.
.

Mercimek Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Mercimek farklı türlere sahiptir ve kavanozlarda saklanır. Çorbada, ana yemekte kullanılır. Et gibi protein içerir ve faydalıdır. Aşrısı zararlıdır.

.
.

Mercimek

Soğuk kış günlerinde veya bir esnaf lokantasında afiyetle içeriz, içimizi ısıtır ve hele bir de ustasının elinden çıktıysa değmeyin keyfimize. Çorba dediğimizde ilk aklımıza gelen çorbalardandır mercimek çorbası. Lezzeti ve besleyiciliği açısından sevmeyeni pek yoktur herhalde.

Baklagiller grubundan olan mercimek Türk ve Dünya mutfaklarının baş konuğu olur her zaman. Pişme süresi, içinde bulundurduğu nişasta oranı göz önüne alınarak bilinen dört çeşidi vardır

Mercimek Nasıl Saklanır?

Baklagiller bitkilerin kurutulmuş tohumlarıdır. Dengeli beslenmek için gerekli protein ve karbonhidrat kaynağı olan baklagiller uygun saklama koşullarında saklanmalıdır. Uygun şartlarda mercimek nasıl saklanmalıdır?

.

Baklagillerden uzun süreli faydalanabilmek için, satın aldıktan sonra tanelerini iyi bir şekilde gözden geçiriniz. Kuru baklagiller böceklenmeye müsait olur. Bu nedenle güvendiğiniz yer ve marka almaya çalışın. Böceklenme şüphesi olan taneleri ayıklayın. Baklagillerinizi karanlık, serin ve kuru yerde saklamalısınız. Sakladığınız yerin hijyenine dikkat edin.

Evde mercimek nasıl saklanır? sorunuz cevabı olarak da mercimeğinizi mutlaka ağzı sıkı kapalı, cam kavanozlar kullanarak, hava teması olmayacak şekilde (tercihen vakumlu kavanozlar) saklayınız. Böceklenme ve kelebeklenme, ağzı hava alan kaplarda meydana gelir. Tercihen de plastik kaplar yerine cam kavanoz kullanın.

Bir diğer önemli konu bakliyatınız nem almamalı. Bunun için de az miktarlarda alım yapın ve oran olarak 1 kg mercimek içine 1 çorba kaşığı tuz atın. Tuzun nemi çekme özelliği vardır. Böceklenmeyi önlemek için ise içine 2 diş sarımsak veya 1 kurumuş defne yaprağı koyabilirsiniz.

Bir başka mercimek saklama yöntemi ise; mercimeğinizi direk pişirmeye hazır durumda saklayabilirsiniz. Bunun için bir gün önce mercimekleri yıkayın ve suda bekletin. Suyu tazeleyip köpükleri çıkıncaya kadar kaynatın.

Kaynadıktan sonra suyunu süzün ve soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan ve kuruduktan sonra pişireceğiniz miktar kadar ayırıp kaplara yerleştirin. Havalarını alarak bekletmeden dondurun. Pratik bir yöntem ile yemeklerinize katabilirsiniz.

Mercimek Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Anavatanı Orta Asya olan mercimek pişirme süreleri ve içerdiği nişastaya göre gruplara ayrılıyor. Bunlar;

Kahverengi mercimek; tatlımsı bir aroması vardır. Çok küçük tanelidir. Geç pişer salatalar için 35 dakika, çorbalar için 50 dakika pişirmelisiniz. Kırmızı mercimek, kabuksuz ve nişasta oranı yüksektir. Doğal bir tada sahiptir. Salatalar için 8 dakika, püre ve çorbalar için ise 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı Mercimek, Kabuksuz, nişastalı ve fındık aroma tadındadır. 8 dakikadan fazla pişirilmemelidir. Püre için çok uygundur. Yeşil mercimek; çok pişirilse de şeklini korur. Yoğun fındık aromasına sahiptir. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirmelisiniz. Pişirilirken kabukları çabuk patlar ve püre yemek için uygundur.

Pişirme süresi ve yapılarını gördüğümüz mercimek sofralarımızı çeşitli tarifler ile taçlandırmaktadır.

Mercimek tarifleri sofralarımızı ister salatalarla, çorbalarla, köftelerle isterse çeşitli yemekler ve hamur işleriyle olsun her türlü şekilde lezzetinden asla şüphe etmeyeceğiniz enfes tatlar olarak süsler. Bünyesinde barındırdığı besin değerleri sayesinde büyüme çağındaki çocuklarımızın gelişimi için de önemli yer tutar.

Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

.

Ülkemizde en bilinen çeşitleri kırmızı mercimek ve yeşil Mercimek. Her ikisi de içerdiği değerli içerikleri ile bizim ve ailemiz için çok faydalıdır.

Yeşil Mercimek faydaları; özellikle demir ve folat açısından zengin bir besindir. Ayrıca lifli yapısı sayesinde diyabetik hastalar için de çok faydalıdır.

Kas yapınızı güçlendirmenize yardımcı olur, kolesterol düşürücü özelliği vardır. İçeriği sayesinde kalp sağlığınız için faydalıdır. Enerji verir, sindirim sisteminin düzgün çalışması için faydalıdır. Kanseri önleme özelliği ve kilo vermeye yardımcı olduğu son yıllarda yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Kırmızı Mercimek faydaları; lifli yapısı ile diyabetli hastalar için faydalıdır. Sindirim sistemini rahatlatır. Dişler ve kemiklerin gelişiminde önemli yer tutar. Cilde iyi gelir. Hamilelikte mercimek tüketimi anne ve bebek için çok faydalıdır.  Kırmızı mercimek Protein ve mineral bakımından çok zengindir. Antioksidan özelliği vardır.

Mercimek Nelere İyi Gelir?

Mercimeğin çok faydalı bir baklagiller grubundan olduğunu herkes az ya da çok bilmektedir. Peki “mercimek nelere iyi gelir?”.

.

İsterseniz bu sorunuza cevabı genel olarak değil de Yeşil mercimek nelere İyi gelir? ve Kırmızı mercimek nelere iyi gelir şeklinde ayırarak cevaplayalım.

Yüksek protein kaynağı olup; güçlü kas ve kemik yapısı için çok faydalıdır. Düzenli tüketimi kasların güçlenmesini sağlar. Gelişme çağındaki çocukların da ayrıca kemik gelişimleri için tavsiye edilir.

Yeşil mercimek içinde bulunan diyet lifleri sayesinde de kan şekerini dengede tutar. Bu sayede aldıkları besinlere çok dikkat etmesi gereken diyabet hastaları için de uygun bir besindir.

Yüksek lif içeriği sayesinde kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. LDL kolesterol değerlerinizin dengede tutulması için düzenli yeşil mercimek tüketimi kalp sağlığınız ve felç geçirme riskinizi açısından önemlidir.

İçeriğinde bulunan folat ve magnezyum sayesinde kalp sağlınızı destekler.

Yüksek enerji kaynağıdır. Karbonhidrat kaynağıdır. Bu sayede enerji verir, metabolizmayı hızlandırır.

Tam bir vitamin ve mineral deposu yeşil mercimek beyin gelişimi için de önemlidir.

.

Lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, metabolizmaya hızlandırması ile de kilo vermeye yardımcı olur.

Antioksidan kaynağıdır. Yaşlanmaya karşı faydalı olup, gen onarımına yardımcı olur.

İçinde bulunan demir bileşeni sayesinde kronik yorgunluğa iyi gelir.

Hamilelik dönemine içeriğindeki folat sayesinde anne ve bebek gelişimi için çok faydalıdır. Hamilelikten 1 yıl önce düzenli yeşil mercimek tüketen riskli gebelik problemi olan kadınların düşük yapma olasılıkları %50 azaldığı bilimsel araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

Kırmızı Mercimek Neye İyi Gelir? Maddeleyecek olursak;

  • Besin değeri çok yüksek olan kırmızı mercimek vücut ve beyin gelişimi için çok faydalıdır.
  • Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir.
  • Kırmızı mercimek tüketimi anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir.
  • Enerji kaynağıdır. Ağır işlerde çalışanlar ve spor ile uğraşanların düzenli tüketmeleri tavsiye edilir.
  • Kan şekerini düzenleme özelliği sayesinde şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
  • Potasyum içerdiği için hipertansiyonu düşürme etkisi vardır.
  • İçeriğindeki folik asit sayesinde kansızlığa iyi gelir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudunuza destek olur.
  • Lif kaynağı olması nedeniyle sindirim problemlerini en aza indirir.
  • Sinir sistemi için faydalıdır.
  • Kırmızı Mercimek kaynattığınız suyu tüketir iseniz kas yorgunluklarına iyi gelecektir.
  • Hamile kadınların sağlıklı bir gebelik dönemi için düzenli tüketmeleri tavsiye edilir.

Mercimek İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Mercimek baklagiller grubu içinde besin değeri en yüksek olan tahıllardan biridir. Gerek besleyici özelliği olsun gerekse içerdiği besin değerleri açısından düzenli kullanılması tavsiye edilir.

.

Mercimek fiyat olarak ayrıca uygun olduğu için, herkesin bütçesine uygun sağlıklı bir üründür. Çok sık olmasa da en az haftada bir gün tüketilmesi iyi olur. Mercimek besin değeri ve mercimek içindeki vitaminler şöyledir;

100 gr pişmiş mercimek içinde; 41,9 gr karbonhidrat, 18,7 gr lif, 25,8 gr protein, 1,6 gr yağ bulunurken, 8,0 IU A Vitamini, 1,5 mg C vitamini, 1004 mg potasyum, 26,0 mg kalsiyum, 5,9 mg demir bulunur. Gördüğünüz üzere yoğun bir potasyum ve karbonhidrat kaynağıdır.

Mercimeğin Kalorisi

Mercimek kalori değeri ile ve düşük glisemik indeksi sayesinde diyet ve kilo kontrolü dönemlerinde rahatlıkla tüketebileceğiniz bir besindir.

Karbonhidrat ve protein kaynağı olan mercimek diyet listenizde mutlaka olması gereken bir baklagildir.

100 gr mercimek kalorisi 294 Kcal olup; mercimekli diyet yemekleri örneğin yeşil mercimek detoksu ile yaptığınız diyetinizi keyifli hale getirebilirsiniz. Diyet yaparken veya sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinirken baklagilleri asla sofranızdan eksik etmemelisiniz.

Mercimek Zararları

.

Mercimek çok yüksek potasyum değerine sahip baklagillerdendir. Bu nedenle her faydalı şeyde olduğu gibi bazı kişiler de hafif ya da ciddi yan etkileri ve zararları görülebilir.

Mercimek düzenli kullanıldığında vücudumuz için yararlı bir besindir. Yalnız böbrek problemi olan hastalarının yüksek potasyum değerine sahip mercimeği çok dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.

Yeni doğum yapmış annelerde aynı şekilde fazla mercimek tüketimden kaçınmalıdır. Yüksek lif yapısı nedeniyle fazla mercimek tüketimi gaz sorunu yapabilir. Emziren bir anne için bu durum bebeğine de geçeceği için bebek için de gaz problemi oluşur.

Fazla mercimek tüketimi ayrıca ishale sebep olabilir. Besin değerinin yüksekliği ve sağlıklı vitamin ve mineral deposu mercimek düzenli olarak tüketilmelidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap