Meditasyon Nedir ve Nasıl Yapılır? Ruhsal Faydaları

Meditasyon bir nevi ruhsal yolculuğa çıkmak ve dinlenmektir. Ön hazırlık aşamalarından sonra sakin bir ortamda yapılır. Farklı pozisyonları vardır.

Son zamanlarda en sık maruz kaldığımız kelimelerden biri meditasyon kelimesi olmuştur. Peki meditasyon nedir? İnsanlar hem ruhsal dinginlik hem de fiziksel bir rahatlama için meditasyonu ön plana çıkarmış durumdadır. Stresle başa çıkmanın en iyi yolu düzenli olarak yapılan meditasyonlar ile mümkün oluyor.

Son zamanlarda uzman doktorlar da stres ve sıkıntı ile başa çıkmanın en iyi yolunun bu olduğunu duyuruyor. Meditasyonun çok fazla tekniği bulunur. Bu teknikle ışıklı, ışıksız, nefessiz, nefesli gibi tekniklerdir. Hangisinin kime uygun olduğunu bilmek adına çok iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Hemen hemen her kültürde meditasyona çok fazla önem verilir.

Bunun nedeni ise her kültürde de aynı anlamı ifade etmesinden kaynaklanır. İnsan ruhunu beslemesinden dolayı görülen faydalar herkesi bu işlemi yapmaya teşvik ediyor.

Özellikle pandemi döneminde insanların eve kapanması ile birlikte iç benliklerini beslemek adına meditasyona, spora ve yogaya çok büyük bir ilgi oluştu. Meditasyonun düzenli bir şekilde yapılmasından sonra insanların fiziksel ve ruhsal olarak büyük bir rahatlama yaşanır.

Meditasyonun Ruhsal Faydaları

Meditasyon nedir ve nasıl yapılır gibi sorular son zamanlarda en sık rastlanan sorular arasında yer alıyor. Meditasyonun kelime anlamı gözden geçirmek ve üzerine düşünmektir. Meditasyonun en büyük faydalarından biri zihni tamamen boşaltmaya yaramasıdır.

Meditasyon yapan insanlar bir süre sonra stresten çok uzak yaşayan insanlar haline geliyor. Zihin boşaldıkça insanlarda stres yerine huzur ve rahatlık oluşmaya başlıyor. Hayata karşı daha farklı bir bakış açısı ortaya çıkar.

İnsanın fiziksel yapısına faydası olduğu gibi ruhsal yapısına da çok büyük bir fayda sağlar. Meditasyonu pek çok farklı şekil ve teknikte yapmak mümkündür.

İnsanların iç benliğine kadar inmesini sağlayan meditasyonu doğru şekilde yapmak çok önemlidir. Tekniklere uygun bir şekilde yapılmadığı takdirde fayda görmek mümkün olmayacaktır. Meditasyonu yaparken kurallara uymak ve zihni daha kolay boşaltmak adına da pek çok kural yer alıyor.

Kuralları uygulama halinde zihinsel boşalma ve stresten uzaklaşma mümkün olur. Aşırı stres altında çalışan kişilerin haftada bir de olsa meditasyon yapmaları çok büyük bir fayda sağlar. Stres insan psikolojisini derinden yaralayan bir ruh halidir. Vücudumuza nasıl iyi bakıyorsak ruhumuza da o denli iyi bakmak gerekir. En ideal meditasyon tekniği seçilerek başlanır.

Meditasyon Ön Hazırlıkları

Meditasyonu yapmadan önce ilk olarak meditasyon tekniği belirlemek gerekir. İnsanın yaşadığı ruhsal oluşumlara en iyi gelecek olan teknik belirlendikten sonra meditasyon için ön hazırlıklar yapılmaya başlanır. Özellikle meditasyona ilk kez başlayacak olan kişilerin mutlaka bir ön hazırlık yapması gerekiyor. En çok dikkat edilmesi gereken şey aşırı tok karnına meditasyon yapmamak gerektiğidir.

Enerjiyi daha iyi kullanmak için aç karnına ya da yarı aç karnına yapmak gerekir. Meditasyonu yaparken ön hazırlık olarak ılık bir duş almak çok büyük bir fayda sağlar.

Ilık duş insan ruhunu ve vücudunu dinginleştirdiği için meditasyonu yaparken daha iyi odaklanmaya yardımcı olur. Meditasyon yapmadan önce mutlaka çok rahat kıyafetler giyiyor olmak gerekir.

Çünkü rahatsız eden kıyafetler vücudu strese sokabilir. Meditasyona karşı daha konsantre bir hal almak için tütsü ya da mum yakmakta çok faydalı olacaktır.

Ön hazırlık aşamasında en önemli hususlardan biri rahatsız edilmemektir. Meditasyona başladığınız an telefonunuzu ve bilgisayarınızı kapatın. Evde yalnız kalmakta daha iyi odaklanmaya faydalı olur. Meditasyon pozisyonları pek çok farklı şekilde karşımıza çıkar.

Meditasyon Pozisyonları

Meditasyonun pek çok pozisyonu ve tekniği yer alıyor. Meditasyonun önemi göz ardı edilmeyecek kadar büyüktür. Kişinin fiziksel özelliklerine bağlı olarak ya da esnekliğine bağlı olarak bu hareketlerden seçim yapmak gerekir. Meditasyonu yaparken mutlaka sırtınızın 90 derecelik bir dik açıda olması gerekir.

Esnek olmayan bir vücudunuz varsa ilk olarak ısınma hareketleri yapmanız gerekiyor. Meditasyonun ilk aşamasında bir sandalyeye oturtarak boyun kısmını rahat bir şekilde arkaya yaslamak gerekiyor.  Ayakları ve elleri birbirine bağlamamak gerekiyor.

Vücudun tamamen rahat olduğundan emin olmakta çok önemli bir konudur. Sandalyeye oturarak meditasyon yapacaksanız mutlaka ayaklarınızın yere sağlam basması gerekiyor. Sandalyede yapmak istemeyen kişiler ise yerde sırtı dik açı olacak şekilde oturarak yapabilir.

Yerde meditasyon işleminde ayakları bağdaş kurarak altınızda bir minder ile yapmanız en uygun pozisyon olacaktır. Bu işlemi yaparken rahat olmanız çok önemlidir.

Çünkü vücut rahat olmazsa strese girme durumu söz konusu olur. Meditasyonu yapabilmek için esnek kol ve bacaklara sahip olmak gerekir. Esnek değilseniz ilk olarak vücudunuzu esnek bir hale getirmeniz gerekiyor. Meditasyon pozisyonları insanları zorlamadan yapılması gereken pozisyonlardır.

El Pozisyonu

Meditasyonu yaparken eller çok büyük bir önem taşır. Peki, el pozisyonu meditasyon nasıl yapılır? Elleri salık bir şekilde bırakmak mümkün olacağı gibi bir adet meditasyon muhrası da kullanılabilir.

El pozisyonu yaparken en çok Buda’nın meditatif pozisyonunu kullanılır. El pozisyonları daha çok enerjisel akımları ön planda tutarak yapılan pozisyonlardır. Hemen hemen ger teknikte ön planda tutulan pozisyon el pozisyonu olmaktadır.

Buda pozisyonunda orta parlak ve başparmak birleştirilerek bağdaş kurulan dizlerin üzerine konur. Parmakların yukarı doğru bakması gerekir. Bu şekilde içeride yer alan stres ve kötü enerji parmaklar ile dışarıya doğru atılır. Bu pozisyonu yaparken gözlerin kapalı olması ve zihnin tamamen boş olması gerekiyor.

Aklınızda hiçbir düşünce olmadığı zaman düşüncelerin dışa vurumu çok daha kolay olur. İnsanların meditasyon esnasında en çok kullandığı pozisyon olmaktadır. Kolların rahat olması ve vücuttan tamamen bağımsız olmasını hissetmek gerekir. Ruh rahatlığı ve zihin boşaltmada çok fazla kullanılır.

Meditasyon Ne Zaman Yapılmalı ve Kaç  Dakika Sürmeli?

Meditasyon ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri meditasyon nasıl yapılır ve ne zaman yapılır soruları oluyor. Meditasyon yapmadan önce mutlaka bir araştırma yapmak gerekiyor.

Meditasyonun kaç dakika süreceği ise kişiden kişiye değişen durumlardan biridir. En çok tavsiye edilen süre ise 25 ile 30 dakika arasında yapılmasıdır. Fakat bu süre isteğe göre kısaltılabilir ya da uzatılabilir bir durumdur.

Meditasyona yeni başlayan kişilerin hemen 20 ya da 30 dakikalık bir meditasyonu yapması çok mümkün bir konu değildir. Ancak zamanla bu süre arttırılabilir.

Yeni başlayan kişileri 10 ile 15 dakika arasında meditasyon yapması en ideal süredir. Düzenli bir şekilde meditasyonu yapmak insan psikolojisine çok büyük bir fayda sağlayacaktır.

İnsanların haftada 2 kez meditasyon yapması öneriliyor. Fakat bu da değişkenlik gösteren bir durumdur. 2 defadan fazla ya da az yapmakta mümkündür. Size çok iyi geldiğini hissediyorsanız haftada 3 ya da 4 kez de yapabilirsiniz.

Meditasyonun Önemi Nedir?

Meditasyonun insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Meditasyonun önemi daha çok psikolojik ve zihinsel bir rahatlama ile bilinir. Son dönemlerde meditasyon ile ilgili pek çok faydalı yorum alınıyor.

Özellikle doktorlar insanlara meditasyonun öneminden ve yapılması gereken bir şey olduğundan sık sık bahsediyor. Stres altında yaşayan kişiler meditasyon ile büyük bir rahatlama sağlıyor.

Psikolojik bir rahatlama otomatik olarak fiziksel bir rahatlamayı da beraberinde getiriyor. Uzun süreli bir meditasyon geçmişi bulunan kişilerin bir süre sonra daha dingin ve rahat bir yaşam sürdükleri gözlerden kaçmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap