.
.

Otomatik Katılım Sisteminin Şirketlere Uyarlanması

.
.

Otomatik Katılım Sisteminin Şirketlere Uyarlanması Otomatik katılım sistemi zorunlu bireysel emeklilik sistemi olarak devreye girdi. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmiş olan otomatik katılım sistemi şartlarında bu sistemden faydalanacak olan şirkette 5 ya da 9 çalışan olması gerekiyor. Bu şirketler küçük kuruluş olarak sınıflandırılarak Otomatik Katılım Sistemine dahil oluyorlar. Bu sistemin adının kısaltması ise OKS olarak biliniyor.

Yeni yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sistemi özel şirketlerde ya da kamu kuruluşlarında çalışmakta olan 45 yaş altında bireyler için Bireysel Emeklilik Sistemi koşullarından faydalanmalarını sağlıyor. Otomatik katılım sistemi doğrultusunda sisteme dahil olan bireylere ilk iki ay içerisinde cayma hakkı da tanınıyor. Bireysel emeklilik cayma hakkı koşullarını kullanmayıp otomatik katılım sistemi üzerinden kaydını devam ettiren çalışanlara ise yüzde 25 oranında destek sağlanıyor.

Otomatik Katılım Sistemi İçin Gerekli Koşullar 

Otomatik Katılım Sistemi işverenlere ve çalışanlara kolaylık sağlamak amacı ile geliştirildi. Otomatik Katılım Sistemi kapsamında işverenlerin herhangi bir emeklilik şirketi ile anlaşma yapmış olmaları gerekiyor. Otomatik Katılım Sistemine dahil olan işverenler anlaşmış oldukça emeklilik şirketi tarafından alınan teklifleri aylık katkı payı belirlemek için çalışanlarına sunuyorlar.

Daha sonra bu teklifleri kabul eden çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinden bilgileri emeklilik şirketine aktarılıyor. Otomatik Katılım Sistemi dahilinde bir diğer aşamada ise çalışanların aylık ödemelerinden katkı payı kesintileri yapılıyor ve Bireysel Emeklilik Sistemi üzerine aktarılıyor.

Otomatik Katılım Sisteminden Yararlanmayan Kurumlara Uygulanan Yaptırımlar

Otomatik Katılım Sistemi bütün özel ve kamu kuruluşlarının uygulaması gereken bir sistemdir. Otomatik Katılım Sistemi kapsamında bulunan yükümlülükler işverenler tarafından uygulanmadığı takdirde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işverene para cezası kesiliyor.  Aynı zamanda Otomatik Katılım Sistemi yükümlülüklerini eksik bir şekilde yerine getiren işverenlere de para cezası uygulanıyor.

Başka İçerik:  Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

.

Otomatik Katılım Sistemi kapsamında işverenler her ay düzenli bir şekilde çalışan sayısına göre katkı payı kesintisi yatırmaları gerekiyor. Bu katkı payı aktarmaları geciktiği ya da eksik aktarıldığı takdirde şirketteki çalışanların kalktı payı birikimlerinde kesinti uygulanıyor. Ayrıca çalışanların otomatik katılım sistemine katılımına en fazla 3 ay ara verilebiliyor.

Otomatik Katılım Sisteminde Bireysel Emeklilik Koşulları 

Özel ve kamu kuruluşlarının yapması gereken otomatik katılım sistemi kapsamında çalışanlar için uygulanan bireysel emeklilikte 10 yıl birikim sağlayan çalışanlar 56 yaşını doldurdukları zaman emeklilik koşulları sağlanmış oluyor. Aynı zamanda bu kişiler 10 yıllık sağladıkları birikimi toplu olarak da alabilirler.

Bireysel Emeklilik kapsamında emekli olan bireylere her ay düzenli bir şekilde ödeme yapılıyor. Her ay ödenen maaş miktarı ise katılımcılar tarafından belirleniyor. Ayrıca bireysel emeklilik sistemi sayesinde emekli olan bireyler ödemelerini yıllık gelir sigortasına da dönüştürebilirler. Yıllık gelir sigortası ise ödemeleri geri alan bireylere devlet tarafından yüzde 5 oranında katkı da sağlanıyor.

Otomatik Katılım Sisteminin Sağladığı Avantajlar 

Otomatik Katılım Sisteminin Sağladığı Avantajlar 

Otomatik Katılım Sistemi çalışanların bireysel emeklilik sisteminden faydalanmalı sağlanıyor. Bu sisteme kayıt olan çalışanlar için devlet tarafından 1000 lira katkı sağlanıyor. Ayrıca otomatik katılım sistemi ile bireysel emeklilik sistemine dahil olan bireyler için bu katkıya ek olarak ayda yüzde 25 oranında devlet desteği de yer sağlanıyor.

Otomatik Katılım Sistemi kapsamında bireysel emekliliğe dahil olan bireyler emeklilik hakkına sahip oluyorlar. Üstelik devlet sigorta katkısı sayesinde emeklilik için yapılan birikime ek olarak getirisi yüksek oluyor. Çalışanlar için Otomatik Katılım Sisteminde bulunan bireysel emeklilik sisteminin en büyük avantajı ise çalışmaya ara verildiğinde dışardan da ödeniyor olmasıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap