Özbek Mutfağının Özellikleri

Orta Asya Türk mutfağı kültürü olarak bir çok lezzete sahip olan Özbek mutfağının özellikleri, yaşam şartları, iklim ve yetiştirilen ürünlerle birlikte çeşitli..

Orta Asya Türk mutfağı kültürü olarak bir çok lezzete sahip olan Özbek mutfağının özellikleri, yaşam şartları, iklim ve yetiştirilen ürünlerle birlikte çeşitli pişirme yöntemleri sayesinde farkını ortaya koymaktadır.

Özbek Mutfağının Özellikleri

En çok bilinen lezzetlerinden biri Özbek pilavıdır. Etli ve havuçlu yapılan Özbek pilavı, sofraların baş tacıdır. Bununla birlikte ayvalı pilavı da çok dikkat çekmektedir.

Özbek mutfağında, kalorisi yüksek ve doyurucu yemekler ön plana çıkmaktadır.
Et ve hamur işleri ile yapılan bir çok lezzet türü vardır. Ekmeğin de her türlü hali pişirilmektedir. Çorba tüketimi de Türkiye’de olduğu gibi çok yaygındır. Mastava ismine sahip olan çorbaları çok meşhurdur.

Hayvancılığın gelişmiş olduğu Özbeklerde süt ile yapılan ürünler de bir hayli fazladır. Çökelek peyniri, ekşimiş ve kaymak sıkça tüketilir.
Kavun, karpuz, üzüm, şeftali, erik, ayva, incir gibi meyvelerin tüketimi bir hayli önem arz etmektedir.

Meyveleri kurutulmuş ya da reçel ve marmelat olarak da tüketmektedirler.
En çok tüketilen yemeklerden birisi de; etli mantıdır. Kıymalı yapılan mantıda, soğan bolca kullanılır.

İçecek olarak çayı fazlasıyla tüketmektedirler. Seramik çaydanlıkta demlenen çayları meşhurdur.
Kemikli et yemekleri bir hayli popülerdir. Kemiksiz pişirilen yemeklerden arta kalan kemikler kaynatılır ve suyu tüketilir.

Baharat ve acı tüketimi çok yaygındır.
En çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında tandır, buharda pişirme ve toprak tencereler tercih edilmektedir.

Özbek Pilavının Tarifi

3 su bardağı kadar pirinci ayıklayıp, yıkayın. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekletip bekletin. Su soğuyunca, tencerede tereyağını eritip soğanı kavurun. 500 gram kadar koyun etini de ilave edip 5 dakika kadar kavurmaya devam edin. 3 adet rendelenmiş havucu ilave edin ve karıştırın.

En son olarak süzülen pirinci de ekleyip 5 su bardağı kadar su ve tuzu ekledikten sonra pişmeye bırakın. Çok yüksek ateşte 10 dakika kadar pişirip altını kısın ve çok kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Pilavın üzeri göz göz olmaya başlayınca ocağı kapatın ve tencerenin kapağı altında bir havlu ya da bez koyup pilavı demlenmeye bırakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap