Mest ve Mesh Nedir? Mest Üzerine Mesh Yapmak Doğru Mu?

İslam dini kolaylık dinidir. Bunu peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SAV) tarafından dile getirilen ‘’Zorlaştırmayın, kolaylaştırın’’ hadis-i şerifinden de direkt olarak anlayabiliyoruz. Kaldı ki her yaş grubundan insanın Allah’a inanması, O’na ibadet etmesi ve elçisi Hz. Muhammed (SAV)’in yaşam tarzını benimsemesi mümkündür. Bilhassa yaşlılık esnasında ise bazı ibadetler ve dini gereklilikler insana daha zor gelebilir.

Tabii ki bu ibadetler için kolaylığı veren de yine Allah (c.c) diyerek O’na yönelmek en doğrusu olacaktır. Fakat abdest almak gibi fiziksel olarak çok daha hareketli ibadetler için bazı kolaylıklardan söz etmek gerekir. Mest ismi verilen ve ayaklara giyilen, bir nevi kılıf olarak düşünülebilecek parça bunu sağlayabiliyor. Mesh ile mest arasındaki fark ise çokça kişi tarafından merak edilebiliyor.

  • Mesh etmek

Mesh etmek abdest alınacağı sırada eli ıslatarak örneğin başımıza götürüp ıslaklığıyla başımızı mesh etmek anlamındadır.

  • Mest

Mest ise özellikle yaşlılar tarafından ayaklara geçirilen, ayakkabı benzeri bir kılıftır.

Dinimizce mest giymiş bir kimse eğer ki abdestliyse mestlerini giydiği andan itibaren mukim durumlarda 1 gün boyunca abdesti bozulmayacak şekilde mest üzerine mesh edebilir. Aynı durum yolculuk gibi durumlarda ise 3 güne kadar uzayabilir.

Mest Üzerine Mesh Almak Geçerli Mi?

Mest üzerine mesh almak tabii ki geçerlidir. Bunun geçerliliğinin sahih olması için dikkat edilmesi gereken en önemli kriter abdest alındıktan sonra ayaklara mest geçirilmiş olmasıdır. Bu sayede el yıkanmadan ayaklar mest üzerinden mesh edilebilir. Mesh ederken elin üç parmağıyla mest üzerine mesh etmek yeterli olacaktır.

Tabii ki yukarıda da belirtildiği üzere mukim için 1 gün, yol için 3 gün süren bir süreçten söz etmekteyiz. Abdest alırken mestin çıkması, mestin içerisine ayağın yarıdan fazlasını ıslatacak kadar su girmesi, mestin süresinin bitmesi gibi durumlarda mesh geçersiz sayılır.

Mesh Almanın Şartları

Mesh almak için bunun şartlarını iyi bilmek en önemli noktalar arasındadır. Öncelikli olarak mest giymeden evvel abdest alınmış olmalı, ayaklar çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Giyilmiş olan mestin ise belirli bir dayanıklılığa sahip olması gerekmektedir. Bunun için referans değer olarak günde 5 kilometreden daha fazla bir yürüyüşe dayanabilecek, dayanıklılığı bilinen, sağlam ve yırtılmamış olması sayılabilir.

Mest üzerinde en küçük ayak parmağının boyutunun üç katı sınır olarak kabul edilir. Bundan daha büyük bir delik bulunmamalıdır. Ki aynı zamanda kullanılan malzemenin ayağa su geçirmeden hızlıca emiş gücüne sahip olması gerekmektedir.

Mest Üzerine Mesh Nasıl Alınmalıdır?

Mest giydikten sonra ola ki abdestiniz bozulduğunda yapmanız gereken tek şey abdest alırken mestleri mesh etmektir. Bunu yaparken öncelikle tabii ki abdestinizi normal şekilde almanızdır. Ayağınızdaki mest eğer fermuarlı ise tamamıyla kapalı, düğmeliyse tüm düğmeleri ilikli olduğundan emin olduktan sonra abdestinize başlayabilirsiniz.

Abdestin son adımında ayakları yıkayacağınız aşamada ellerinize su doldurmanıza gerek yoktur. Bunun yerine elinize su doldurun ve ellerinizi boşaltın. Ardından ellerinizden su damlayacak şekilde bir ıslaklık varken ayak uçlarınızdan başlayarak mestin üzerinden yukarıya doğru mesh edin. Ayak uçlarından bacağa kadar mesh ettikten sonra abdest tamamlanacaktır.

Sağ elinizle sağ mesti yukarıya doğru mesh ettikten sonra parmaklarınızı bükmeden yukarıya doğru çekebilirsiniz. Sol elinizle de sol mesti aynı şekilde çekmeniz yeterli olur. Ayrıca mest ile abdest alırken elinizle mesh etmek yerine su altında mesti yıkamak mekruh sayılan davranışlar arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap