.
.

Maket Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

Maket yapacaksanız düzgün, temiz ve estetik görünmesi için püf noktalara dikkat etmelisiniz. Sağlam olması için yapıştırıcı seçimi önemlidir.

.
.

Maket yapımı ince işçilik gerektiren ve vakit alan önemli bir iştir hobi için yapılıyorsa keyif verici olabilir fakat mimarlık ve iç mimarlık bölümünde okuyan öğrenciler için bir mecburiyettir ve tüm çizimlerinin beraberinde sınavda maket yapmaya çalışmak çok zordur. Maliyeti yüksek olduğundan dolayı araştırılarak en ucuz malzemelerin Satılmış olduğu bölümleri keşfetmeniz gerekiyor.

Maket yapmaya başlamadan önce;

Maketi yapacağınız mekanın ya da ürünün teknik çizimlerini tam olarak hazır olması ölçülerinin belirlenmiş olması oldukça büyük önem teşkil etmektedir. Çizimler hazırlandıktan sonra bir sonraki önemli adam maketi yapacağınız Tasarladığınız ürünün tasarım anlayışına yansıtacak malzeme seçimini doğru şekilde gerçekleştirebilmek. Örneğin bir bina maketi ortaya çıkarmak istiyorsanız gerçekte olacağı gibi tamamen soyut bir maket yapmak tercihinde bulunabilirsiniz. Eğer gerçekten görülen bir maket ortaya çıkartacak sanız tasarımınız da karar verdiniz renklerde ve dokularda malzemeler tercih ederseniz daha başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Kaç ölçekli çizim yapacaksanız hesaplamaları mızı doğru şekilde gerçekleştirerek malzemenin üzerine keseceksiniz parçaları ölçekli bir şekilde girmelisiniz ki daha sonradan bir hesap hatası ortaya çıkmasın. Eğer parçaları karıştırıcı anısı düşünüyorsanız üzerine numara vermek de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Parçaları keserken maket bıçağı yada neşter kullanırsınız kullandığınız malzemenin kalınlığına göre kesme işleminin zorluğu artacaktır.
Bu nedenlerden ötürü keserken Parmaklarımızı kesilmek için Parmaklarımızı aşçıların soğan kesti şekilde kullanmanız işinize yarayabilir.

Yapıştırıcı seçimi, maketinizin temiz görünmesi konusunda önemlidir ve doğru seçim yapılmalıdır. Sıcak ya da soğuk silikon, peligom ya da pateks kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem pateks kullanmanız. Çünkü pateks hem çok hızlı bir şekilde yapışmakta hem de ince bir yapısı olduğu için en temiz işçiliği sağlamaktadır. Uhu ve sprey uhusunu sürdükten sonra spreyi üzerine sıkarak yapıştırma işlemi sağlanıyor ve bu spreyi uzun süre solumak sağlık açısından zararlı olduğu için mümkünse tüm pencereleri açık bir odada ve maske kullanarak çalışın.

Çizimlerinizi yaptınız, malzemelerinizi aldınız, kestiniz, yapıştırdınız ve maketiniz hazır ise sıradaki önemli adım fotoğraflamadır. Maketinizin farklı kısımlarından ışıklar tutarak karanlıkta, açık havada doğal ışıkta, varsa maketinizdeki açıklıklardan içerisinin fotoğraflarını farklı açılardan ve farklı ışık şiddetleri kullanarak çekebilirsiniz. Farklı ışık şiddetlerinde çekilen fotoğraflar maketinizin farklı yönlerini ortaya çıkaracak ve daha güzel görüntüler elde edeceksiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap