.
.

Oruç İken Adet Olunursa Ne Yapılır? Adet Orucu Bozar Mı?

.
.

Müslüman olan kadınların ibadet ederlerken aklına takılan en önemli soru işaretlerinin başında adet dönemi geliyor. Zira peygamber efendimiz(SAV) pek çok hadisinde hayız durumlarında ne gibi önlemler alınacağını, hangi ibadetlerin yapılamayacağını sık sık dile getirmiştir. Bunun dışında da ayeti kerimeler pek çok açıdan yol gösterici olmaktadır. Ayda bir kadınların regl olması ile beraber adet kanamaları başlar. 

Bir haftalık bir süreci kapsadığı için ve her ay tekrarlanan bir döngü olarak görüldüğü için normal şartlarda da Ramazan ayında illa ki bir haftalık bir süreç hayız olarak nitelendirilir. Ergenlik çağına girmiş olan her kadın bu süreçten sonra adet olmaya başladığı için oruç tutarken adet lekesi olması orucu etkiler mi sorusu küçük yaşlardan itibaren sorulmaya başlanır. 

Regl döneminde abdest alınamayacağı ve temiz bir biçimde Rabbinin huzuruna çıkamayacağından dolayı kadınlara namaz kılmak bu dönemlerde farz değildir. Aynı şekilde kadınlara bu muafiyet oruç için de sağlanmıştır. Daha doğrusu adet döneminde kadınların oruç tutması haram kılınmıştır. Ancak asıl merak edilen nokta oruç için niyet edildikten sonra adet kanaması başlarsa orucun akıbetinin ne olacağıdır. Adet lekesi görüldüğünde oruç bozulmuş mu olur sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir sorudur. 

  • Adet kanaması oruca niyet edildikten sonra başladıysa bu fark edildiği andan itibaren oruç bozulabilir. Sonrasında bozulan oruç kaza edilir ve münasip bir zamanda tutulur. 
  • Aynı zamanda adet dönemi boyunca farz olan oruç tutmak ibadetinden muaf tutulmuş olan kadınlar sonrasında bu oruçların kazasını tutmalıdır.
  • Kadınlar adet dönemindeyken yapması gereken namaz ibadetinden tamamıyla muaftır ve sonrasında kazalarını kılmalarına gerek yoktur. Ancak adet döneminde denk gelen oruç ibadetleri için sonrasında kazasını tutmak gerekir. 

Adet Lekesi Orucu Bozuyor Mu? 

Adet gören kadınların adet olduğunu fark etmesi durumunda orucunu bozması gerekir. O noktadan sonra orucu bozmalı, adet dönemi bitene kadar da tutmamalıdır. Sonrasında uygun bir zaman geldiğinde bu oruçların kazasını tutması uygundur. Bununla alakalı olarak Hz. Aişe’nin yanına gelen bir kadın kendisine ‘’Adet gördüğümüzde namazın kazasını kılmamız gerekmiyor ama orucun kazasını tutmamız gerekir. Bu nedendir?’’ diye sormuştur. 

Hz. Aişe ona Harüriyeden olup olmadığını sorduktan sonra hayır cevabını aldı. Ardından ise ona dönerek ‘’Vakti zamanında hayır iken oruçlarımızın kazasının tutulması emredildi. Namazın kazasını kılmak emredilmedi’’ dedi. Aslında burada da İslamiyet’in kadınlar üzerinde ne kadar etkili bir kolaylık sağladığı görülebiliyor. Ramazan ayı yalnızca yılda bir kez gelir ve 30 gün boyunca oruç tutmamız emredilir. 

Kadınlara bu 30 günlük süreçte bir haftalık hayızlık dönemi boyunca söz konusu olacak olan kaza oruçlarını tutması emredilmiştir. Ancak namaz ibadeti için böyle bir kaza emredilmiş olsaydı yıl boyunca her adet döneminden kalan namaz borçları birikebilirdi. Ki Allah(c.c) katında ne olursa olsun namaz borcuyla gitmek son derece kaçınılması gereken bir davranıştır. 

.

Velev ki niyet edildikten sonra bir kadın adet lekesini fark etti ve regl kanamasının başladığını anladı. Burada isterse yemesinde ve içmesinde bir mahsur yoktur. Çünkü farz ya da nafile orucu olması fark etmeksizin adet kanaması ya da akıntısı başlayan bir kadının orucu hali hazırda bozulmuştur. Sonrasında kazaya bırakılmalıdır. Tabii ki yemeye içmeye başlarken oruç tutanlardan uzak olmak etik açıdan önemlidir. 

Kadınlara yönelik olarak İslamiyet’in sağladığı bu kolaylık aslında bizlere de örnek teşkil etmelidir. Bir noktada Allah(c.c) bile adet dönemlerinde onlara bir nevi izin vermiş oluyor. Onları birçok görevinden ve zorunluluğundan muaf tutuyor. Bu kapsamda bizler de onlara daha anlayışlı, daha hassas ve daha duyarlı yaklaşmalıyız. 

Adet Gören Kadınların Okuyabileceği Zikirler 

Adet dönemi boyunca kadınlar bildikleri ayetleri ezberden okuyabilirler. Aynı zamanda aşağıdaki zikirleri de çekebilirler. 

  • Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh.
  • Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi​.
  • Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm.
  • Subhanallah (33 defa), Elhamdülillah (33 defa), Allahu ekber, La ilahe illallah (33 defa)
  • Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.’
  • Sübhanallahil melikul kuddüs
.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap