Oruç Kaçıran ve Kaza Orucu Borcu Olan Kimse Nafile Oruç Tutabilir mi? Kaza Borcu Olan Kandil Orucu Tutabilir mi?

Oruç tutmak Müslümanlar için önemli Salih ameller arasında yer almakla beraber bazı durumlardan ötürü tutulamayan oruçlar kaza orucuna bırakılır. Kaza orucu ise Ramazan dışında istenilen zamanlarda Allah rızası için niyet edilerek tutulur. Aynı zamanda bir de nafile orucu bulunmaktadır. Nafile orucu ise bilhassa kandil gibi maneviyatın doruk noktaya ulaştığı zamanlarda tutulan ve Müslümanların önem verdiği oruç türüdür. Oruç kaçıran kişilerin nafile oruç tutmasında sakınca var mıdır? Tutmadığı oruçlar olan kişiler kandil orucu tutabilir mi? Sık sorulan soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. 

İşte bu yüzden kaza orucu ile nafile orucu arasında da benzerlikler görülür ve her ikisiyle alakalı soru işaretleri olduğu gözlemlenir. Örneğin henüz kaza orucunu tutmayan birisinin kandil geldiğinde nafile orucu tutması ne kadar doğrudur bunların başında geliyor. Tabii ki bununla alakalı pek çok görüş beyanı var. Aynı zamanda mezhep olarak da farklılıklar olduğu gözlemlenebiliyor. 

Yaygın bir inanışa göre ise hem kaza hem de nafile orucu için niyet eden Müslümanlar olduğunu gösteriyor. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı bir kenarda dururken, önemli olanın Allah yolunda Salih amele yönelmek ve niyeti buna göre vermek olduğunu vurgulayalım. Allah’a yönelerek içten niyet edip tutulan oruç kaza orucu da olsa, nafile orucu da olsa sevabı oldukça büyük olacaktır. Burada sevap yarıştırmak bir Müslüman tarafından düşünülecek en son şey olmalıdır. Önemli olan Allah’a edilen ibadettir. 

Oruç Kaçıran ve Kaza Orucu Borcu Olan Kimse Nafile Oruç Tutabilir mi? Kaza Borcu Olan Kandil Orucu Tutabilir mi?
Oruç Kaçıran ve Kaza Orucu Borcu Olan Kimse Nafile Oruç Tutabilir mi? Kaza Borcu Olan Kandil Orucu Tutabilir mi?

Kaza Orucu Bulunan Kişinin Nafile Orucu Tutması Mümkün Mü?

İlahiyatçılar arasında en güvenilir isimlerden birisi olan Mustafa Karataş bu konuyla alakalı pek çok farklı mezhebi ele alarak farklı sonuçları ortaya koymuştur. Çünkü kaza orucu varken nafile orucuna niyet etmek ile ilgili kafa karıştırıcı fazlasıyla söylem var. Öncelikle bu iki oruca birden niyet etmek söz konusu değildir. Aynı zamanda Şafi mezhebinde borçlu olma durumunda borcu ödemek önceliğe tabiidir. Öyle ki borcu olan hayır hasenata yönelemez. Önce borcunu ödemesi gerekir şeklinde bir ifade yer alır. 

Dolayısıyla Şafi mezhebini ele alacak olursak nafile orucuna niyet etmek yerine söz konusu kaza orucunuza niyet etmeniz en doğrusu olacaktır. Nafile orucuna kaza oruçlarınız bittikten sonra nail olabilirsiniz. Hatta yalnızca oruç değil aynı zamanda namaz kazanız varsa bunu da tamamladıktan sonra nafile orucuna niyet etmek daha yerindedir. 

Hanefi mezhebinde ise kaza orucu olması nafile orucu tutmaya engel değil. Nafile ibadetlerin Hanefi mezhebinde ahiret sorgusunda farz ibadetlerden eksik kalanlar için tamamlayıcı bir etkisi vardır. Dolayısıyla herkesin ilk önceliği farz ibadetler olmakla beraber eksik olan ibadetlerini tamamlamak üzere nafile ibadetlere yönelmesi mümkün hale gelmiştir. Hanefi mezhebinde kaza orucu varken ya da kaza namazı varken nafile orucuna niyet etmenin bir sakıncası yoktur. Yine de kaza orucunu tutmanın ve namazını kılmanın da kesinlikle unutulmaması gerekmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap