Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Karayolları, havayolları ya da diğer tüm yollarda taşıt ve trafik tescil sigortası olan bütün araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabidir. Bu vergi Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki kez ödenmelidir. Bazen araç sahipleri için ek ödeme zamanları çıksa da zamanında yapılan ödemeler, araç sahipleri için çok daha iyi olur.

Bu vergiye her yıl belirli bi miktar zam uygulanır ve ödeme sırasında buna dikkat etmek gerekir. Her yılın farklı bir zam oranı olduğu için ödeme yaparken o yılınkine göre bir hesaplama yapılır. 

Motorlu taşıtlar vergisi nedir sorusunun ardından hesaplama işlemine geçecleim. Araç sahipleri, bu vergiyi hesaplarken yanlarında ruhsatlarını bulundurmalıdır. İnternetten sorgulanarak kaç lira yatırılması gerektiği hesaplanabilir. Ama önemli olan konu araçla ilgili sicil bilgileri gibi önemli ayrıntıların eksiksiz bir biçimde girilmesi gerektiğidir.

Motorlu taşıtlarla ilgili önünüze çıkacak olan sorgulama ekranı size aracınızın bütün borçlarını ve ödemelerini gösterecektir. Araçla ilgili bütün bilgileri ve bilgi boşluk bölümüne de hepsi büyük harf olmak üzere plakası yazılır. Plaka içerisinde boşluk bırakmadan doldurulur ve de onunla ilgili özel bir durum varsa mutlaka belirtilir.

Hepsini eksiksiz yapsanız bile sisteme girilemezse, aracın tescil tarihi daha sisteme girilmemiş olabilir. Bu yüzden eski ve yeni sicil tarihi ile birlikte bir kaç kez deneme yapılabilir. Ayrıca araç şahsa değil de şirkete aitse de kayıtlı olduğu kişi dışında kimse tarafından bu bilgiler öğrenilemez. 

Başka İçerik:  Araç Alımı Satımı için Yeni Bir Soluk Geliyor

Aracın Bilgilerin Doğru Girmek Önemli
Aracın Bilgilerin Doğru Girmek Önemli

Aracın Bilgilerin Doğru Girmek Önemli

Bütün bilgileri girdikten sonra karşıya gelecek olan ekranda araçla ilgili bütün borçlar ortaya dökülür.Vergiyi hesaplamak için Gelir İdaresi’nin “Motorlu Taşıtlar Vergi Hesaplama” bölümüne girilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ilk bölüm aracın türünün doğru girilmiş olmasıdır.

Bu bölümde araçların türü hangi çeşit olduğuna, otomobil ya da arazi aracı olup olmadığına ve bireysel ya da ticari olarak kullanılıp kullanılmadığına dair bilgiler yer alır. Aracın binek aracı olup olmadığı ya da ticari kullanım kısmına dikkat etmek gerekir. En iyisi ruhsattan bu alana ait bilginin en doğru şekilde girilmesidir.

Önemli olan bir diğer bölüm ise aracın yaşı ve motor hacmi bölümüdür. Aracın yaşı üretim yılına göre hesaplanır. Araç ne kadar yaşlı ise Motorlu Taşıt Vergisi de o oranda düşecektir. Motor silindir hacmi yükseldikçe de aracın vergisi artar. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Önemli Noktalar Nedir

Hesaplamaya göre araç 11 yaşında ise 7-11, motor hacmi 1220 ise 1000-1300 bölümü işaretlenir. Bütün bu bilgiler verginin hesaplanmasında kilit bir öneme sahiptir. Aracın içerisindeki donanım ya da markası dışında asıl olarak vergiyi belirleyen araçların bu tür özellikleri ve de o yılın Motorlu Taşıtlar Vergisi oranıdır.

O yüzden bu bilgiler girilirken dikkatli olmak gerekir. Bu hesaplama yalnızca Gelir İdaresi’nin otomatik hesaplama bölümünden yapılmalıdır. Bütün bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra, en altta yer alan yıllık MTV tutarına bakmak gerekir. Buradan ilk ve sonraki altı aylık zaman dilimleri için ödenmesi gereken iki farklı miktar çıkacaktır.

Vergilerin Zamanında Ödenmesi

Araçlar binek ve ticari olarak ikiye ayrılır. Hangisi olursa olsun ödemenin düzenli yapılması şarttır. Araç muayenesi adı verilen ve aracın trafiğe çıkması için gerekli olan binek araçlarda iki yılda bir, ticarilerde ise yılda bir kez yaptırılan işlem sizin vergi ödemenize bağlıdır. Ödenmezse bu işlemi yaptıramaz ve trafiğe çıktığınızda ceza alırsınız. Ayrıca MTV yıllık olarak ödenmemişse aracın satışı ya da devri de mümkün olmaz.

Başka İçerik:  Kasko Yenileme Hizmeti Hakkında

Araç Vergilerinde Oluşabilecek Muhtemel Hatalar

Eğer araçla ilgili bilgilerden herhangi birisi yanlış girilirse, MTV doğru bir şekilde hesaplanamaz. Üstellik çok farklı sonuçlar çıkar. Aracın binek mi yoksa ticari mi olduğu konusunda çok hata yapılır. Bazı binek araç firmaları aynı zamanda ticari araç da ürettiği için bu bölüme dikkat etmek gerekir.

Öte yandan aracın dış görünüşü ve çeşitli özellikleri itibariyle bir binek aracına benzese de aslında panel van ya da minibüs gibi göründüğü durumlar da olabilir. Bu yüzden en önemli konu aracın hangi kategoride yer aldığının doğru yazılmasıdır. Bu konuda dikkatsiz olan ve ruhsatta yazılandan yani asıl kategoriden farklı bilgi giren araç sahipleri çok farklı bir sonuçla karşılaşır ve doğru vergi hesaplaması yapamaz.

Aracın Yaşını ve Motor Hacmini Doğru Girmek

Motorlu Araçlar Vergisi hesaplanırken bir diğer önemli konu ise araçla ilgili yaş ve motor hacmi gibi belirlemelerin doğru yapılmasıdır. Bu noktada ekrana yaşla ilgili aralıklar gelecektir. En yeni ve genç arabalar için 1-3, daha sonrakiler içinse 4-6 veya 7-11 gibi yaş aralıkları görülür.

Bunlardan en doğru seçimi yapmanız gerekir. Aracınızın üretim yılını dikkate alarak yaşını hesaplayabilirsiniz. Yoksa karşısınıza yine farklı bir vergi miktarı gelir. Motor hacmi konusunda da önemli olan doğru aralığı girmiş olmaktır. Yoksa yine yanlış bir hesaplama yapabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir, Yıllara Göre Zam Oranı
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir, Yıllara Göre Zam Oranı

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir, Yıllara Göre Zam Oranı

Motorlu taşıt sahipleri her yıl iki kere vergi ödemek zorundadır. Yoksa vergi borcu olan araçlarla ilgili çok sorun yaşarlar ve ayrıca borç faize girer ve ödemesi zor bir hale gelir. Vergi borcu hesaplanırken bir diğer önemli husus da o yılın vergi zammı oranıdır. Araçlar ilgili bilgiler doğru girilirse zam da dahil edilerek otomobilin vergi borcu tam olarak hesaplanır.

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Fiyat Belirleme Kriterleri Nelerdir?

Ödeme yapıldıktan sonra aracın muayenesi ve diğer konularda bir sorun yaşanmaz. Araç sahipleri bu hesaplamayı doğrudan Gelir İdaresi sayfasından yapabilir ya da profesyonel bir yardım alır. Kendisi yapacak olanların bilgilerin doğru girilmesi konusunda dikkatli olması gerekir.

Araçlar İçin Genel Hesaplama

bütün motorlu araçlar yılına, motor hacmine ve o yılki zam oranına göre bir vergi ücretine tabidir. Bu yüzden siz aracınızın özelliklerini doğru belirlemek için mutlaka ruhsatta yer alan bilgileri girmelisiniz. Yoksa sizin karşınıza yanlış bir borç gelecektir. Ruhsatınızdaki bilgileri doğru girmek borcunuzu öğrenmenin ilk şartıdır.

Bütün araçlar kendi içinde yıllarına ve motor hacmine göre kategorilere ayrılır. Bunun dışındaki özellikler ve markası gibi ayrıntılar yıllık vergi hesaplamasında önemli değildir. Bu yüzden yeni araç alacak olanlar da bu hesaplamayı dikkate almalı ve araçların vergi oranlarını göz önünde bulundurmalıdır. Araçların diğer özellikleri vergi borcu üzerinde doğrudan bi etkiye sahip değildir.

Araçların Genel Masrafları
Araçların Genel Masrafları

Araçların Genel Masrafları

Bütün araçlar için bir yılda ödenmesi gereken iki temel masraf kalemi mevcuttur. Bunlar da Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik sigortasıdır. Bu ödemeler düzenli yapılmazsa araç sahibi sıkıntı yaşar. Bunun dışında kasko masrafları söz konusudur. Kaskosu ödenmemiş bir araç da trafikte yaşadığı kaza ve zararlardan dolayı ödeme alamaz.

Eğer kasko yaptırmak isterseniz de öncelikle yasal olarak zorunlu miktarları göz önünde bulundurmalısınız. Ücret karşılaştırma ve teklifi alma gibi şansınız vardır. Bunları değerlendirerek kendinize göre bir kasko da yaptırmalısınız. Kasko yaptırmak da aracın temel masrafı sayılır. Çünkü trafikte karşılaşılacak her türlü sorun kaskoyla çözülebilir. Araç sahipleri bütün bu ödemeleri ve masrafları her zaman doğru hesaplanmalı ve zamanında ödemelidir.     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap