Muz Nasıl Saklanır? Kararmaması için Ne Yapılmalı?

Muz Nasıl Saklanır? Kararmaması için Ne Yapılmalı? Doğranmış muzlar hemen kararır ve hoş bir görüntü ortaya çıkmaz. Ancak dilimlerin üstüne 1- 2 damla limon sıkılırsa kararmaların önüne geçilir.

Kış ayına girmekle birlikte yeni meyvelerde evlerde yerlerini alıyor. Yetişkin, çocuk fark etmeksizin ara öğünlerde ya da zayıflamak için sıkça meyveler kullanılıyor. Muz da bu meyvelerin başında geliyor. Kalorisi yüksek olsa da muz hemen hemen herkes tarafından tercih ediliyor. Tatlı meyvelerin başında gelen muz alındıktan kısa süre sonra kararmaya başlıyor ve çürüyor. Bu durum da doğal olarak akıllara muz nasıl saklanır sorusunu getiriyor.

Muzun çabuk soyulma özelliğiyle de salatalarda en çok kullanılan meyvelerden biri oluyor. Tatlı tadı sayesinde vazgeçilmez besinler arasında sayılıyor.  Ancak eve aldıktan kısa bir süre sonra kabuğunda kararmalar ve çürümeler oluşuyor. Bu durumda muzun olduğu gibi atılmasına ve yenmemesine sebep oluyor.
Sıcak havalarda ya da kışın muzu dolaba koymak bir süre idare etse de uzun süre boyunca muzun taze kalması pek mümkün olmuyor. Doğal olarak akıllara muz saklama yöntemleri nelerdir sorusu geliyor.

Muz Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Muz Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Muzun saklama ömrünü uzatan formüller ülkemizde çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Alınan muzun 2 ya da 3 gün geçmeden kararması çokça karşılaşılan bir durumdur. Bu da çoğu kişiye muz uzun süre nasıl saklanır sorusunu düşündürür.

Maddeler halinde açıklayalım:

·      Muzun saplarını streç filmle sarmak: Ülkemizde oldukça yaygın olan bu yöntem çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Muzun sapları etilen salgıladığı için muzlar çabuk olgunlaşır. Ancak sap kısımları streç film ile kapatılırsa etilen tüm muzlara salgılanamaz ve muzlar hemen çürümez.
·      Taze muzlar ile kararan muzları ayırmak: Bu yöntem herkesin bildiği ve uyguladığı kolay yöntemlerden biridir. Olgunlaşan muzlar etilen gazı üretmeye başlarlar. Salınan bu gaz diğer muzları da etkileyerek onların da kararmasına neden olurlar. Bu yüzden çözüm olarak kararmış muzu demetteki diğer muzlardan ayırmak diğerlerinin taze kalmasını sağlar.
·      Naylon poşetlerde muzları saklamak: Günümüzde poşetler ücretli olsa da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Pazar ya da marketlerde verilen poşetlere muz koymak kararma yönünden zararlıdır. Alışveriş yapıldıktan sonra ise poşetteki muzu çıkarmak ve hava almasını sağlamak uzun süre saklamaya yardım olacaktır. Aksi halde poşetteki muz hava alamaz ve nemli hava oluşur. Bu da muzun kararmasına yol açar.
·      Muzu doğru asmak: Muzun asılma şekli de muz nasıl saklanır sorusunu etkilemekte. Muzun asılması pek fazla duyulmuş bir durum değildir ancak yapılması gerekiyorsa muzun sapından asılması kararma için işe yarayacaktır.
·      Ortam sıcaklığı: Muzlar bilindiği gibi tropikal bir meyvedir. Soğuk havadan etkilenerek kararma gösterebilirler. Yine de buz dolabında belli bir süre saklanabilir ancak kararmaları erken olur. Bu meyve türü için en uygun oda sıcaklığı ise 10- 14 derece arasıdır.
·       Muz ile başka meyve saklanmamalı: Muzun kararmasını sağlayan madde etilendir. Diğer meyvelerde etilen salgılar. Bu yüzden o meyvelerle muzlar aynı
ortamda bulunmamalıdır. Aynı poşette saklanmamaya özen gösterilmelidir. Aynı yerde saklanan meyveler çok çabuk kararır ve çürürler.
Yukarıda verilen maddelerle muz nasıl saklanır sorusunun cevabı bulunabilir. Birden fazla yöntemden hangisi daha uygunsa seçilerek uygulanabilir. Ortamın şatları da göz önüne alınarak muz uzun süre kararmadan saklanabilir.

Muz Nasıl Saklanır? Kararmaması için Ne Yapılmalı?

Muzun Soğuk Hava ile Saklanması

Muzun soğuk hava ile saklanması çokça tercih edilse de önerilen bir yöntem değildir. Muz tropikal bir meyve olduğu için soğuğu seven bir çeşit değildir. Bu nedenle genelde 14 derece saklanır. Ancak buz dolabında muhafaza edilmek isteniyorsa daha kısa süre de olsa saklanabilir.
Bunun için buz dolabının en soğuk kısımlarında değil daha ılık yerlerinde saklanması daha doğrudur. Ancak muzun saklandığı ortamın sıcaklığının aşırı düşmesi muzun zarar görmesine neden olabilir. En çok yaşanan ise kabuktaki damarların ölmesi ve renginin esmerleşmesidir. Daha sonra ise kabuğun rengi sarı hale gelmez.

Muz Evde Nasıl Muhafaza Edilir?

Muz nasıl saklanır sorusunun cevabı açıklandıktan sonra evde nasıl saklanır sorusu akıllara gelmekte. Muzlar çok soğuk seven meyve çeşidi değildir ancak bu direk sıcağa da konabilir anlamı taşımamaktadır. Gündüz saatlerinde özellikle öğle zamanları muzlar güneşte bekletilmemelidir. Direk güneş altında muzu bekletmek onların 2 3 gün içinde çürümesine neden olmaktadır. Bu süre içinde tüketilecekse oda sıcaklığında ve güneşle direk temas etmeyen bir bölgede tutulabilir.
Muz evde nasıl muhafaza edilir sorusunun bir diğer cevabı ise üstüne limon sıkmaktır. Doğranmış muzlar hemen kararır ve hoş bir görüntü ortaya çıkmaz. Ancak dilimlerin üstüne 1- 2 damla limon sıkılırsa kararmaların önüne geçilir.

Muz ve benzeri bilgiler öğrenerek hayatınızda kullanmak istiyorsanız sinoplukoca.com sitenizi ziyaret edebilirsiniz. Çeşitli güncel ve profesyonel konularla yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.

Muzun Çabuk Kararmaması için Ne Yapılmalı?

Muzun evde ve oda sıcaklığında nasıl saklanmalı sorusunun yanıtlarını yazmıştım. Peki uzun süre muz nasıl saklanır? Muzu buzlukta uzun süre saklamak mümkündür. Ancak dikkatli edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Muzun çabuk kararması için ne yapılmalı sorusunun yanıtı ilk olarak buzluk olmakta. Muzlar buzluktan çıkarıldıktan sonra hemen tüketilmelidir ve çıkan muzlar tekrar buzluğa konulmaz. Bu durum muzları deforme eder ve tatlarını bozar. Hiçbir vitaminleri kalmaz. Buzluktan çıkan muzlar hemen tüketilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap