Mehir Nedir, Ne Olarak İstenir, Verilir? Mehir Verilmezse Ne Olur, Günahı Nedir?

Mehir, Dini nikâh sırasında sıklıkla duyduğumuz, belirli bir miktar belirleyerek verilir. Tabii, bunun ne olarak verileceği, söz verildiği halde verilmezse ne olacağı, ekonomik ve manevi Mehir nedir? Hacca gitmek Mehir sayılır mı? Sık sorulan, merak edilen soruları yanıtladık.

Mehir dinimizde kadının evlilik sonrası hayatını garanti altına almak için verilir. Evlilik İslam’da çok önemlidir. Kişi evli olmadığı zaman büyük günahlara yönelebilir. Bu durumdan fani dünyada ve ahirette kendimizi koruyabilmek için evlenmek en doğru davranış olacaktır. Tabii, dini olarak gerçekleşecek evliliğin belirli koşulları bulunmaktadır. Güzel, huzurlu, neşeli evlilik için kendimize uygun, hayırlı bir eş bulmak gerekir. Bu hayırlı evlilik için de Rabbimizin nezdinde kötü olmamak için kurallara sadık olmalıyız.

Dini nikahı yapmadan önce birçok kişinin haberinin olması faziletlidir. Ayrıca, evlenecek kişilerin rızası olmalıdır. Zorla yapılan evliliklerin dinimizde yeri yoktur. Mehir ekonomik olarak bilinse de manevi yönleri de bulunmaktadır. İslam’da Mehir’in ne kadar değerli olduğunu ayetler ve hadisler ile sizlere aktaracağız.

Mehir Ne Anlama Gelir? İslam’daki Önemi Nedir?

Mehir, İslam’daki mezheplerin en önemlilerinde vardır. Erkek imam nikâhı sırasında eşine söz verir. Bunlar; ev, arsa, araba, değerli eşyalar ve para olabilir. Mehir mecburidir ve kadın da talepte bulunabilir.

Nisa Suresi 4.Ayette şöyle geçmektedir: Kadınlarla evlendiniz ve Mehirlerini nezaketle verin. Ama eğer bir kısmından isteyerek vazgeçerlerse, o zaman siz de onu gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Mehir Olarak İstenebilecek Şeyler Nelerdir?

Mehir’in maddi-manevi olduğunu dile getirmiştik. Ama ilk olarak ekonomik olarak güç sağlaması daha uygun görülmektedir. Ekonomik olarak, kadın evleneceği kişiden dilediğini isteyebilir. Dinimizce burada bir kısıtlama belirtilmemiştir. Her kişinin evlendiğin eşin ekonomik durumu farklıdır ve kadın da ona göre bir şey isteyebilir. Eğer ki kişi Mehir miktarını yerine getiremeyeceğini dile getirir ve kadın da kendi rızası ile vazgeçerse uygundur.

Karşı Taraftan Hacca Gitmeyi İstemek Mehir Sayılır mı?

Hacca gitmek için dini nikâh sırasında kadın Mehir olarak bunu isteyebilir ama içerisinde parasal değeri olan bir şey olması da gerekir. Bunun yerine, Hac için ne kadar masraf varsa onu hesap ederek para olarak talep etmek uygun olacaktır. Diğer türlü manevi Mehir tek başına uygun olmayacaktır. Bunun bilincinde olarak kadınların eşlerinden Mehir talep etmesi gerekir.

Mehir Miktarının Ne Kadar Olması Doğrudur? Mehir Verilmezse Günahı Ne Olur?

Evlilik çağı gelenlerin en hızlı ve rahat şekilde dünya evine girebilmesi için Hz. Ömer, Mehir miktarına bir sınırlama koymayı düşündü. Tam bu sırada bir kadın Nisa Suresi 20. Ayeti kanıt olarak gösterdi ve sınırlama koyulamadı. Nisa Suresi 20.ayette der ki: Bir başkasını almak için bir kadından vazgeçmeye karar verirseniz, ona bir yığın altın vermiş olsanız bile, ilkine vermiş olduğunuzdan hiçbir şey almayın. Ona iftira atarak ve apaçık bir suç işleyerek bunu geri alır mısınız?

Mehir, bilerek ya da ekonomik durumun el vermemesinden dolay ödenmediyse bile gerçekleştirmek gerekir. Bu erkekler için bir borç olarak geçer. Evli kişi boşanmışsa ve aradan çok uzun yıllar da geçse Mehir’i ödemekle yükümlüdür.

Mehir ile Alakalı Ayet ve Hadisi Şerifler Nelerdir?

Mehir miktarını belirlemek kadına ait ve serbest olsa da, evlilik süresinde yapılan masrafların, ödenecek borçların da düşünülmesi ve eşi zor duruma düşürmemek önemlidir. Zira Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde: Kolay hale getirin, zora koşmayın, müjde verin, kinleştirmeyin. Eşler iyi anlaşmalı, geçinmeli, kesinlikle bozuşmayın.

  1. Başka bir hadiste: Mehir’in kullar için hayırlı olan ehven, ödemede güçlük yaratmayanıdır.
  2. Çabukça yuva kurmak, erkenden çocuk sahibi olmak, nikah için ödenecek tutarı ve Mehir’i az talep etmek kadının bereketini gösterir.
  3. ALLAH’ın Resulü, evlendikleri kişiler için en çok 500 dirhemlik (160 gram gümüş) bir ödeme yaptığı rivayet edilmektedir.

Bakara Suresi 237.Ayette Mehir ile ilgili şu kelamlar vardır: Eğer onlar için bir Mehir belirleyip, dokunmadan önce onları boşarsan, sabit Mehir’in yarısını ödersin. Fakat kadının bundan vazgeçmesi veya nikâh bağı elinde olan erkeğin (Mehrin tamamını ödemeye gücü varsa) cömert olmasında bir sakınca yoktur. Ve eğer erkekler, cömert davranırsanız, bu takvaya benzer. Birbirinize karşı cömert olmayı unutmayın, çünkü Allah yaptıklarınızı görür.

Maide Suresi 5.ayette der ki: Bu gün size helâl kılınan güzel şeylerdir. Kendilerine kitap verilenlerin yemeği size helâldir, sizin yemeğiniz de onlara helâldir. Senden önce kendilerine kitap verilenlerin, müminlerin faziletli kadınları ile namuslu kadınları da sana helaldir, nikâhlarını onlara verdiğinizde ve onlarla birlikte zina etmeksizin ve gizli cariyeler edinerek yaşamadığınız zaman (size helâldir). Kim imanı inkâr ederse ameli boştur ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacaktır.

Boşanma Mehir’i Ne Anlama Gelir?

Boşanma Mehiri, evlilikten pişman olup hemen boşanma gerçekleşecekse Mehir tam olarak ödenmez, yarısının ödenmesi makbul kabul edilir. Tabii, eğer çiftler bir ilişki yaşamışsa erkek söz verdiği Mehir miktarının tamamını ödemekle yükümlüdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap