.
.

Mesane Kanseri Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tanısı ve Tedavisi

Mesane Kanseri Neden Olur, Belirtileri Nelerdir? Tanısı ve Tedavisi Mesane kanseri de günümüzde artmaktadır. Sigara kullananlarda riskler daha fazladır. Belirtiler hastaye göre değişir. Tanı ve tedavide geç kalmayın.

.
.

Mesane Kanseri

Mesane Kanseri Neden Olur Mesane, insan vücudunda böbreklerden süzülen idrarı depolayan ve belirli kasılmalar ile idrarın insan vücudunun dışına atılmasını sağlayan organdır. Her insanda bulunan mesanenin iç yüzeyi kendisine özgür bir hücre tabakası ile çevrilidir.

Mesane kanseri vakalarının yaklaşık olarak yüzde doksan oranında bu özel hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması gözlemlenmektedir.

Kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücreler sağlam dokuların bulunduğu alanları da işgal eder ve sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Genele bakıldığı zaman 65 ve üzeri bireylerde idrarda ağrısız bir kanama ile ortaya çıkmaktadır. Mesane kanserinin en önemli risk faktörü sigara olarak bilinmektedir.

Mesane Kanseri Ne Sıklıkla Görünür?

Mesane Kanseri Neden Olur

Mesane kanseri bireyin yaşam koşullarına bağlı olarak farklı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Ancak elli yaş ve üstü erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Türkiye geneli baz alındığı zaman mesane kanseri ne sıklıkla görülür?

.

Sorusunun cevabı cinsiyetler arasında en sık görülen kanserlerden erkeklerde üncü sırada kadınlarda ise on üçüncü sırada rastlanmaktadır.  Yani kanser riski taşıyan erkeklerde görülme oranı oldukça yüksektir. Görülme sıklığında yüksek yaş grubu ve sürekli sigara kullanımı aktif bir rol oynamaktadır.

Mesane Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Mesane kanseri tehlikeli bir hastalık mıdır? Sorusu ele alınmadan önce kanserin seviyelerine dikkat etmek gerekmektedir. Kanser seviyeleri durumun tehlikeli olup olmamasını belirleyen unsudur. Mesane kanseri beş farklı seviyeden oluşmaktadır. 

Sıfırıncı seviye kanserin başlangıç evresidir. Bu seviyede risk oldukça düşüktür ve doğru tedavi yöntemleri sayesinde beklene sonuçlar elde edilebilir. Birinci seviye mesane kanseri tanısı konan hastalarda durum biraz daha ciddi bir hal almaktadır. Ancak yine de tehlike çok yakında değildir.

Tümör mesanenin alt kısmında yer alan bağlayıcı dokulara yayılmış durumdadır. İkinci seviye mesane kanserinde durum daha dikkat edilmesi gereken bir hal almaktadır. İkinci seviye de tümörün kaslı çeper dokusuna yayıldığı gözlemlenmektedir.

Üncü evre mesane kanserinde durum insan hayatı için ciddi bir hal almakta ve çok daha fazla tehlike oluşturmaktadır. Tümör bu evrede yağlı dokuya sıçramıştır. Son olarak nen tehlikeli evre dördüncü evredir.

Bu evredeki bir mesane kanserinde tümör, karın ya da pelvis duvarına ulaşmış vaziyettedir. Aynı zamanda etraftaki lenf bezlerine de yayılım gösterir. Bazı durumlarda karaciğer, akciğer ve benzeri organlara da sıçradığı gözlemlenmektedir. Günümüzde en tehlikeli evre dördüncü evre olmasına rağmen doğru tedavi ile süreç olumlu tarafa çevrilebilir.

Mesane Kanseri Neden Olur? Kimlerde Görülür?

.

Mesane kanseri oluşumu birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle elli yaşını aşmış erkekler ciddi şekilde mesane kanseri riski taşımaktadır. Mesane kanserinin oluşumundaki en büyük etmenlerden bir tanesi sigaradır. Hatta sigara bu kanserin ortaya çıkmasındaki en büyük risk olarak görülmektedir. 

Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla 2 ve 6 kat arasında mesane kanserine yakalanma riski bulunduğu bilinmektedir. Mesane kanseri oluşumundaki bir diğer önemli unsur  mesleki faktörlerdir. Bazı meslek grupların da maruz kalınan organik kimyasallar, boyalar ve benzeri maddeler kanser riskini arttırmaktadır.

Hastalık kronik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Uzun süreli ve tekrar eden mesane iltihabı olan kişilerde ve omur ilik rahatsızlıkları gibi sorunlar yaşayarak sürekli idrara sondası takması gereken kişilerde  mesane kanseri görülme olasılığı artmaktadır.

Mesane Kanseri Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Mesane Kanseri Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Mesane kanseri şikayetleri, en sık olarak idrarda ağrısız bir kanama ile kendisini göstermekte. Ancak bu kanama bazı hastalarda gözle görülemeyecek kadar küçük olabilmektedir. Bu sebepten şüphe duyuluyorsa mutlaka kontrol edilmelidir. Diğer şikayetler ise şu şekilde sıralanabilir;

–        Bireyin idrar yaparken ağrı ve yanma hissetmesi.

–        İdrar çıkma zorluğu, yavaş, zayıf ve kesintili akış.

.

–        İdrar miktarında gözle görülür bir azalma.

–        Sık idrara çıkma durumu.

–        Bireyin mesane ve bağırsakları kontrol edememeye başlaması.

–        Kilo kayı ve zayıflama.

–        İleri düzeyde gerçekleşen vakalarda kalçalarda, sırtta ve kaburga da ya da üst baldırlarda ağrılar ve serleşmeler.

Mesane Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Mesane kanseri tanısı konulurken doktor öncelikli olarak tıbbı öykü ve fizik muayene yapmaktadır. Bu işlemlerin ardından ek sık kullanılan tanı yöntemi sistoskopidir. İdrar yolundan ince ve ışıklı bir anten ile girilerek mesanenin içerisi gözlemlenir.

Gerekli görülen durumlarda şüpheli dokulardan parça alma gibi işlemlerde uygulanmaktadır. Bu tanı konma sisteminin yanı sıra görüntüleme testleri de olası kanser belirtilerinin ortaya çıkarılmasında etkili olmaktadır.

Mesane Kanseri Tedavisi Mümkün müdür?

.

Doğru tanı işlemlerinin yapılmasının ardından kanserin tespiti yapıldıktan sonra evresi belirlenir. Tedavi şeklide belirlene evreye göre şekillenmektedir. Düşük evrelerde gözlemlenen kanser sistoskopi yardımı ile yapılan operasyonlar aracılığı ile çıkartılabilmekte. Bu işlem son derece hızlı ilerleyen bir tedavi yöntemi olduğundan erken tanı bu noktada ciddi önem kazanmakta.

Daha ileri evrede tespit edilen kanserlerde özellikle lenf bezi ve oranlara yayılmış olan kanserlerde tedavi radikal sistekomi işlemi ile sağlanmakta. Bu tedavi süresince mesane, prostat ve etrafındaki lenf bezleri alınmaktadır. Çok daha ileri düzey kanserlerde mesane nakli yapılmakta ya da hastanın idrarını depolayacağı bir torba cilde yerleştirilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap