.
.

Organik Gıdalar Nasıl Anlaşılır, Farkı Nedir?

Organik besinler diğer gıdalara göre fazla işlem görmediği için daha sağlıklıdır. Kimyasallardan uzak ürünleri anlamak için %100 organik ibaresini görmelisiniz.

.
.

Birçok hastalığın temel sebeplerinden birisi yanlış tarım yöntemleri ve hayvansal bakımın farklı noktalara ulaşmasıdır. Aslına bakarsanız geleneksel tarım olarak bilinen ve uzun yıllardan beri hayatımızda olan üretimin sağlıklı kabul edildiğini söylemeliyiz.

Ta ki son yıllarda yapılan araştırmalara kadar bu kanı halen daha geçerliliğini koruyordu. Fakat artık daha fazla mahsul ya da daha verimli bir ürün elde edebilmek için farklı bir takım seçeneklere başvuruluyor.

Örneğin organik gıdalar arasında bulunan birçok bitkisel besinin doğal gübrelemelerle üretildiğini söyleyebiliriz. Yanı sıra geleneksel tarım ürünlerine baktığımızda her an her yerde görebileceğimiz kimyasal tarım ilaçlarıyla üretildiğini anlayabiliriz. Normal şekillerde üretilen besinlerin halen daha piyasada yoğunlukta olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü organik gıdalar daha fazla meziyet gerektiriyor ve daha fazla önemseniyor.

Dolayısıyla yalnızca lüks muhitlerde ve belirli alanlarda satışı yapılan organik gıdalar yayılmaya başlamış gibi görünse de normal besinlerin yerini uzun bir süre alamayacak gibi duruyor.

Bunu marketlerde en net haliyle görebilirsiniz. Birçok ürünün üzerinde %100 organik ibaresine rastlayamazsınız. Hatta organik ibaresine rastladıklarınız bile bileşen olarak sunulur. Sağlığımızı tehdit etmeyen sebzeler ve meyveler, hayvansal gıdalar, süt ve süt ürünleri tamamıyla bu grup içerisine dahil edilebilir.

Günümüz şartlarını iyi değerlendirmeye özen gösteren çiftçiler ve hayvancılar maalesef ki kâr marjı için insan sağlığını daha da hiçe saymaktadır. Geniş bir kitle için üretilmesine karşın en sık aldığımız ürünlerde bile GDO yani genetiğiyle oynanmış ürünlere rastlanabiliyor. Bu sağlık kuruluşlarınca önlenmeye çalışılsa da her geçen gün daha fazla verim için uygulanmaya devam ediliyor.

.

Organik Gıdalar Nasıl Anlaşılır?

Organik gıdalar nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız bunun çok kolay bir yolu var. Çok önceden doğal kabul edilen üretim şekilleriyle bizlere sunulan organik besinler aslına bakarsanız çok net bir biçimde bizlere sunulabilmektedir. Diğer besin gruplarından farklı olarak günümüzde görmeye alıştığımız manzaradan bir hayli değişik bir ürün grubu olarak gözükebilir.

Son yıllarda elma, domates ya da benzeri sebze ve meyvelerin tamamının boyut olarak, şekil ya da yapı olarak aynı niteliklere sahip olduğu dikkatinizi çekmiştir. Bu noktada organik besinler aynı ölçütlere sahip olmazlar. Çünkü yalnızca doğal gübreleme ve doğal yöntemlerle yetiştirilirler.

Üzerlerinde tarım ilaçları uygulanmadığı için kurtlanmalar ve şekil bozuklukları gayet doğaldır. Her ne kadar diğer birbiriyle aynı ürünler size daha sağlıklı gibi gözükse de tam tersine organik gıdalar en sağlıklı besinler arasında bulunur.

Bunu anlamanın bir diğer yolu ise artık süpermarketlerde satışa sunulan ürünlerden geçer. Ürün etiketlerinde %100 organiktir ibaresi bulunan besinlerin Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından onaylanarak bu etiketi bastıklarını belirtebiliriz. Fakat %100 ibaresini görmediğiniz hiçbir gıdanın tamamen organik olmadığı da bir gerçektir.

Genelde ürünlerde organiktir ya da yüzdesel bir değer ile organiktir ibaresi bulunuyorsa bu hibrit bir ürünü tanımlamaktadır. Yani ürünün yarı organik yarı geleneksel yöntemlerle yetiştirildiğini, hayvanların ilaçlarla ve besi seçenekleriyle büyüdüğünü göstermektedir. Dolayısıyla organik ürünler günümüzde sağlığımız için en önemli faktörken ulaşımı da zor olan yiyecekler arasında bulunuyor.

Organik Gıdaların Diğerlerinden Farkı Nedir?

.

Organik gıdalar doğal mı ya da doğal olan besinler organik mi gibi kafa karıştıran çok fazla soru işaretine rastlayabiliyoruz. Bunu en iyi şekilde özetlemek gerekirse organik gıdaların avantajları arasında sağlıklı oluşları bulunmaktadır. Genellikle besinlerin sağlık açısından değerli olmaları için belirli bir mineral, vitamin ya da farklı enzimler içermesi, bu enzimlerin haricinde de yetiştirilirken ilaç kullanılmaması gerekir.

Fakat kimyasal gübreler bitkisel gıdaları çok kısa sürelerde çok daha fazla çıkararak bu enzimlerin oluşumunu engellemektedir. Tarım ilaçları belki besinin kurtlanmasını önlüyor olabilir. Ancak birçok vitamin içinde ölüm anlamına geliyor.

Eğer sağlıklı beslenmek istiyorsanız kesinlikle organik gıdalar tüketmeniz gerekir. Aksi halde tükettiğiniz süt ve süt ürünleri, et ürünleri, bitkisel ürünler, sebzeler ve meyveler kesinlikle doğal yollardan bir alım sağlayamayacaktır. İçerisinde bulunduğunu düşündüğünüz enzimlere ulaşamayacaksınız. Haliyle sizin içinde tarımsal faaliyetler, hayvancılık ilkeleri ve organik tarım haberleri dikkat çekmeye başlayacaktır.

Organik yiyecekler arasında son zamanlarda belirgin bir artış yaşandığı doğru olsa da bu konuda net bir biçimde genele hitap etmenin çok mümkün olmadığını düşünüyoruz. Fiyat yönünden de ulaşılabilirlik açısından da bu geçerli olan bir durumdur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap