Nasuh Tövbesi Arapça Latince Okunuşu, Türkçe Anlamı Nedir? Nasuh Tövbesi Nasıl Yapılır?

Nasuh Tövbesi, yaptığı hatalardan pişmanlık duyan ve bunları tekrarlamamak ve affedilmesi için ettiği bir tevbe türüdür. Öyle ki Rabbimizin kulunu bağışlaması temenni edilir. Günahın boyutunun da ne olduğunun önemi yoktur. Tabii, şirk koşmak ve kul hakkı gibi konular yine ALLAH’ın taktiridir. Nasuh tövbesinin Arapça Latince okunuşu, Türkçe meali, tövbenin edilişi hakkında bilgileri sizler için derledik.

Nasuh kelimesini Osmanlı’daki Matrakçı Nasuh’tan birçoğumuz duymuştur. Kelime anlamına bakacak olursak: Karşımıza genelde sıcakkanlı, samimi gibi manalar çıkıyor. Lakin diğer yandan bozulan bir şeyin tamir edilmesi, hiçbir boşluk bırakmadan onarılması anlamı da taşır. Nasuh Tövbesi de Rabbimize karşı işlediğimiz günahlardan ve O’nun gazabından sakınmak için yalnızca O’na iltica etmek içindir. Tahrim Suresine göz attığınızda Rabbinize Tevbe-i Nasuh yapınız buyurmaktadır. Rabbimiz her kulunun hata yapabileceğini, nefsinin zayıflığını bilir, bu durumdan korkanları, pişman olanları ve Nasuh tövbesi edenleri de affedebileceğini buyurmuştur.

Bir rivayete göre ALLAH’ın Resulü ümmetine tövbe kapısında bahsetmiştir. Hz. Ömer (r.a), bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e Tevbe kapısının ne olduğunu sual etmiştir. Bunun üzerine ALLAH’ın Resulü de: Tövbe kapısı batı yönünün ötesindedir. Tevbe kapısı altından 2 kanada sahiptir. Üstünde ise inci ve yakut bulunmaktadır. Bu mübarek kapının 2 kanadı arasındaki mesafe, en süratli atı kullanan bir kişinin bile 40 yılda gideceği kadar uzun, geniştir. Zira tevbe kapısı Yüce Rabbimizin mahlukatı var ettiğinden bu yana açık tutulmaktadır. Güneş ki ne zaman batı yönünden doğmaya başlayacak, tövbe kapısı da o zamana kadar kapanmayacaktır. Nasuh tövbesi ile pişman olan ve bu hataları tekrarlamayan kişiler için de tevbeler yerine ulaşacaktır.

Nasuh Tövbesi Çıkış Noktası, Hikâyesi Nedir?

Nasuh tövbesinin bir çıkış noktası, yani hikayesi vardır. Anlatılanlara göre: Vakti zamanında Nasuh adında bir kişi tellallık işini icra ediyordu. Bu adam kadınları o kadar çok beğeniyordu ki, yüzü, vücudu kız gibi olduğu için hemcinsleri onu ayırt etmekte zorlanıyordu. Bu yönünü kullanarak kendini kadın gibi gösterip hamamda diğer kadınları keseliyordu.

Tabii, bu düşkünlük şehvetle de birleşince işin boyutu çok farklı noktalara gidebiliyordu. Hatta dönemin padişahının güzel kızlarını da büyük bir keyifle keseler, temizlerdi. Bir süre sonra yaptığının dinen doğru olmadığını düşündü ve tövbe ederek günahlarını affettirmek istedi. Zira şehveti, nefsi tevbesine yetmedi ve tekrar aynı hataları yapmaya başladı.

Baktı olmuyor, Rabbimizin dostu diye tabir edilen bir kişinin yanına vararak kendisi için dua etmesini talep etti. O da bunun kabul ederek Rabbine onun için dua etti.

Bu olaydan sonra yine bir gün padişahın kızı temizlenmeye geldi. Tam bu sırada değerli bir eşyasını, incisini kaybetti. Çalınacağından şüphelenildiği için hamamda bulunan tüm herkesin kıyafetlerini çıkarmasını yani çıplak olmalarını istediği. Nasuh bu sözleri duyunca birden yüzünden kanlar çekildi ve sararmaya başladı. Sonra içinden; ALLAH’ım! Şimdiye dek çok sefer tevbe ettim ama her seferinde bozdum. Rabbim, kulunu bu musibetten, cümle aleme rezil olmaktan korursan şimdiye dek yaptığım tüm hatalar için tövbe ettim der.

Hamamda herkes çıplak şekilde aranır bir tek Nasuh kalır. Tam onu da arayacaklardır ki inci bulundu diye bir ses gelir. Nasuh’u aramalarına gerek kalmaz ve kurtulur. Bu olaydan sonra padişahın kızının keselenmesini isterler ama Nasuh bunu uygun bulmaz ve hamamı terk eder. Bu saatten sonra da bir daha asla tevbesini bozmaz.

Nasuh Tövbesi Kur’an-ı Kerim’de Geçiyor mu?

Nasuh tövbesi ile ilgili Tahrim Suresi 8. Ayette der ki: Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Allah’a dönün: Umulur ki, Rabbiniz üzerinizden kötülüklerinizi giderir ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokar ki o gün Allah, Peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri küçük düşürmeye izin vermez. Nurları önlerinden ve sağ ellerinden koşacak ve onlar: “Rabbimiz! Nurumuzu bizim için tamamla ve bizi bağışla, çünkü Sen her şeye kadirsin.”

Ayette açıkça anlaşıldığı gibi, tövbe ettiğiniz zaman o günahı bir daha işlememek ve imanlı bir şekilde yerine getirmek gerekir. Zaafınız olan şeyler ne kadar karşınıza çıkarsa çıksın dayanmalısınız. Ağız ucuyla değil, gerçekten kalpten gelerek edilen tövbeye tevbe-i nasuh adı verilir.

Nasuh Tövbesi

Nasuh Tövbesi Arapça Latince Okunuşu

“Allahümme ente rabbî lâ ilâhe illâ ente halâktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va’dike mesteta’tü eûzü bike min şerri mâ sana’tü ebûü leke bi ni’metike aleyye ve ebûü bizenbî fağfir lî feinnehû lâ yağfirüzzünûbe illâ ente.”

Nasuh Tövbesi Türkçe Meali Anlamı

Rabbim! Sen bu kulunun yaradan Rabbisin! Senin dışında ilah bulunmamaktadır. Bu kulunu sen var ettin. Ben ki Senin kulunum ve kudretimin el verdiği yere dek Senin Va’din ve ahdin üzerineyim. İşlediklerimin şerrinden sadece Sana iltica ederim, bu kuluna bahşettiğin nimetleri de işlediğim günahları da açıkça söylerim. Bu kulunu bağışla zira günahları tek bağışlayacak Sensin.

Nasuh Tövbesi birçok günah için geçerliyken çeşitli kaynaklar farklı yorumlayarak zina tevbesi olarak adlandırır. O kişileri ki evvel Nasuh tevbes duasını söylemeli ve ardından da tövbeye geçmelidir. Sadece zina değil, her türlü günah için edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap