Nasip ve Kısmet Ne Anlama Gelir? Nasip ile ilgili Ayetler ve Hadisler

Hayatımız boyunca sürekli nasip ve kısmet kelimelerini kullanıyoruz. Bir şey olduğunda nasibimizmiş olmadığında nasip değilmiş deriş. Evleneceğimiz zaman da kısmet bu işler kelimesini söyleriz. Hayatınız boyunca kaç kere söylediğinizi hesap bile edemezseniz. Nasipsizliğin sebebi nedir? Nasip ile ilgili hadis ve ayetler nelerdir?

Kısmet, Rabbinin kuluna gördüğü durum olarak ifade edilir. Kullar şahsi olarak bir şeye çabalar ve başarırsa kısmet olarak nitelendirilir. Tabii, bütün gün aylak aylak gezerek kısmet değilmiş demek dinimize de yaraşır bir durum değildir. Ancak, her ne kadar çaba göstersek de gerçekleşmeyen durumlar vardır ki işte bu ALLAH’ın takdiridir ve o zaman kısmet değilmiş denir. 

Buna örnek olarak: Evlendiniz, çocuğunuzun olacağı haberini aldınız, evladınızın kız mı erkek mi olacağına siz karar veremezsiniz, bu Rabbinize bağlıdır. Aynı şekilde ne zaman doğup öleceğinizi de kestiremezsiniz. Arada geçen zaman ki bizim sınavımızdır. Bu aşamada her istediği olmayan, kendini nasipsiz olarak adlandırılan kişiler kesinlikle isyankâr olmamalı, aksine Rabbine daha çok yönelmelidir. Kaderin olmadığını düşünmek, dillendirmek inancımıza terstir. Ama kader diye de işlerimizi aksatmamız gerekir. 

Hz. Bediüzzaman bir lafı vardır: Tüm şeyler kaderle takdir buyrulmuştur, kısmetini kabul et ki rahata eresin. 

Nasip ile ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Ne Yaşadı?

Bir gün Hz. Ömer, Tevrat’ın bazı yapraklarıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e geldi ve dedi ki: Ey Resûlullah! Bu elimde yer alanlar Tevrat’tan bölümler der. Bunun üzerine Resûlullah’ın morali bozulur, çok farklı bir hal alır. Ardından orada bulunan bir kişi Hz. Ömer’e: Rabbimiz aklını yerinden aldı mı? Resûlullah’ın suratı ne durumda fark etmedin mi? Dedikten sonra bu söylediklerinin yanlış olduğunu fark etti ve dedi ki: Yaradan olarak Rabbimizden, dinimiz İslam’dan, ALLAH’ın elçisi olarak Seni lider, Yüce Kitabımızdan da razı olduk. Bu sözlerin ardından Resûlullah’ın yüzü tekrar eski haline geldi, gülümsemeye başladı. Dertleri gidiverdi. Ardından da şöyle dedi: Nefsim gücü Kendinde olan Rabbime ant olsun ki, eğer ki Musa burada olsa da onun peşinde giderek beni yalnız bıraksaydınız, feci bir sapkınlık içine girmiş olacaktınız. Sizler ki müminler olarak nasibimsiniz, ben de ALLAH’ın Elçisi olarak sizin nasibinizim.

Nasip ve Kısmet Ne Anlama Gelir? Nasip ile ilgili Ayetler ve Hadisler
Nasip ve Kısmet Ne Anlama Gelir? Nasip ile ilgili Ayetler ve Hadisler

Nasipsizlik Ne Anlama Gelir? Nedeni Nedir?

İmâm-ı Rabbânî: Rabbinin razı olduğu en güzel kul olma nasibine erişmekte bizim çabalarımız ne kadar pay sahibi ki! Her şey Rabbimizin bize bir lütfudur. Lakin bu duruma illa ki bir neden verilecekse: her lütfun nedeni; şimdiye kadar yaşamış bütün insanların lideri olan ALLAH’ın Resulünün yaptıklarını yaparak O’nu takip etmektedir. 

Eğer bir kula istediği ya da beklediği şeyin bir kısmı veya hepsi gerçekleşmemişse bu durumun yegane nedeni: ALLAH’ın Resulünün izinden tam manasıyla gitmemiş olmak demektir. Bir sefer büyük bir hata yaparak tuvalete sağ ayakla adım attım. Bu sünnet için uygun değildi ve hata yaptığımı gün boyunca manevi durumlardan yoksun kaldım.

Nasiple İlgili Ayetler Nelerdir?

Şura Suresi 20. Ayette Der ki

Kim ahiret hasadını isterse, biz onun hasadını artırırız. Kim de yalnızca bu dünyanın mahsulünü isterse, ona ondan bir miktar veririz, fakat onların ahirette hiçbir nasibi olmaz.

Bakara Suresi 202. Ayette Der ki

Yaptıkları iyiliklerin karşılığı olarak semavi bir nasip alacak olanlar onlardır. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir. 

Sad Suresi 35 Ayette Der ki

Rabbim, beni affet ve bu kulundan sonra hiçbir kula nasip olmayan bir mülk bahşet. Muhakkak ki sen bahşedensin.

Evlilik ve Nasip Arasındaki İlişki

Nasibi açık bir kulsak bize yazılan hayırlı bir ile yuva kuracağımız kesindir. Nasip değilse de hiçbir şekilde evliliğin gerçekleşmesi mümkün değildir. Hızlıca evlenerek bu durumu tersine çevirmek yanlış bir davranıştır. Rabbimizin kulundan razı geldiği bir kişi ile evlenmesi en hayırlı olandır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap