.
.

Meme Kanseri Neden Olur, Kimlerde Görülür, Tehlikeli midir, Tedavisi Var mıdır?

Meme kanseri kadınlarda sık görülen bir türdür. Birçok kişide görülebilir ve tedaviye erken başlanmadığı takdirde tehlikeli boyutlara ulaşır.

.

Meme Kanseri

.

Meme Kanseri Çağımızın zorlu hastalıkları arasında ilk sırada kanser ve çeşitleri yer alıyor. Özellikle bayanlarda sık rastlanan meme kanseri hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Kadınların korkulu rüyası haline gelen meme kanseri çeşitli tepkiler göstererek işaret veriyor. Sağlık alanında yapılan yenilikler sayesinde meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir hastalık olarak biliniyor. Ancak hastalık döneminde stres yaşamamak tedavide ki başarı oranını yükseltiyor.

Meme Kanseri Ne Sıklıkta Görülür?

Meme Kanseri

Kadınların hayatını kâbusa çeviren meme kanseri genellikle 40 ve 40 yaş üzeri dönemlerde sık görülüyor. Ancak erkek bireylerde de meme kanseri riski düşük bir seviyede de olsa görülüyor. Bayanlarda daha sık görülen meme kanseri erken teşhis edildiğinde meme kanser riski daha düşük bir seviyede ilerliyor.

Erken tanı için 40 yaş üzeri bayanların her ay düzenli olarak elle meme muayeneleri yapmaları gerekiyor. Herhangi bir şüphe duyulduğunda ise kanser araştırma merkezleri ya da hastanelerin genel cerrahi aynı zamanda meme polikliniklerine vakit kaybetmeden başvurulması gerekiyor.

Meme Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Her Kanser türünde olduğu gibi meme kanseri de tehlikeli bir hastalık olarak biliniyor. Meme kanseri teşhisi için birçok yöntem yer alıyor. Ultrason ile yapılan her iki meme de şüpheli bir kitle ya da lezyon saptandığında ileri tetkikler yapılarak hasta takip ediliyor.

.

İleri evrede olan meme kanseri hastalığı tedavisinde geç kalındığında birinci derece tehlikeli olabiliyor. Bu bakımdan meme kanseri şüphesi duyulduğu anda profesyonel bir hastane ya da tıp merkezine başvurulması tehlikeyi kontrol altında tutmayı sağlıyor.

Meme Kanseri Neden Olur?

Meme Kanseri Neden Olur?

Çağımızda sık karşılaşılan meme kanserinin başlıca nedenleri arasında çevresel faktörler, genetik hastalıklar ve aileden gelen kalıtımsal kanser hastalığı öyküsü yer alıyor. Meme kanseri nedenleri arasında yer alan alkol ya da sigara tüketimi hastalığı tetikleme özelliği ile biliniyor.

Meme kanseri oluşumunda diğer dikkat çeken detayı ise stres ve yorgunluk oluşturuyor. Bazı meme kanserleri küçük kist oluşumları ile karıştırılabiliyor. Kist ya da lezyonların iyi ve kötü huylu olup olmadığının anlaşılması için farklı testler yapılması gerekiyor.

Meme Kanseri Kimlerde Görülür?

Genellikle orta yaşlı bayanlarda sık görülen meme kanserleri hayat kalitesini bozan hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor. Günümüzde meme kanseri görülme yaşı 30 ve 35 yaş arasında değişiklik gösteriyor.

Bayanlarda sık karşılaşılan bu hastalık doğum sonrasında kendini hissettiriyor. Sadece bayanlarda görülmeyen meme kanseri erkek bireylerde de görülebilen bir hastalık. Orta yaş üzeri erkek bireylerde de ortaya çıkan meme kanseri hastalığını erkek bireyler daha hafif bir şekilde atlatabiliyor.

Meme Kanseri Hastanın Şikâyetleri Nelerdir?

Meme Kanseri Hastanın Şikâyetleri Nelerdir?

.

Bayanları tehdit eden meme kanseri kimi durumlarda hiçbir belirti göstermezken kimi durumlarda ağrılı ya da acılı bir hale gelebiliyor.

Meme kanseri olan bir hastanın şikâyetleri arasında ele gelen şişlik, bu şişlik sebebi ile oluşan ağrı veya meme ucundan kanlı iltihap gelmesi yer alıyor. Tüm bu sorunlarla karşılaşılması durumunda hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak erken teşhis, tanı ve tedavide ki başarı oranını yükseltiyor.

Meme kanserine yakalanan hastaların şikâyetleri arasında yer alan diğer önemli konu ise kol bölgesindeki hareket kaybı yer alıyor. Bu bakımdan meme kanseri belirtileri ortaya çıktığında derhal bir sağlık kuruluşunun meme polikliniğine başvurulması gerekiyor.

Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Meme kanseri tanısının konulmasında birçok tetkik yer alıyor. Meme kanseri şüphesi ile karşılaşıldığında ilk yapılan tetkikler arasında meme yansılanım görüntüleri yer alıyor. Meme yansılanım görüntüsünde belirlenen kitle ya da lezyonun tam yerinin saptanabilmesi için ise meme Mr görüntüsü çekiliyor.

Tüm bu işlemlerden sonra meme üzerinde yer alan kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğunu belirlemek için de meme biyopsisi yapılması gerekiyor.

Meme biyopsisi Mr görüntüsü ile tespit edilen tümörden bir parça alınarak patoloji servisinde incelenmesi demektir. Meme kanseri şüphelisi olan hastadan alınan örnekler incelenmek üzere patoloji servisine iletiliyor. Yapılan patoloji incelemesi sonucunda meme kanseri tanısı konuluyor.

Meme Kanseri Tedavisi Mümkün müdür?

.

Meme kanseri çoğunlukla bayanlarda görülen ve ciddi bir hastalık türüdür. Sağlık alanında yapılan yenilikler sayesinde birçok tedavi seçenekleri olan meme kanseri hastayı önemli ölçüde rahat ettiriyor. Hastaya uygulanan tedavi yöntemi sayesinde meme kanseri hastalığını taşıyan kişinin yaşam ömrü önemli ölçüde uzuyor.

Genel cerrahi ya da meme cerrahisi tarafından planlanan tedavi seçenekleri arasında şayet kitle kötü huylu ise tüm vücuda yayılmaması için ya cerrahi operasyon ya da farklı tedavi seçenekleri uygulanıyor. Cerrahi operasyon düşünülmeyen hastalarda hastaya 21 gün aralıklarla doz bazında kimyasal tedavi tedavisi veriliyor.

Hastanın genel durumuna göre uygulanan bu tedavinin faydalı olup olmadığını anlamak için ise son doz verildikten bir hafta sonra yeni bir tetkik yapılması gerekiyor. Tümörün tamamen yok olup olmadığını anlamak için hasta sürekli kontrol altında tutuluyor.

Meme Kanseri Başarısı

Sağlık alanında yapılan yeniliklerle birlikte meme kanserinde başarı oranı oldukça yüksek bir seviyede yer alıyor. Tedavisi mümkün ancak zorlu bir süreç olan meme kanseri tedavisi arasında tümör olan bölgeye uygulanan ışın tedavisi sayesinde hasta yüksek oranda rahatlama sağlıyor.

Meme kanseri alanında profesyonel bir tedavi almak sonucu olumlu yönde etkiliyor. Meme kanseri teşhisi konulan hastaya yaklaşık bir ay boyunca her gün uygulanan ışın tedavisinin faydalı olup olmadığını öğrenmek için ise hastaya tüm vücut pet tetkiki uygulanması gerekiyor.

Meme kanseri tedavisi mümkün ancak sabır gerektiren bir hastalıktır. Hastanın doktor tarafından vermiş olduğu tedavi ya da ilaçlara dikkat etmesi de tedavinin faydalı olmasında önemli bir rol oynuyor. Bu bakımdan doktorun tavsiyelerine önem vermek gerekiyor.

.

Stres, yorgunluk ve memede yaşanan değişiklikler meme kanseri şüphesinde yer alan faktörler arasındadır. Tüm bu olaylarla karşılaşan bayan ya da erkek bireylerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor.

Meme kanseri teşhisi konulan hastaların endişeye kapılmadan doktorun vermiş olduğu tedaviye uymaları başarı oranında önemli bir rol oynuyor. Ailede herhangi bir meme kanseri öyküsü yer alıyorsa meme kanseri görülme riskice her zaman yer alıyor. Meme kanseri diğer kanser türlerine göre daha düşük riskleri olan bir hastalıktır. Meme kanserinde erken teşhis yapmak, tanı ve tedavi uygulamaları hayat kurtarıyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap