Oksitlenmiş Lekeler Nasıl Temizlenir?

Metaller üzerindeki oksitlenmiş lekelerin temizliği için; pas sökücüler, silikon kremi, sıvı yağ ve vazelin gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.

Genellikle alışılmış olan oksitlenmiş metal lekeleri kapı kollarında görülür. Fakat pasla beraber oksitlenmeler kapı kilitlerinde, metal ya da demir eşyalarda sıkça karşımıza çıkabilir. Bunu en net görebileceğimiz yer kapı kolları olduğundan ötürü herkesin aklına ilk gelen temizleme formu bunlara yöneliktir. Aynı zamanda çıkan parçalar olmasından ötürü kolaylıkla pastan arındırılabilmektedir.

Oksitlenmiş metaller için uygulayacağınız yöntemlerin doğrudan üzerine cila ya da boya sürmek olduğunu biliyoruz. Bu yöntemin aslında doğru olmadığını, lekelerin çıkmasından ziyade saklanmasını sağladığını belirtmeliyiz. Günümüzde oksitlenen metal lekeleri hem görsel açıdan hem de dokunduğunuzda size kötü bir hissiyat verebilir. Bunları ortadan kaldırmak için başvuracağınız yollar arasında birkaç farklı metot bulunuyor.

Oksitlenmiş Metallerin Temizliği

Oksitlenmiş metal kapı kolları üzerinden gidecek olursak bunların temizliği esnasında başvuracağımız en önemli temizleme şekli pas sökücülerdir. Fakat pas sökücülerden ziyade farklı ürünlerle temizliğini sağlayabilmekteyiz.

Pas Sökücüyle Oksitlenmiş Metal Temizlemek

Pas sökücü temizlik ürünleri neredeyse pas lekelerinin tamamını sökmektedir. Mevcut lekelerin çıkmasında ve pasların sökülmesinde etkili olsa dahi her zaman oksitlenen metal yüzeylerde %100 başarıya ulaşamayabilirsiniz. Daha çok taze lekelerin ve kirlerin üzerinde kullanışlı olacaktır.

Silikon Kremi İle Oksitlenmiş Metal Temizliği

İlk olarak bir temizlik ürününü kullanmaktan ziyade oksitli lekeleri çıkarmak için üzerini temizlemenizi öneririz. Örneğin bir kapı koluna ister pas sökücü ister silikon kremi uygulayın, ilk etapta temiz ve ıslak bir bezle ovalamanızı öneriyoruz. Böylelikle lekelerin kaynakları sökülür ve lekeyi oluşturan oksitlenmelerde yumuşama olur.

Ardından ise 5 dakika bekleyip silikon kremini oksitlenen metal yüzeye sıkarak ya da yeni bir beze sıkmak suretiyle yüzeye uygulayın. Hem mevcut oksitlenmelerin temizlenmesinde hem de sonrasında oluşacak oksitlenme ya da paslanmaya karşı koruma sağlayacaktır.

Sıvı Yağ ve Vazelin İle Oksitlenmiş Metal Temizliği

Hazırlayacağınız karışım vasıtasıyla oksitlenmiş metalleri bir kabın içerisinde bekletebilirsiniz. Bu bekletme eğilimi lekelerin çıkmasında ve pasların temizlenmesinde son derece etkili olacaktır. Fakat öncesinde temiz ve ıslak bezle yine ovalamanız gerektiğini hatırlatalım.

Sonrasında zeytinyağı, vazelin ve makine yağını karıştırarak hazırlayacağınız karışımın içerisine kapı kolları gibi oksitli metalleri atabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra pasların arındığını, oksitlenen bölgelerin ise azaldığını görebilirsiniz. Çıkardıktan sonra temiz bir bezle yine ovalamaya devam edip tamamen arınmasını sağlayabilirsiniz.

Oksitlenmiş Ev Eşyalarının Temizliği

Kapı kilitleri, kolları ya da metal ve demir olan diğer yüzeyleri mutlaka bir süre kullanıldıktan sonra oksitlenme yapacaktır. Fakat bu yalnızca bu tip noktalarda başımıza gelmez. Aynı zamanda Kettle ya da tost makinesi gibi demir aksamları içerisinde barındıran ufak mutfak aletlerinde yaşanabilir. Oksitlenme sorununu temizlemeden evvel ürününüzün garantisinin devam edip etmediğine dikkat ediniz.

Mevcut belgelerine bakarak dikkatli bir temizlik formu yakalamanız önemlidir. Çünkü bazı ev eşyalarının hassasiyetleri farklıdır. Örneğin su temizliği yaptığınızda aksamına zarar vererek çalışmamasına sebep olabilirsiniz. Unutmamanız gereken şeylerden biriside oksitlenmiş metal yüzeyleri mutfak aletlerinde temizlerken ürünlerin çalışmıyor vaziyette olmasıdır.

Gerek su, gerekse pas çözücüler ve diğer temizlik ekipmanları makinenin elektrik gücüyle ters tepebilir ve kısa devreye yol açabilir. Haliyle oksitlenen yüzey temizliği ile beraber hem eşyaların bozulma riski, hem de size bir zarar verebilme olasılığı doğabilir. Mevcut mutfak eşyalarınızda monte ve demonte özelliği varsa kesinlikle oksitlenmiş yüzeyler ayrı olarak temizlenmelidir. Hazırladığınız karışımın içerisine yatırarak çok rahat bir biçimde efor harcamadan bunu başarabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap