Nektarin Neye İyi Gelir? Nektarinin Faydaları, Zararları ve Kalori Miktarı

Nektarin kanser gibi rahatsızlıkların önlenmesine iyi gelir. Faydaları her ne kadar çok olsa da kalorisi nedeni ile aşırısı zararlı olabilir.

Nektarin

Turunçgiller familyasından olan ve tüketimi herkes tarafından bir hayli sevilmekte olan nektarin, şeftali meyvesinin tüysüz ve daha sert bir formudur.

Daha çok sıcak, ılıman tropikal iklimlerde yetişmekte olan nektarin meyvesinin tadı oldukça tatlıdır. İç kısmı sulu ancak sert bir meyvedir. Elma gibi sert olan bu meyvenin görüntüsü ise Şeftali ile aynıdır.

Tek farkı ise sert olması ve kabuklarının üzerinde tüy bulunmamasıdır. Özellikle de bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük bir role sahip olan bu meyvenin iç kısmı sarı ya da turuncudur.

En oldun haledeyken yenebilen meyvenin yeni olgunlaşmaya başladığı zaman da yenilebilmesi mümkündür. Şeftaliyle olan benzerliği oldukça fazladır.

Ancak kabuğunda bulunan tüylerden ötürü şeftaliyi sevmeyenler ve yemeyenler, tadıyla, kokusuyla ve görüntüsüyle tıpatıp benzer olan bu meyveyi tüketebilirler. İster kabuklu bir şekilde ister kabuksuz bir şekilde tüketimi mümkündür. Kabuğunu soyarak ya da üzerine bırakarak elma gibi tüketebilirsiniz.

Nektarin Nasıl Saklanır?

Daha çok yaz aylarında ve ilkbahar aylarında olgunlaşan ve tüketilmesi gereken bu meyve türüne dair en çok merak edilen soru ise nektarin nasıl saklanır sorusudur.

Şeftaliye oranla daha sert bir meyve olan bu meyveyi buzdolabı koşullarında saklayabilirsiniz. Eğer miktar olarak çok fazla aldıysanız, balkonlarınızda serin ve gölgeli alanlarda da saklayabilirsiniz.

Güneş alan ve çok sıcak bir alanda saklanan meyvenin bozulma ve çürüme oranı daha hızlı ve daha fazladır. Bu nedenle en uygun saklama koşulu buzdolabıdır.

Buzdolabının standart soğukluğunda rahatlıkla bir hafta kadar saklanabilir. Kış aylarında tüketmek istediğinizde ise, buzdolabı poşetlerine küp küp doğranmış şekilde ya da bir bütün şeklinde koyabilir ve derin dondurucu kısımlarında saklayabilirsiniz.

Nektarin Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Gurme lezzetlere merak salan kişiler tarafından nektarin yemeklerde nasıl kullanılır sorusu da en çok merak edilen sorulardan birisidir. Tatlı ve sert bir yapısı olan bu meyveyi tüm tatlı ve pasta tariflerinde kullanabilirsiniz.

Özellikle de meyveli ve beyaz kremalı pastalarda ister süsleme amacıyla isterseniz de içerik malzemesi olarak tercih edebilirsiniz.

Her türlü kullanımı tariflere lezzet ve farklı bir aroma katmak için uygundur. Sert yapısını yumuşak hale getirmek ve pastalar üzerinde hoş bir görünüm sağlamasına olanak sunmak için şeffaf jeller ile kaplayarak pastaların üzerine bırakabilirsiniz.

Aynı zamanda meyveyi küp küp doğrayarak robottan geçirerek buzlu ve köpüklü bir içecek hazırlayabilirsiniz. İçecek dışında ise reçel ve marmelat yaparak kahvaltı sofralarınızı daha renkli bir hale sokabilirsiniz.

Nektarin Faydaları

Vitamin açısından oldukça faydalı ve zengin bir içeriğe sahip olan nektarin faydaları saymakla bitmiyor.

Vücutta bulunan tüm zararlı atıkların dışarı atılmasına olanak sağlayan bu meyvenin ek gıda olarak kullanılması da tavsiye edilir. İlaç yapımından kozmetik yapımına kadar birçok alanda kullanımına yer verilen meyvenin obezite ile savaşan meyveler içerisinde olduğu bilinir.

İçerdiği potasyum miktarı sayesinde potasyum eksikliğini ortadan kaldırır. Ayrıca çeşitli asit türlerine sahip olduğu için de tümör ve virüs gibi değerlerin vücudun herhangi bir yerinde büyümesine engel olur.

Nektarin Nelere İyi Gelir?

Nektarin nelere iyi gelir sorusu da en çok yanıt aranan sorulardan birisidir. Göz sağlığına olan faydalarıyla bilinen meyvenin kanseri önleyici bir etkisi vardır. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı da oldukça koruyucu bir görevi üstlenmektedir.

İçerdiği besin değerlerinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda yüksek dozda vitamin içerdiği için tüm gribal enfeksiyonlara, grip ve soğuk algınlığı gibi özel hastalıklara karşı da doğal bir ilaç olarak tercih ediliyor.

Nektarin İçindeki Vitaminler

Nektarin içindeki vitaminler C vitamini ve E vitamini olarak bilinir. Yüksek dozda C ve E vitamini içerdiği için bağışıklığı gerçek anlamda güçlendirici özelliğe sahiptir.

Aynı zamanda kalp rahatsızlıklarını da engelleyen bu meyveyi her yerde bulmanız mümkündür. Daha çok orijinal olanlarını ise tropikal bölgelerde ve Akdeniz bölgesinde bulabilirsiniz.

Tüm vitaminleri, potasyum ve fosfor içeriği sayesinde, el, ayak, tırnak ve saç gibi, cilt ve deri gibi alanlara da fayda sağlıyor. İster yaz ve bahar aylarında direk olgunlaştıkları zaman tüketebilir, isterseniz de kış aylarına derin dondurucularda saklayarak tüketebilirsiniz.

Nektarin Kalorisi

Diyet yapanlar tarafından en çok merak edilen konu ise nektarin kalorisi olarak kayıtlara geçiyor. 1 gramlık bir nektarinde yaklaşık olarak 44.2 oranında kalori bulunuyor.

Oldukça düşük kalorili olduğu için kesinlikle kilo aldırmıyor. Kaloriyi oluşturan besin değerleri ise %89 oranında karbonhidrat, %3 oranında protein ve %8 oranında yağ olarak biliniyor.

Besin değerleri oldukça zengin ve oldukça dengeli bir şekilde dağılım gösteren bu meyvenin 100 gramlık miktarında ise 440 kalori karşınıza çıkar.

Günde bir adet orta boyu nektarini düzenli olarak tüketmeniz ve faydalarından bu şekilde etkilenmeniz gerekir. Ancak bundan daha fazla tüketerek kilo alma riskine yer vermemelisiniz.

Aynı zamanda içerdiği karbonhidrat oranı, protein oranı ve yağ oranı oldukça idealdir. Bu nedenle 110 gramlık bir porsiyon nektarini bir gün boyunca istediğiniz saat aralıklarında tüketebilirsiniz.

Nektarin Zararları

Faydaları gibi en az nektarin zararları da merak edilen durumlar içerisinde yer alıyor. Birçok açıdan fayda sağlayan bu harika besin kaynağının özel olarak bilinen bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ancak gereğinden fazla tüketildiği takdirde o zaman bir yan etkisini görmek mümkündür.

Günde bir adet orta boy yani 110 gramlık nektarinden daha fazla tükettiğiniz takdirde ishal ve midede bulantı ya da kusma ve hazımsızlık, gaz sorunu gibi sorunlarla karşılaşmanız mümkün olabilir. Bu nedenle günde bir adet tüketmek yeterlidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap