Özel Sigortacılık Kapsamı ve Tarihsel Gelişimi

Özel Sigortacılık Kapsamı ve Tarihsel Gelişimi Gündelik hayatımızın önemli ve vazgeçilmez alanlarından biri olan sigortacılık 4000 yıl önce Babiller zamanında başladı. Sigortacılık, o dönemlerde kervan tüccarlarının sermayeleri ve mallarının çalınması nedeniyle dönemin ticaret merkezi olan Babil’de hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Zamanında soygunculuğa maruz kalan kervan tüccarlarının borçları silinirdi. Daha önce tüccarlara borç verenler borç miktarının belirli bir kısmını alırlardı. Mağduriyeti önlemek amacıyla uygulanan bu düzen günümüz sigortacılığın temellerini oluşturuyor.

Yapılan incelemelerde M.Ö 600’lü yıllarda Hinduların arşivlerinde kredi anlaşmaları yapılmış belgelere rastlandı. Düzenlenen belgeler denizaşırı ve nakliyat temelli olduğu görülmüştür. Bu krediler ile borç verenler mallarına güvence altına alıyorlardı. Yüksek faizli kredi anlaşmaları sonucu borçlular kredilerini ödeyemedi. Ardından yüksek faizli kredi anlaşmaları yasaklandı ve sigortacılık ortaya çıktı. Yunanlılar, Romalılar ve Venedik dünya tarihinde sigortacılık sistemi ilk kez uygulayan denizci ülkelerdir.

Günümüzde farklı alanlarda uygulanan sigortacılık tarihte de farklı alanlarda uygulandı. Özel sağlık sigortası bunlardan bir tanesidir. Zamanında Tontines adı verilen sigorta sistemini bulan kişi İtalyan ticaret adamı Tonti’dir. Geçmişte belirli bir sayıda kişi bir araya gelerek belli bir süre için ortaya para koyarlardı. Ardından belirlenen süre sonunda vefat etmeyenler ortaya konulan parayı paylaşırdı. Dönemin insanları daha uzun süre yaşayacağını düşünülerek sisteme para koymaya başladı. Böylelikle özel hayat sigortası ve sağlık sigortasının temelleri atıldı.

Türkiye’de Özel Sigortacılık Faaliyetleri

Türkiye’de Özel Sigortacılık Faaliyetleri

Türkiye’de sigortacılığın temeli Osmanlı Devletine dayanır. Sigortacılık faaliyetleri Avrupa’da 1850 yılında başladı. Osmanlı Devleti’nde ise 1870 yılında İstanbul’da bulunan Beyoğlu semtinin yanmasına bağlı olarak oluşan tahribat nedeniyle Osmanlı topraklarında 3 İngiliz ve 1 Fransız sigorta şirketi faaliyet göstermeye başladı. Bu sayede Türk tarihindeki sigortacılık faaliyetleri başlamış oldu. Uygulamayı tamamıyla  azınlıklar yönetirdi ve poliçeler Fransızca hazırlanırdı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ardından Türk bankaları, vatandaş ve ticaret adamları güvenilir bir sigorta şirketinin olması gerektiğini dile getirdi. Bu beklentiler doğrultusunda Türk sigorta şirketleri kuruldu. Böylece sigortacılık Türklere geçmiş oldu.

Başka İçerik:  15 Yaş Üzeri Araçlarda Kasko Nasıl Yapılır?

Türkiye’de sigortacılık faaliyetleri kanunla düzenlenir. 2007 yılında 7397 sayılı Sigortacılık Kanun’nu yürürlükten kaldırılarak dönemin ihtiyaçlarına uygun 5684 sayılı Sigortacılık Kanun’u meclisten geçerek yasalaştı. Sigortacılık faaliyetleri zamanın ruhuna uygun olarak yeniden düzenlenmiş oldu. 2007 ve 2009 yılları arasında yaşanan küresel ekonomik krizden sigortacılık sektörü de etkilenmiştir. Ancak ülkemizdeki sigortacılık sektörü, Avrupa ve ABD’de olduğu kadar yara almamıştır. Hazırlanan kanunlar, oluşturulan sağlam alt yapı ile krizden sonraki dönemde ülkemizde sigortacılık faaliyetleri daha çok gelişme gösterdi.

Uygulanan Özel Sigorta Türleri

Zaman içerisinde gelişen sigortacılık faaliyetleri ihtiyaç ve beklentilere göre uygulandığı alanlar artmış ve günümüzde de çeşitlilik gösterir. Her türün kendine ait içeriği, misyonu ve özellikleri vardır. Ülkemizde uygulanan özel sigorta türleri içerisinde hayat, seyahat, deprem, konut, emeklilik, sağlık, trafik, kasko sigortası bulunur. Kasko sigortası kara araçları için düzenlenir. Aracın yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs durumu, trafik kazası gibi olaylara karşı araca koruma sağlar. Trafik sigortası, olası bir kazada taraflarda ve 3.kişilerde oluşabilecek fiziksel sorunlarda ve araç hasarlarını karşılamada devreye girer. Türkiye’de her sürücünün trafik sigortası yaptırması zorunludur.

Özel sağlık sigortası, yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarına karşı ortaya çıkan masrafları karşılamanızı sağlar. Özel emeklilik sigortası, emekli maaşınıza ek kazanç sağlamanıza yardımcı olur. Konut sigortası bireysel olarak yaptırılabilir. Genelde bankalar konut kredisi kapsamında da yapmaktadır. Evinizin hırsızlık, yanma, zarar görme gibi olaylara karşı güvencisini sağlar. Ayrıca eviniz içerisindeki eşyalarınızı da konut sigortası sayesinde koruma altına alabilirsiniz. Deprem sigortası, Türkiye’de uygulanması gereken sigorta türlerinden biridir. 17 Ağustos 1999’da yaşanan depremler sonrası zorunlu kılındı. Bunların dışında eğitim hayatı için düzenlenen sigorta türleri de mevcuttur. Detaylı bilgi için herhangi bir sigorta acentesi ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Başka İçerik:  Eşya Sigortası Neden Önemli?

Özel Sigortacılık Faaliyetlerinin Kapsamı Nelerdir?

Özel Sigortacılık Faaliyetlerinin Kapsamı Nelerdir?

Türkiye’de sigortacılık faaliyetleri yetkilendirilmiş özel sigorta acenteleri ile sağlanır. Özel sigorta kapsamı bazı temel teminatların aynı olması koşuluyla sigorta acentelerinin verdiği hizmete göre farklılık gösterebilir. 

Özel sigorta nitelikleri sigorta çeşidine göre farklılık gösterir. Özel sağlık sigortası dilediğiniz doktor ve tedavi merkezleri, almak istediğiniz hizmet şekli ve sonrasındaki tedavi süreçlerine göre şekillenir. Sağlık sigortasının ana teminatı kapsamında yatarak tedavi, evde bakım, hava ambulansı,  mamografi, diş tedavisi, ambulans hizmetleri, doktor, muayene ve ilaç hizmetlerini kapsar. 

Özel sigorta doğum paketi ise özel hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinden yararlanılmasını sağlar. Belirli dönemlerde yenilenebilen bir pakettir. Bu sigorta paketi kapsamında evde bakım, checkup, rehabilite hizmetleri, diş, evden bakım, yatış sonrası fizik tedavi ve ayakta tedavi hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Özel Sigorta Nerede ve Nasıl Yaptırabilirim?

Özel sigortalar, yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla yapılmaktadır. Bazı sigortalar zorunludur bazıları ise isteğe bağlı olarak yaptırılır. Özel sigorta primi zorunlu olan sigorta türlerinden biridir. Çalışan kişilerin kendisinin veya işverenleri tarafından ödenen, çalışanların sağlık hizmetlerinden faydalanmasını ve belirli gün prim yatırılması akabinde çalışanlara emeklilik hakkı veren bir sigortacılık faaliyetidir.

İsteğe bağlı özel sigorta yaptırmak isteyenler bazı unsurlara dikkat etmesi gerekir.  Öncelikle sigortacılık faaliyetleri hakkında kişisel bir araştırma yapılması önerilir. Daha sonra yetkili sigorta şirketleri ile görüşerek bilgi alınmalıdır. Sigorta şirketlerinin yetkili olduğundan emin olunuz.

Yaptığınız görüşmeler sonrasında ekonomik durumunuzu, size özel sunulan uygun ödeme planını, yaptırmak istediğiniz sigorta ve kapsamını, ek teminat yaptırabilme olasılığını göz önünde bulundurarak size en uygun olan sigorta acentesine karar verin. Yaptırmış olduğuz sigortaları e-devlet sayfası özel sigorta sorgulama bölümünden de takip edebilirsiniz.

Başka İçerik:  Motosiklet Ekipmanları Olmazsa Olmazları

Sigorta Yaptırmanın Avantajları

Sigorta Yaptırmanın Avantajları

Sigorta yaptırmak hem kendimiz hem de yaşadığımız çevre için oldukça önemli bir faaliyetidir. Sigorta yaptırmanın avantajı yapılan sigorta türüne göre değişir. Tüm sigorta türlerinin en temel faydası kayıpları telafi etmek ve riskleri paylaşmaktır. Bu sayede bireysel olarak altından kalkamayacağınız olaylarda uzanacak bir yardım eli olur. Bu durum sizlere psikolojik olarak da yarar sağlar. Masraflarınız karşılanır. Mal varlıklarınız ve geleceğiniz güvence altına alınır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap