Mardin İçin Detaylı Hava Durumu

Mardin Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Mardin Hava Durumu Tahmini

Mardin için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

MARDIN

Mardin için 5 Günlük Hava Tahmini

MARDIN

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Mardin

Mardin son dönemlerde büyükşehir statüsüne geçerek Güneydoğu Anadolu bölgesinin parlayan yıldızı olmayı sürdürüyor. Günümüz koşullarında bölgede çok zengin bir kültürel mirasa rastlamak mümkün. Mardin bu atmosferi çok iyi korumuş ve halen daha taş evleriyle harika bir tatil destinasyonu sunmayı sürdürüyor. 47 plaka koduna sahip olan şehir aynı zamanda 0482 telefon alan kodunu kullanıyor. 

Geniş bir yüzölçümüne kıyasla nüfus yoğunluğu da ortalamanın üzerinde olan şehir bölgenin en aktif ticari ve kültürel noktalarından birisidir. Nüfus verilerine bakıldığında da 425.936’sı kadın, 428.780’i erkek olmak üzere 2022 nüfus bilgilerinde 854.716 kişinin yaşadığı bilgisine ulaşmak mümkün görünüyor. 

Mardin Coğrafi Konum

Mardin uluslararası pek çok kurumun kültürel dünya mirası listesinde yerini almış bir şehirdir. Coğrafi konumuna bakıldığında ise ilin Suriye ili sınırı olduğunu görmek mümkün oluyor. Şehrin güney kesimi direkt olarak Suriye topraklarına bakarken, batısında Şanlıurfa bulunuyor. Kuzey kesimlerinde de hem Diyarbakır hem de Batman illeriyle çevrilmiş durumda. 

Kuzeydoğusunda Siirt ile sınır komşusu olan şehrin doğu tarafında da Şırnak ile sınırı bulunuyor. Özellikle coğrafi açıdan 103 kilometre uzunluğuyla şehrin içerisinde akan Çağçağ suyu, 53 kilometrelik uzunluğunun büyük kısmını sınırları içerisinde barındırdığı Buğur çayı öne çıkabiliyor. 8.779 kilometrekare yüzölçümüyle nüfusuna oranla dengeli bir büyüklüğe sahip. 

Mardin’de Hava Koşulları

Mardin’de hava sıcaklıkları özellikle bölgenin şartlarından ötürü karasal iklimin etkin olmasıyla beraber sabit görülüyor. Yaz aylarını ele aldığımızda bilhassa güney kesimlerinde çöl sıcakları yaşanabiliyor. Son derece sıcak olmasının dışında fazlasıyla da kurak bir yaz dönemi geçiriliyor. Maksimum sıcaklık değeri olarak ölçülen derece 42.5 iken Türkiye’nin en yüksek sıcaklık derecesi rekoru da 48 derece ile Mardin Kızıltepe ilçesine ait. 

Şehirde kış ayları ise karasal iklimden ötürü bir hayli soğuk geçiyor. Hava sıcaklığı ortalama olarak -14 derecelere kadar gerilerken bazı ilçelerde ise Akdeniz ikliminin etkileri geçiş olarak görülebiliyor. Bu ilçeler arasında Nusaybin, Derik ve Savur bulunuyor. Fakat ilin yüzölçümünün çok büyük bir kısmında karasal iklimden ötürü kışın soğuk, yazın sıcak bir hava akışı mevcut. 

Mardin Tarihi ve Kültürü 

Şehirde var olan Artuklu Üniversitesi yerleşkesinin içerisinde çok sayıda arkeolojik çalışmaya imza atılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde ise çeşitli taşlar Paleolitik çağa kadar uzanan bir tarihe sahiplik ettiğini ortaya çıkarmaktadır. Yine boncuklu tarlada bulunan buluntular incelendiğinde Cilalı taş devrinden kalma olduğu anlaşılan çok sayıda detaya rastlanmıştır. 

Çok sayıda höyük, türbe ve yerleşim merkezi kalıntılarına sahip olmasından ötürü Hitit ve Urartu egemenliğinin aktif olduğu uzun yıllar yaşandığı saptanmıştır. Tabii ki Güneydoğu Anadolu’yu geçiş rotası olarak kullanan çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulamadan geçemeyiz. Gümüşçülük şehirde önemli bir kültürel değer olarak telkari olarak anılıyor. Bakır kaplar, işlemeler ve özel olarak üretilmiş olan takunyalar şehrin genelinde karşınıza çıkabilir. 

Mardin Mutfağı

Mardin mutfağı ile ilgili tüm Türkiye’de bilinen bazı besinlerden söz etmek gerek. Örneğin sumak, leblebi, cevizli sucuk, pekmez ve badem şekeri şehrin önemli kültürel besinleri arasında sayılabilir. Daha geniş bir mutfak incelemesi yapıldığında ise tava, Mardin tabağı, ırok, sembusek, kibe, etli ekmek, dolama, lebeni ve harire ile karşılaşıyoruz.

Eğer kaburga dolması seviyorsanız Maraş’ın yöresel mutfağı sizi lezzetin en uç noktalarını keşfe çıkaracaktır. Baharatlarla bezenmiş bir mutfak kültürü olan Maraş’ta kışke, nohutlu kelle, hindi dolması ve but yaygın yiyecekler arasındadır. Ayrıca sütlaçlı zerde ile farklı bir tatlı seçeneğine de rastlamak mümkün. 

mardin hava durumu, hava durumu mardin, mardin hava, mardin için hava durumu, mardin hava durumu 5 günlük, mardin havadurumu, mardin hava durumu yarın, mardin hava durumu saatlik, mardin hava raporu, mardin rüzgar durumu, mardin hava durumu 2022, mardin de havadurumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap