla tedavi koşulları da buna bağlı olarak genişleyerek daha da etkin bir hale geldi. Hem tedavi seçenekleri, hem de tedavinin yanında hızlandırıcı etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Medikal Panik Atak Tedavisi (İlaç)

Relaksasyon Tedavisi

İmajinasyon

Psikoterapi

Refleksoloji

Spor ve egzersiz yapmak

Motivasyonu yüksek tutmak

Nefes kontrolleri

Biofeedback

Grup terapileri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap