Otomatik BES için İkinci Adım Atıldı

Otomatik BES için İkinci Adım Atıldı BES olarak tanımlanan bireysel emeklilik sistemi, kişilerin bu sistem sayesinde birim yapmasını ve emeklilik daha kaliteli bir hayat standartlarına sahip olmasını sağlar. BES sistemine aktardığınız paralarınıza %25 devlet katkısı eklenerek birikimlerinizin artması sağlanıyor. Siz de BES sistemi ile para birikip hem de devlet katkısı almak istiyorsanız tek yapmanız bu sisteme başvurmaktır. 18 yaşını tamamlamış ve fiil ehliyetine sahip olan herkes bu sisteme başvuru yapabilir.

Ayrıca bu sisteme girmek isteyen kişilerin çalışıyor olma şartı da bulunmuyor. Artık Otomatik Katılım Sistemi ile bu sisteme girmek net bir tıklama kadar kolaydır. OKS sistemi sayesinde kişiler uzun uzun beklemekten kurtuluyor ve her geçen gün OKS ile kayıt olabiliyor. 45 yaşının altında kişilerin işverenleri tarafından da otomatik olarak bireysel emeklilik sistemi yapılabiliyor. Siz de geleceğiniz için çalışırken bir taraftan da birikim yapmanızı ve özel ek devlet katkılarından faydalanabilirsiniz.

OKS Yasal Düzenlemeleri
OKS Yasal Düzenlemeleri

1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren OKS yasal düzenlemeler ile ilk aşamalarda 1000 ve daha fazla çalışana sahip özel sektör, genel ve özel bütçeli idarelerde çalışan memurlar ve bunların yanı sıra 1,3 milyon çalışanı ile mahalli idareler, KİT’ler ve 2 milyon 701 bin 69 kişi BES katıldı. Otomatik katılım sistemi 2022 yılından 2022 yılına kadar kullanıcıları kendine çekmeyi başladı.

Günümüzde otomatik katılım sistemine talep arttı ve çalışanlara bu sistemde dilediği kadar kalma hakkı verildi.  Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 2022 yılı başın itibariyle Bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısı 6.900.590 olarak belirlendi. BES sisteminde sözleşme ve sertifika sayısı ise ilk yıllara göre daha fazla artarak 8,3 milyona ulaştı.

Başka İçerik:  Sağlık Sigortası Plan Türleri

Otomatik BES ile Bireysel Emeklilik Fonları Değer Kazandı
Otomatik BES ile Bireysel Emeklilik Fonları Değer Kazandı

Otomatik BES ile Bireysel Emeklilik Fonları Değer Kazandı

Çok iyi bir ilerleme kaydeden sistemde fonlarda büyümeye başladı. Sistemde yer alan fonun büyüklüğü ise 137.091,4 milyon lirası katılımcı, 21.253,5 milyon lirası ise devlet katkısı olarak hesaplandı. Yani sistem fonunda toplam olarak 158.345 milyon lirayı bulunuyor.

Ayrıca 2022 yılında teşvik sistemi de değiştirildi. Daha önceki yıllarda Bireysel emeklilik sistemine katılım sağlayan kişilere vergi avantajı sağlanıyordu. Vergi avantajı ile aylık, beyannamesini teslim eden kişiler yıllık olarak yararlanma sağlayabiliyordu. Yani bir bakıma katılım aşamasında daha az vergi ödüyor ve katkı paylarının bir kısmını alabiliyorlardı.

Fakat emekli olmaktan ayrılan kişiler devlet tarafından geri alınıyordu. Bu durum da kişilerin fikirlerini olumsuz etkiliyordu. 2022 yılında sağlanan vergi teşvikinin sisteme katılımı ile insanların olumsuz düşünceleri yıkıldı ve teşvik sistemi tamamen değiştirildi. Sisteme katılan kullanıcılara devletin de katkı yapmasına ilişkin farklı düzenlemeler yapıldı.

Devlet Tarafından Eklenen Katkı Payı
Devlet Tarafından Eklenen Katkı Payı

Devlet Tarafından Eklenen Katkı Payı

Yeni sistemde sisteme katılan herkes için devlet yatırılan miktarların üzerine bir katkı payı ekledi. Bu katkı payı ise %25 olarak belirlendi. Mesela siz BES sistemine katıldığınız ve aylık olarak 1000 lira Bireysel emeklilik sistemine ödeme yaptınız bu durumda devlet size 250 lira katkıda bulunuyor. Yani bir kişi bu hesaplama ile bir yılda 12 bin lira biriktirirken devlet katkısı sayesinde 3 bin lira daha biriktirmiş oluyor. Toplamda 15 bin lira para kazanıyor.

Fakat devlet katkısı katılımcının açtığı hesapta ne kadar kaldığına bağlı olarak belirleniyor. Sistemde belirli bir zaman diliminde kalmak gerekiyor. Mesela devlet katkısı almak isteyen bir kişi en az 3 yıl sistemde kalması gerekiyor. Daha sonra ise devlet katkı payı oranı devreye giriyor. 3 yıl kalan bir kişi katkı payının yüzde 15’i alırken on yıl kalan ve 56 yaşını doldurmayan kişi yüzde 60 oranında alabiliyor.

Başka İçerik:  Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı 5 Aşama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap