.
.

Misk Otu Yemeklerde Kullanılır mı? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Misk otu acımsı tadı nedeni ile yemek yerine çaylarda kullanılır. Bağırsaklardaki parazitleri yok eder. Gaz gidermeye iyi gelir. Fazlası zarardır.

.
.

Misk Otu

Misk otu, hem kokusuyla hem de insan vücuduna sağladığı faydaları ile geçmiş yıllarda da günümüzde de çok fazla kullanılan bitkilerden birisidir. Misk otunun geçmişi, yüzyıllara dayanmaktadır.

Tam bir şifa kaynağı olan misk otu, farklı yörelerde pelinotu, ayvadana, bostan karanfili isimlerle de adlandırılır. Soğuk havalara oldukça dayanıklı misk otunun yaprakları ve çiçekleri tüketilebilir. Bu bitkinin kesinlikle köklerinin tüketilmemesi gerekmektedir.

Süs bitkisi olarak da bahçelerde yetiştirilebilen misk otu; ormanlık alanlarda, dere kenarlarında, kendiliğinden yetişen bir ottur. Bahar aylarının gelmesi ile beraber çiçeklenen bu bitki, alternatif tıbbın vazgeçilmez ürünleri arasındadır.

Misk otu, yaklaşık 80 ile 160 santim uzunluğuna kadar uzayabilir. Sarıçiçekleri ve hoş kokusuyla uzun süre canlı kalabilen bir bitkidir. Ülkemizde yetişen, Asya ve Kuzey Amerika kökenli bir ottur.

Misk Otu Nasıl Saklanır?

.

Çok şifalı bir bitki olan misk otunun içerisinde birçok vitamin ve mineral vardır. Bu bitki, genellikle kurutularak muhafaza edilir. Misk otunun çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Belirli bir boya geldikten sonra çiçekleri ve yaprakları toplanarak gölgelik alanda kurutulması gerekmektedir.

Misk otu nasıl saklanır konusu ile ilgili olarak misk otunun toplanması ve kurutması oldukça kolaydır.

Kurutulan misk otu, kişilerin isteği doğrultusunda ufalanarak veya bütün şeklinde cam kavanozlara koyularak muhafaza edilmelidir. Buzdolabı poşetlerinde veya cam kavanozlarda muhafaza edilebilen misk otunun kesinlikle hava almaması ve havadar bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.

Misk otu fiyat olarak da uygun fiyatlı bir ürün olduğundan aktarlarda, marketlerde olmak üzere birçok yerden rahatlıkla temin edilebilir. Şifa kaynağı bu bitki, soğuğa dayanıklı bir ürün olduğundan uzun süre taze kalabilir. Misk otu, genellikle çaylarda ve yemeklerde kurutulmuş olarak kullanılmaktadır.

Misk Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Misk otu yemeklerde nasıl kullanılır konusu ile ilgili olarak misk otu, genellikle yemeklerde baharat olarak tercih edilmektedir. Misk otunun yemeklerde kullanılması pek tavsiye edilmez.

.

Genellikle çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Misk otunun, hafif acımsı bir tadı bulunur. Bu nedenle genellikle şarap yapımında kullanılan bir ottur. Dağlarda ve yol kenarlarında yetişen misk otu, ilaç yapımında da çok fazla kullanılır.

Misk Otu Faydaları

Misk otu, geçmiş zamanlardan günümüze kadar şifa kaynağı olarak çok fazla tercih edilen bir üründür. Misk otu faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Çay olarak tüketilen misk otu, belirli miktarlarda kullanılması halinde insan vücudu için faydaları çok fazladır. Misk otunun faydalarından bazıları şunlardır:

·        Sindirim sistemini ve bağışıklık sistemine çok iyi gelir.

·        Bağırsaklarda parazitlerin yok edilmesinde yardımcı olur.

·        Vücutta meydana gelen mikroplarla savaşarak, bağışıklık sisteminin direnç kazanmasını sağlar.

.

·        Uykusuzluğu gidererek kişilerin daha dinç ve dinamik görünmesini sağlar.

·        İştah açıcı özelliği bulunur.

·        Mide gazı, mide ağrıları gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

·        Vücudun iç organlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

·        Kan dolaşımını düzenler.

·        Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur.

Misk otunun bunlara benzer daha birçok faydası bulunur. İçeriğindeki vitaminler sayesinde üzerindeki birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur.

.

Özellikle sedef hastalığının tedavisinde çok fazla tercih edilir. Misk otunun en önemli özelliklerinden birisi de idrar söktürücü özelliğe sahip olmasıdır. İnsanlar için tam bir şifa kaynağı olan misk otu, özellikle kış günlerinde çayının tüketilmesi çok faydalıdır.

Misk Otu Nelere İyi Gelir?

Misk otu nelere iyi gelir sorusu ile ilgili olarak misk otu, vücutta birçok organın daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Özellikle karaciğer, kalp, böbrek gibi iç organların daha sağlıklı bir şekilde çalışmasında fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra cilt için de oldukça faydalıdır. Misk otunu sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği ile de stresli ortamlarda çalışan kişiler için stresin giderilmesinde çok ideal bir üründür.

Misk otu içeriği ile mevsimsel geçişlerde meydana gelen hastalıklarda, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direnç kazanmasını sağlar.

Ayrıca kişilerde kas ve kemik yapılarının güçlendirilmesini sağlamaktadır. İdrar söktürücü özelliği ile vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İleri yaşlarda görülebilecek unutkanlık hastalıklarına karşı da misk otu bu tür hastalıkların riskini azaltır.

.

Misk Otu İçindeki Vitaminler

Misk otu içindeki vitaminler ve minerallerle ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede alternatif tıpta ve ilaç sektöründe kullanılır.

Sağlık açısından oldukça faydalı bir bitki olan misk otu içerisinde; A, B ve C vitaminleri yoğun şekilde bulunur. Hem tohumları aracılığıyla hem de kendiliğinden yetişebilen misk otu, içeriğinde uçucu yağlar ve şekerler de bulunur.

Misk otu içeriğindeki vitaminler sayesinde mikroplara karşı vücudun direncini arttırır. Ayrıca hazmı kolaylaştırarak kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaktadır. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağladığından kilo vermede yardımcı olarak, kişilerin ideal bir kiloya ulaşmalarına yardımcı olur.

Misk Otu Kalorisi

Misk otu; karbonhidrat, protein ve yağ bakımından zengin bir üründür. Bu bitkinin içerisinde C vitamini, kalsiyum, demir, folik asit gibi insan sağlığı için faydalı birçok madde mevcuttur. Misk otu kalorisi 100 gramında yaklaşık 41 kalori vardır.

.

Bir tutam misk otu içerisinde ise yaklaşık 2 kalori enerji içerir. Kişilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde daha az veya daha fazla tüketilebilir. Misk otunun içerisinde bulunan kalorinin büyük bir kısmını karbonhidrat oluşturmaktadır. Özellikle diyet yapacak kişilerin bu hususa dikkat etmelerinde fayda bulunur.

Misk Otu Zararları

Misk otu, doğal bir şifa kaynağı olmasının yanı sıra bitkisel ürünlerde olduğu gibi bazı zararları bulunabilir. Misk otu aşırı derecede kullanıldığında, kişilerde baş ağrısı yapabilir.

Ayrıca herhangi bir kronik rahatsızlığı veya devamlı ilaç kullanan kişilerin misk otu kullanmadan önce uzman doktorlarına danışmalarında fayda bulunur. Misk otunu, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca kereviz ve havuca alerjisi bulunan kişilerin misk otunu tüketmemeleri gerekir.

Misk Otu Fiyatı

Doğal ve kırsal bölgelerde kendiliğinden veya tohum şeklinde yetişebilen misk otunu doğada bulmak mümkündür.

Ancak bu tür imkânı bulunmayan kişiler için ise misk otu, aktarlarda rahatlıkla temin edilebilecek bir üründür. Fiyatı oldukça uygun olan misk otu, özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, üst solunum enfeksiyonları gibi hastalıklarda kişilerin vücut direncini arttırır.

.

Alternatif tıppın vazgeçilmez ürünlerinden olan misk otu, doğal bir mucizevî üründür. Birçok yörede yetişebilen ve suya oldukça dayanıklı misk otunu, dere kenarlarında veya tarla kenarlarında bulmak mümkündür.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap